Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    ЗНЯТТЯ АРЕШТУ З НЕРУХОМОГО МАЙНА В ЦИВІЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ ЗА РІШЕННЯМ СУДУ

    В нашому житті часто трапляється так, що власник під час продажу свого будинку чи квартири у нотаріуса дізнається про те, що на  його майно накладено арешт, що заважає йомурозпоряджатись своєю власністю.

    Стаття 41 Конституції України зазначає, що існування арешту на майно особи порушує його конституційне право володіти, користуватись і розпоряджатись своєю власністю.

    Арешт на нерухоме майно в цивільному провадженні може накладатися як забезпечення позову.

    Забезпечення позову - це сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог.

    Статтею 4 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, адже арешт будинку, не дає змоги вільно розпоряджатися даним майном.

    При розгляді заяв про забезпечення позову додержання судами України норм чинного законодавства є необхідною умовою здійснення завдань цивільного судочинства, які полягають у неупередженому, своєчасному та справедливому розгляді.

    Для  відновлення порушеного право власнику необхідно звернутися до суду з клопотанням про скасування заходу забезпечення позову (арешту майна).

    В статті 158 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за  вмотивованим клопотанням учасника справи.

    Відповідно до чинного законодавства України власник житла звертається з клопотанням про скасування заходу забезпечення позову до того суду, який  виніс відповідну ухвалу.

    Перш ніж звернутися до суду власник житла повинен звернутись до державного реєстратора або нотаріуса для отримання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Інформація з відповідного Державного реєстру містить актуальні на дату та час її надання відомості про зареєстровані речові права на нерухоме майно, їх обтяження, наявні в Державному реєстрі, а також відповідні відомості з його невід’ємної архівної складової частини або відомості про відсутність зареєстрованих речових прав на нерухоме майно, їх обтяжень.

    До клопотання необхідно додати такі документи:

      копії ідентифікаційних документів заявника (паспорт, ідентифікаційний код);

      документ, що посвідчує право власності на будинок;

      інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та інші докази, що можуть підтвердити доводи позивача;

    копію ухвали відповідно до якої ухвалено рішення;

      документ, що підтверджує сплату судового збору або вказати підставу для звільнення від сплати судового збору.

    Клопотання про скасування заходів забезпечення позову розглядається в судовому засіданні не пізніше п'яти днів з дня надходження його до суду.

    У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті чи ваші права порушують, або Ви потребуєте допомоги в судах, і не маєте коштів на адвоката  - звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що працює з понеділка по четверг з 08-00 год. до 17-00 год., в п’ятницю з 8-00 год. до 15-45 год. за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, моб.+380688163391.

    Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання