Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    На Харківщині провели Стрілецький день для підрозділів територіальної оборони та всіх охочих громадян

    Захід відбувся 11 грудня на території навчального центру військового інституту танкових військ Харківського політехнічного університету у Подвірках.
       
        Як наголосив директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської облдержадміністрації Олексій Максимов, у зборах взяли участь 250 представників 113-тої окремої бригади територіальної оборони та окремих підрозділів, а також приблизно 300 представників громадськості.
       
        «Сьогодні ми з вами присутні на планових заняттях підрозділів територіальної оборони. Також спільними зусиллями громадських патріотичних організацій Харківщини та очільника області Олександра Скакуна проводимо спільний вишкіл основних дисциплін з програми підготовки Сухопутних військ України. Так, ми зараз перебуваємо на 220 полігоні ЗСУ, де відбудуться заняття з тактичної підготовки, інженерно-саперної та спеціальної підготовки», – розповів Олексій Максимов.
       
        Також він запевнив, що нині на кордоні Слобожанщини ситуація є спокійною та керованою.
       
        Заступник військового комісара області Володимир Тріщенко зауважив, що сьогодні відкрито 10 навчальних місць, де кожен охочий може удосконалити свої знання з бойової підготовки.
       
        «Ще проведені заняття з надання медичної допомоги, з евакуації поранених, буде обкатка танком і на навчальному місці відбуватиметься перевірка психологічної підготовки. Окрім цього, учасники проходитимуть смугу перешкод, побачать, як працюють кінологи з собаками на кордоні, дізнаються більше про мінну безпеку та ознайомляться з діями військовослужбовців під час несення служби на блокпосту», – повідомив Володимир Тріщенко.
       
        Так, учасник ГО «Спілка ветеранів АТО» Сергій Бабаєв говорить, що необхідно підтримувати фізичну форму, аби завжди бути готовим до будь-якої ситуації.
       
        «Першочергово, я думаю, про безпеку своїх дітей. Оскільки я мобілізований першої хвилі, як ніхто розумію, чому важливі такі навчання. Адже в небезпечних зонах дуже важливо мати взаєморозуміння з один одним», – сказав Сергій Бабаєв.
       
        Нагадаємо, система територіальної оборони була остаточно сформована у 2016 році. А 2021 року за ініціативою Президента України Володимира Зеленського було розроблено та імплементовано Закон України № 1702-IX «Про основи національного супротиву».
       
        Представник Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор» Назар Божинський зазначив, що багато його знайомих було поранено в зоні АТО/ООС, а деякі навіть загинули. Саме це змусило його прийти на збори. На його думку, навіть ті, хто були в зоні бойових дій мають відпрацьовувати здобуті навички.
       
        «Зараз проходимо тактичну медицину, тобто розглядаємо, як виносити пораненого, як проводити його огляд і надавати першу медичну допомогу, як висуватися групою в червону зону і як виносити з неї пораненого, прикриваючи його», – розповів Назар Божинський.
       
        Серед представників патріотичних та громадських організацій багато і звичайних громадян, які дізналися про вишкіл з соцмереж.
       
        «Я вважаю, що потрібно мати такі навики в теперішній час. Було важко, але цікаво. Моя мета – пройти навчання, адже в країні зараз непростий час», – поділився враженнями після проходження смуги перешкод Максим Ткачов.
       
        Окрім чоловіків, до занять приєдналося безліч жінок. Наприклад, Олександра Ланько вирішила взяти участь у заході, аби мати уявлення, як діяти в подібних ситуаціях.
       
        «Це радше такий спосіб самозаспокоєння і, звичайно, хочеться теж себе відчути частиною якоїсь спільноти. А я знаю, що тут люди, які мають зі мною однакові цінності. Приємно просто побути серед своїх. Все дуже класно, але трохи нервово, і бронежилет важкий», – сказала дівчина.
       
        Як лейтенант медичної служби запасу Олеся Кудіна теж взяла участь у вишколі. Зокрема, вона хотіла дізнатися про можливі нові методи лікування військових під час конфліктів.
       
        «Ми щойно проходили спортивну локацію з палаючими шинами, тобто смугу різних перешкод. Адреналін, який виділяється під час цього заняття, примушує навіть ще раз його пройти. Було дуже цікаво», – висловилася Олеся Кудіна.
       
        Загалом подібні заняття для підрозділів територіальної оборони проходять кожної суботи. А для всіх охочих такі вишколи проводять з ініціативи громадськості.
       
        Джерело інформації: Сайт Харківської обласної державної адміністрації
       
       
       
       


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання