Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    У наступному році продовжимо оптимізацію роботи закладів охорони здоров’я – Черняк

    Про це заступник голови ХОДА Михайло Черняк повідомив під час чергової сесії обласної ради, що відбулася 21 грудня.
       
        Михайло Черняк нагадав, що комунальні некомерційні підприємства системи охорони здоров’я на Харківщині почали працювати по прямих договорах з НЦЗУ ще з 2020 року. Проте питання щодо оптимізації роботи КНП та їхніх структур почали розглядати тільки в поточному році.
       
        «Сьогодні ми дійсно напрацьовуємо конкретні речі щодо оптимізації системи охорони здоров’я, адже існують критичні питання медичного менеджменту. На жаль, досі багато керівників КНП не розуміють, що вони стали підприємствами, а не є бюджетними закладами», – сказав Михайло Черняк.
       
        За його словами, ХОДА спільно з Міністерством охорони здоров’я та НСЗУ працює над тим, щоб неприбуткові комунальні підприємства приводили до відповідності свої надходження і видатки. Зокрема, наступного року зростуть видатки на систему охорони здоров’я, оскільки планується збільшення собівартості енергоносіїв, а також підвищення заробітної плати медичних працівників.
       
        «На сьогодні є Указ Президента щодо збільшення рівня заробітних плат по системі охорони здоров’я. Якщо в цьому році середній рівень зарплати лікарів становив приблизно 17 тис. грн, а медичних сестер – приблизно 12,7 тис. грн, то на наступний рік ми маємо забезпечити рівень заробітних плат щонайменше 20 тис. лікарям і 13,5 тис. молодшому персоналу», – зазначив Михайло Черняк.
       
        Черняк відзначив, що на зарплату працівникам охорони здоров’я Харківщини в 2022 році потрібно 463 млн грн, ще 240 млн грн – на оплату енергоносіїв. У той же час заступник голови ХОДА зауважив, що заклади охорони здоров’я в Харківській області збільшують кількість пакетів медичних послуг, які підписано з НСЗУ. Так, у 2020 році в області було підписано 544 пакети, а в 2021 році – приблизно 890 пакетів. Загальна сума коштів, отримана від НСЗУ минулого року, становила 568 млн 271 тис. грн, цього року – 700 млн 91 тис. грн.
       
        «Інша річ, що сьогодні залишаються заклади охорони здоров’я, які не мають контрактування і, безумовно, ми будемо їх підтримувати повною мірою. З тим, щоб не втратити саме якість і доступність медичних послуг населенню. Але переконаний, що в наступному році ми зможемо їх оптимізувати, – сказав Михайло Черняк. – Ми сьогодні проводимо аналіз підприємств, щоб зрозуміти, як підсилити їх спроможність і щоб вони виживали за ті гроші, які мають заробити».
       
        Джерело інформації: Сайт Харківської обласної державної адміністрації
       
       


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання