Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    ЗАХИСТ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ: АВТОРСЬКЕ ПРАВО

    Створивши літературний допис, твір, комп’ютерну програму,тощо, виконавець стає власником своєї праці  і прикро коли твою працю видає за свою інша особа. Але крім прикрості такі зазіхання на витвір мають й майновий характер, і  нерідко позбавляють або обмежують грошову винагороду (вигоду) власника права інтелектуальної власності.

    Відповідно до ст. 418 Цивільного кодексу України право інтелектуальної власності -це право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності або на інший об'єкт права інтелектуальної власності, визначений цим Кодексом та іншим законом.Таке право є непорушним. Ніхто не може бути позбавлений права інтелектуальної власності чи обмежений у його здійсненні, крім випадків, передбачених законом.

    Ключовою галуззю права інтелектуальної власності є авторське право.

    Авторське право — це сукупність прав, які належать автору у зв'язку зі створенням і використанням твору літератури, науки, мистецтва.

    Об’єктами авторського права є твори у галузі науки, літератури і мистецтва, перелік яких передбачено ч. 1 ст 8 Закону України «Про авторське право і суміжні права»,а саме:літературні письмові твори белетристичного, публіцистичного, наукового, технічного або іншого характеру (книги, брошури, статті тощо); виступи, лекції, промови, проповіді та інші усні твори; комп’ютерні програми; бази даних;  інші твори та інше).

    Слід зазначити, що правова охорона поширюється тільки на форму вираження твору і не поширюється на будь-які ідеї, теорії, принципи, методи, процедури, процеси, системи, способи, концепції, відкриття, навіть якщо вони виражені, описані, пояснені, проілюстровані у творі.

    У випадках, якщо частина твору, у тому числі й оригінальна назва твору може використовуватися самостійно, вона розглядається як твір і охороняється відповідно до Закону.

    Відповідно до ст. 11Закону України «Про авторське право і суміжні права» первинним суб'єктом авторського права є автор твору. Автором вважається особа, зазначена на оригіналі або примірнику твору. Якщо дійсним автором твору є особа, яка не зазначена на оригіналі або примірнику твору, вона повинна доказати своє авторство. При цьому для визнання особи автором не має значення його вік або стан дієздатності.

    Суб'єктом авторського права може бути не тільки автор, а й інші особи:

    ·       роботодавець(замовник): майнові права на твір, створений у зв'язку з виконанням трудового договору(замовлення), належать працівникові, який створив цей твір, та юридичній або фізичній особі, де або у якої він працює, або замовнику, спільно, якщо інше не встановлено договором.

    ·         спадкоємці:у спадщину можуть перейти тільки майнові права інтелектуальної власності,  чинні на час відкриття спадщини  (право  на  отримання винагороди   за   використання   твору,   право   на  відтворення, опублікування  і  розповсюдження  авторських  творів,   право   на оформлення винаходу, корисної моделі тощо);

    ·       Особа,яка отримує майнові права на твір за договором.

    Суб'єктами авторського права є також інші фізичні та юридичні особи, які набули прав на твори відповідно до договору або закону.

    Авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей.

    В разі, якщо особа, яка має авторське право виявить бажання сповістити про свої права, вона може використовувати знак охорони авторського права. Цей знак складається з таких елементів:

    ·      латинська літера "c", обведена колом, - (зображення знака не наводиться);

    ·      ім’я особи, яка має авторське право;

    ·      рік першої публікації твору.

    В цьому випадку знак охорони авторського права проставляється на оригіналі і кожному примірнику твору.

    Існує комплекс організаційних заходів, спрямованих на захист прав і законних інтересів авторів, виконавців, винахідників та інших суб’єктів прав інтелектуальної власності.

    Так можна виділити дві форми захисту прав інтелектуальної власності: неюрисдикційну (самозахист) та юрисдикційну (у судовому порядку).

    Неюрисдикційна форма захисту прав передбачає самозахист цивільних прав юридичних і фізичних осіб щодо захисту їх прав на об’єкти інтелектуальної власності, без звернення за допомогою до державних або інших компетентних органів.

    Юрисдикційна форма захисту прав полягає у зверненні особи, права і законні інтереси якої порушено неправомірними діями, за захистом до державних або інших компетентних органів, які уповноважені вжити необхідних заходів для відновлення порушеного права і припинення правопорушення.
    В свою чергу юрисдикційна форма захисту прав поділяється на загальну (шляхом звернення до суду загальної юрисдикції), що вважається більш ефективною, і спеціальну форму (передбачаєадміністративний порядок захисту цих прав застосовується лише у випадках, вказаних у законодавстві).

    Громадянин на свій розсуд також може звернутися за захистом свого порушеного права до відповідного державного органу управління або громадської організації, вищої організації відповідача, до творчої спілки, до якої входить відповідач або до антимонопольного органу.

    Підставами для судового захисту авторських прав може бути:

    1) вчинення будь-якою особою дій, що порушують особисті немайнові права суб'єктів авторського права;

    2) піратство у сфері авторського права — опублікування, відтворення, ввезення на митну територію України, вивезення з митної території України і розповсюдження контрафактних примірників творів (у тому числі комп'ютерних програм і баз даних), фонограм, відеограм і програм організацій мовлення;

    3) плагіат — оприлюднення (опублікування), повністю або частково, чужого твору під іменем особи, яка не є автором цього твору;

    4) вчинення дій, що створюють загрозу порушення авторського права і (або) суміжних прав;

    5) підроблення, зміна чи вилучення інформації, зокрема в електронній формі, про управління правами без дозволу суб'єктів авторського права чи особи, яка здійснює таке управління;

    За порушення прав інтелектуальної власності передбачена:

    Цивільно-правова відповідальність

    Цивільно-правовий захист права інтелектуальної власності, насамперед, може бути здійснено судом. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого права інтелектуальної власності.

    Адміністративна відповідальність за порушення прав на об'єкт права інтелектуальної власності, настає у разі незаконного використання об'єкта права інтелектуальної власності, привласнення авторства на такий об'єкт або інше умисне порушення прав на об'єкт права інтелектуальної власності, що охороняється законом та тягне за собою накладення штрафу від десяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання і матеріалів, які призначені для її виготовлення.

    Кримінальна відповідальність

    Відповідно до ст. 176 Кримінального кодексу України(далі- ККУ),до кримінальної відповідальності притягаються особи, винні в такому порушенні авторського права і суміжних прав, як незаконне відтворення, розповсюдження творів науки, літератури і мистецтва, комп'ютерних програм і баз даних, а так само незаконне відтворення, розповсюдження виконань, фонограм, відеограм і програм мовлення, їх незаконне тиражування та розповсюдження на аудіо- та відеокасетах, дискетах, інших носіях інформації, або інше умисне порушення авторського права і суміжних прав, якщо це завдало матеріальної шкоди у великому розмірі.
    Стаття 177 ККУ визнає кримінально караним порушення прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок, топографію інтегральної мікросхеми, сорт рослин, раціоналізаторську пропозицію, якщо це завдало матеріальної шкоди у великому розмірі.

    У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті чи ваші права порушують, або Ви потребуєте допомоги в судах, і не маєте коштів на адвоката  - звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що працює з понеділка по четверг з 08-00 год. до 17-00 год., в пятницю з 8-00 год. до 15-45год. за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, моб.+380688163391.

    Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання