Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    У Харкові відбулася розширена нарада з лікарями «первинки» щодо протидії COVID-19

    Захід, організований Департаментом охорони здоров’я Харківської ОДА, пройшов у Національному медичному університеті.
       
        У робочій нараді взяло участь керівництво Департаменту охорони здоров’я ХОДА та лікарі первинної ланки медицини області.
       
        Як зазначив директор департаменту Максим Хаустов, головною метою наради було розв'язати питання лікування та ранньої діагностики хворих на коронавірусну хворобу в амбулаторних умовах.
       
        «Якщо на первинному, амбулаторному, рівні ми зможемо раніше діагностувати COVID-19, то не будемо доводити до тяжких форм захворювання. Тим самим ми знизимо навантаження на ковідні лікарні. Тож це дуже важливо: розв'язати питання ранньої діагностики та лікування на початку захворювання», - зауважив Максим Хаустов.
       
        Він також наголосив на важливості проведення вакцинальної кампанії саме лікарями «первинки», адже з усіх захворілих, які перебувають на ковідних ліжках у лікарнях, вакциновані лише 4-5% - і вони легше хворіють.
       
        «Вакцинація - це як пасок безпеки у машині. Тому перше, до чого я вас закликаю, це на «первинці» проводити вакцинальну кампанію, - звернувся до зібрання директор Департаменту охорони здоров’я. - Штам «Дельта» – інший, і зараз основне, що ми бачимо – це захворювання невакцинованих осіб».
       
        В.о. генерального директора Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб Любов Махота додала, що особливістю нової хвилі пандемії є більша кількість випадків захворювання серед молоді до 30 років і дітей – вони становлять 25% від усіх захворілих. Також концентрація захворілих значно вища в обласному центрі, ніж у районах області. Показники по Харкову вдвічі перевищують районні.
       
        Любов Махота також наполягала на необхідності зосередитися на ранньому виявленні та діагностиці COVID-19.
       
        «За розрахунками ВООЗ, за нашої розповсюдженості інфекції необхідно збільшити обсяг обстежень на 50%. Несвоєчасно проводиться обстеження хворих з підозрою - через тиждень та більше від початку клінічних проявів», - підкреслила Любов Махота.
       
        Також, за її словами, необхідно посилити роботу з виявлення та медичного спостереження за особами, які мали контакт з лабораторно підтвердженим випадком коронавірусу. Проведення первинного епідрозслідування та встановлення кола контактних осіб покладено на фахівців первинної ланки, як і контроль за дотриманням самоізоляції.
       
        «Залишається недопрацьованим питання скринінгу контактних саме швидкими тестами. Тестуванням охоплено 10% від усіх узятих на облік. Проведення тільки опитування не дозволяє своєчасно виявляти інфікованих осіб і сприяє подальшому розповсюдженню інфекції», - зазначила в.о. генерального директора Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
       
        Вона також наголосила на необхідності дотримання елементів інфекційного контролю в закладах «первинки». А саме:
       
        - розмежування потоків хворих;
       
        - вимірювання температури тіла на вході до лікувального закладу;
       
        - прийом хворих з ознаками COVID-19 і ГРВІ в окремому кабінеті;
       
        - дезінфекція приміщень першочергово екранованим ультрафіолетовим випромінювачем, який працює протягом всього прийому хворих;
       
        - у період епідпідйому захворюваності для уникнення скупченості допуск до лікувального закладу тільки відвідувачів, які записалися в електронній черзі (крім тих, хто потребує невідкладної допомоги).
       
        Подібні зустрічі, зокрема й у форматі zoom-конференцій, з лікарями проводитимуться не менше, ніж раз на місяць. За словами Максима Хаустова, наради стосуватимуться не тільки коронавірусу, а й інших хвороб.
       
        Джерело інформації: Сайт Харківської обласної державної адміністрації
       
       


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання