Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Для реставрації музею Григорія Сковороди, який постраждав внаслідок російських обстрілів, розробляють проєкт

    3 серпня відбувся спільний брифінг Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка та начальника ХОВА Олега Синєгубова.
       
        Під час якого, зокрема, розглянули питання відновлення будівлі Національного літературно-меморіального музею Г. С. Сковороди.
       
        Нагадаємо, 6 травня ракета окупантів влучила в пам'ятку національного значення – меморіальний музей Григорія Сковороди, колишній будинок поміщика Андрія Ковалівського. Внаслідок обстрілу будівля повністю згоріла.
       
        Як зазначив Олександр Ткаченко, наразі складно визначити, скільки коштів необхідно буде витратити на реставрацію музею.
       
        «На Харківщині є один спеціальний об’єкт особливого значення – це Сковородинівка, музей, який було розбомблено, ми переконані в цьому, спеціально. Адже це приміщення розташовується в селі і поруч не було військових об’єктів, але саме в нього потрапила російська ракета. Про схожі випадки щодо культурних пам’яток ми вже говорили на зустрічах з моїми колегами, міністрами Європейського Союзу і ЮНЕСКО. Усе це буде зафіксовано як військові злочини. Будемо надалі працювати для того, щоб знайти прямих донорів для відновлення об’єктів», – заявив Олександр Ткаченко.
       
        Олег Синєгубов зауважив, що наразі вже готується проєктно-кошторисна документація щодо цього об’єкту. Зокрема, пам'ятки культурної спадщини – контора та комора, які ще до війни перебували на реставрації, теж були пошкоджені. Так, на пам'ятці місцевого значення – коморі – зруйнували новий дах та пошкодили стіни. Будинок музею потребує реставрації. На сьогодні уже розпочали роботи з першого етапу: протиаварійні та консерваційні.
       
        «До грудня вже хочемо закінчити розробку проєкту, здійснити консервацію об'єкта і максимально все це зберегти. Головне, щоб нам дозволила здійснити це та воєнна ситуація, яку будемо мати. Загалом ще до війни ми планували відкрити абсолютно новий комплекс у Сковородинівці у межах Програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво". Цю подію хотіли приурочити до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди», – наголосив Олег Синєгубов.
       
       


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Березень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    26272829123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання