Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Служба зайнятості допоможе отримати професію

    На поширені питання щодо організації професійного навчання безробітних відповідає Олена Філіпова – начальник відділу активної підтримки безробітних Богодухівської районної філії Харківського обласного центру зайнятості.

     

    Як здійснюється навчання за направленням служби зайнятості?

     

    За сприяння державної служби зайнятості громадяни з числа  зареєстрованих безробітних можуть за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття пройти професійне навчання

    •       професійну підготовку

    •       перепідготовку

    •       підвищення кваліфікації

    Професійне навчання здійснюється у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, у тому числі в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання або безпосередньо у роботодавців-замовників кадрів.

    Для організації професійного навчання  зареєстрованих безробітних та (або) їх проживання в період такого навчання центр зайнятості здійснює відбір навчальних закладів.

    З метою виявлення здібностей, можливостей та інших чинників, що впливають на вибір або зміну професії та виду трудової діяльності, центрами зайнятості безробітним надаються послуги з професійної орієнтації.

    Якщо зареєстрований безробітний виявляє бажання пройти професійне навчання відповідно до результатів наданих послуг з професійної орієнтації, центр зайнятості за місцем реєстрації особи як безробітної укладає з ним договір та видає йому направлення на професійне навчання до навчального закладу.

    Безробітний зараховується до навчального закладу на підставі направлення на професійне навчання.

     

    У яких випадках безробітні можуть бути направлені на професійне навчання?

    Служба зайнятості організує професійне навчання осіб, які звернулися з метою пошуку роботи і отримали статус безробітного, якщо:

    • особі неможливо підібрати підходящу роботу через відсутність у неї необхідної професійної кваліфікації;

    • особі необхідно змінити кваліфікацію у зв'язку з відсутністю роботи, що відповідає професійним навичкам особи;

    • особа втратила здатність виконання роботи за попередньою професією;

    • особа шукає роботу вперше і не має професії (спеціальності).

    В будь-якому з цих випадків безробітному пропонується пройти навчання за тими робітничими професіями, за якими можливо в подальшому працевлаштуватись.

     

    Як відбувається процедура направлення на навчання?

     

    Якщо безробітний у співпраці зі своїм кар’єрним радником прийняв рішення проходити навчання, йому необхідно:

    •                відвідати центр зайнятості та подати заяву щодо проходження навчання;

    •                пройти медичний огляд;

    •                підписати договір на професійне навчання та отримати направлення на навчання та проживання (у разі потреби);

    •                прибути до навчального закладу, де буде проходити професійне навчання, у призначений час.

     

    Чи зберігається виплата допомоги по безробіттю під час навчання?

     

      За безробітним, який проходить професійне навчання за направленням служби зайнятості, зберігається виплата допомоги по безробіттю у розмірах і в строки, що встановлені відповідно до законодавства.

     

     

    Де безробітні Богодухівського району можуть пройти навчання?

     

    Основною навчальною базою є державний навчальний заклад Харківський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, в якому можна отримати одну з 34 професій, затребуваних у сферах будівництва, металообробки, легкої промисловості, житлово-комунального господарства, торгівлі, туристичного і готельного бізнесу, сфері послуг та громадського харчування.

    З переліком усіх професій, за якими проводиться навчання у Харківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості та вимогами щодо вступу на навчання можна ознайомитись на сайті закладу освіти: http://www.osvita.khcz.gov.ua.

    Також, для безробітних може бути організоване стажування безпосередньо на майбутньому робочому місці підприємства, організації чи установи, де планується працевлаштування безробітного.

     

    За чий рахунок здійснюється навчання безробітних?

     

    Профнавчання зареєстрованих безробітних здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Тобто, для зареєстрованого безробітного навчання за направленням служби зайнятості є безкоштовним.

    Місце прописки та проживання зареєстрованого безробітного не впливає на можливість направлення його на навчання, оскільки служба зайнятості забезпечує безкоштовне проживання в гуртожитку тих безробітних, які навчаються не за місцем проживання і не мають можливості щоденного проїзду до навчального закладу або до місця проходження виробничої практики.

    Крім того, безробітним, які навчаються не за місцем проживання/перебування, компенсуються витрати на проїзд (в тому числі щоденний) до місця навчання і в зворотному напрямку.

     

    Який документ отримують безробітні, які пройшли професійне навчання?

     

    Після успішного завершення повного курсу навчання безробітний отримує документ встановленого зразка:

    - свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації за результатами первинної професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації за робітничими професіями;

    - посвідчення після завершення підвищення кваліфікації на курсах цільового призначення та довідку після завершення стажування.


       

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання