Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    З апаратної наради у голови районної державної адміністрації

    10 квітня відбулася апаратна нарада у голови райдержадміністрації за участю керівництва райдержадміністрації, начальників управлінь, відділів та інших структурних підрозділів райдержадміністрації, територіальних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з порядком денним:

    1. Про розвиток галузі тваринництва та виконання заходів, передбачених програмою стабілізації та розвитку тваринництва в господарствах Богодухівського району на період 2010-2015 років.

    2. Про хід виконання Закону України «Про затвердження Загальнодержавної Програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року».

    3. Звіти Гутянського селищного голови Дьоміна В.І. та Шарівського селищного голови Носової М.О. щодо стану усунення недоліків, виявлених за результатами перевірок здійснення виконавчими комітетами селищних рад делегованих повноважень органів виконавчої влади.

    З питання щодо виконання Закону України «Про затвердження Загальнодержавної Програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року» виступила заступник головного лікаря КУОЗ Богодухівська центральна районна лікарня з медичної роботи Грищенко Т.О.

    Тетяна Олексіївна зауважила, що в основі заходів щодо боротьби з онкологічними захворюваннями лежать профілактичні огляди населення, диспансерне спостереження за хворими з передпухлинною патологією, впровадження сучасних принципів діагностики, лікування та реабілітація хворих на злоякісні новоутворення, а також оснащення закладів охорони здоров’я необхідною діагностичною апаратурою. Такі шляхи та способи розв’язання проблеми боротьби з онкозахворюваннями визначені Загальнодержавною програмою боротьби з онкозахворюваннями на період до 2016 року, затвердженої Законом України від 23 грудня 2009 року.

    З метою раннього виявлення передпухлинних захворювань та злоякісних новоутворень зовнішньої локалізації медичними працівниками здійснюються скринінгові програми, а саме:
    - для виявлення раку шийки матки: кольпоскопічне обстеження та щорічні цитологічні обстеження жінок;
    - для виявлення раку молочної залози: мамо графічне обстеження, для чого функціонує оновлений мамо графічний кабінет, оснащений новим апаратом «Мамограф»;
    - для виявлення раку прямої кишки здійснюється ректороманоскопія та інші обстеження;
    - забезпечується візуальне обстеження усіх пацієнтів для виявлення раку шкіри і ротової порожнини.

    Забезпечується неухильне дотримання стандартів діагностики, лікування та реабілітації онкохворих на всіх етапах.

    Здійснюється надання допомоги онкологічним хворим вдома шляхом виїзду сімейного лікаря і медичної сестри, для надання симптоматичної допомоги використовуються денні стаціонари.

    Забезпечується утразвукове обстеження різних органів, в тому числі обов’язкове 2-х разове УЗІ-обстеження вагітних.

    Здійснюється систематичне інформування населення, в тому числі через засоби масової інформації: місцеву газету «Маяк», радіомовлення з питання про необхідність профілактики раку, своєчасне звернення до лікарів, а також про існуючу мережу медичних закладів, які забезпечують діагностику раку та лікування онкологічних хвороб.

    Проте, незважаючи на значний об’єм діяльності медичної галузі, ситуація щодо захворюваності на онкологічну патологію в районі залишається складною. Зросла загальна захворюваність: 137 випадків проти 117 у 2011 році, хоча це свідчить і про покращення виявлення хвороб.

    Але при цьому збільшилася занедбаність онкопатології (ІV стадія): 21 випадків проти 15 у 2011 році, показники на 100 тис. населення: 15,3 проти 12,8 при обласному за 2012 рік - 11,39. Зросла дорічна смертність вперше виявлених онкохворих: 27 випадків проти 25 у 2011 році, показник 20,3% проти 21,7 % у 2011 році, за рахунок більше виявлених онкохворих, тому і нижче обласного показника у 2012 році - 21,6%.

    До того ж за І квартал 2013 року маємо 4 випадки занедбаної онкопатології та 3 випадки дорічної смертності вперше виявлених онкохворих.

    Хоча медиками забезпечується санітарно-освітня робота щодо попередження онкозахворювань, але залишається низький рівень загальної освіченості населення. А особливості перебігу онкозахворювань не спонукають до раннього звернення до лікаря.

    Проте ситуація свідчить і про недоробки в медицині. Потрібно активізувати санітарно-освітню роботу щодо переваг раннього виявлення онкологічних захворювань.

    За наслідками апаратної наради головою райдержадміністрації видані відповідні доручення.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання