Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Верховна Рада дала старт реформі зрошення в Україні: ухвалено закон про об’єднання водокористувачів

    «За» проголосували 279 народних депутатів України.
       
        Цей закон дає старт іригаційній реформі, яка є логічним продовженням земельної реформи, і відкриває нові можливості для агросектору України.
       
        Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.
       
        «Цим законом парламентарі заклали основи реформування меліоративної галузі України, без якого б уже найближчими роками про ефективне ощадливе зрошення можна було б забути. Відтепер усі водокористувачі мають змогу гуртуватися в юридично зареєстровані об’єднання, брати на баланс об’єкти зрошувальних систем та управляти ними через колективні рішення, де голос кожного водокористувача буде важливий», – зазначив міністр.
       
        Саме така форма управління галуззю, як переконаний Роман Лещенко, зможе вивести її із занепаду.
       
        «Зрошувальні системи повинні бути в управлінні тих, хто безпосередньо від них залежить. Це аграрії, землекористувачі та землевласники і точно не чиновник в Києві чи навіть в області», – додав він.
       
        За словами міністра, за час незалежності зрошувальні площі щороку стрімко скорочувалися і з 2,3 млн у 1990 році залишилося лише 550 тис. у 2021-му. Серед причин – і розкрадання обладнання насосних станцій, і високі тарифи за полив, і відсутність державних коштів на відновлення зрошувальної інфраструктури.
       
        «Саме тому для порятунку галузі було напрацьовано в законопроєкті децентралізовані механізми управління меліорацією в Україні. Без жодних перебільшень, цей закон є наріжним каменем не лише подальшого розвитку сільського господарства, а й реагування на кліматичні зміни, збереження ґрунтів та енергоощадливість у с/г виробництві», – наголосив Роман Лещенко.
       
        Над цим питанням працювали державні органи, міжнародні партнери, експерти, профільні асоціації аграріїв та парламентарі, додав він.
       
        «Далі – нелегкий процес реалізації, але головне вже зроблено! Іригаційна реформа є логічним продовження земельної реформи. Вітаю агросектор із новими можливостями», – резюмував Роман Лещенко.
       
        Основні відомості про об’єднання водокористувачів (ОВК)
       
        Джерело інформації: Сайт Харківської обласної державної адміністрації
       
       


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання