Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Домашнє насильство під час війни. Як запобігти, розпізнати та куди звертатися

    Повномасштабне вторгнення рф в Україну загострило чимало проблем українського суспільства: низький рівень доходів, корупцію, безробіття та втрату місця проживання. Це лише невелика частина викликів, з якими стикнувся наш соціум. Таке соціальне напруження призводить до чвар і негараздів всередині сімей, які можуть переходити в насилля. 

    Випадки фізичного, психологічного й іншого тиску існували і раніше, проте зараз потерпілі рідше звертаються по допомогу — мовляв, є важливіші проблеми. Війна, яка наразі триває в Україні, не викреслила з нашого життя домашнє насильство. 

    Ситуація з домашнім насильством в Україні

    У першому півріччі 2022 повідомлень до правоохоронних органів щодо вчинення домашнього насильства надійшло на 27,5% менше, ніж за такий же проміжок часу у 2021. 773 задокументованих випадків за пів року 2022 проти 1508 за цей самий період у 2021 відповідно. Такі дані у своєму звіті наводить аналітичний центр ЮрФем.

    Наша держава робить серйозні кроки в боротьбі з цим неприйнятним явищем: у червні 2022 року український парламент прийняв Закон України «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами» (Стамбульська конвенція).

    Конвенція визначає відповідальність держави за протидію всім формам домашнього насильства, зокрема: 

    • фізичному;
    • економічному;
    • психологічному; 
    • сексуальному, включно зі зґвалтуванням, примусовим шлюбом або абортом; 
    • злочинами заради «честі» (культура, звичаї, релігія, традиція або так звана «честь» не розглядається як виправдання таких актів. Це охоплює, зокрема, заяви про те, що постраждала порушила культурні, релігійні, соціальні чи традиційні норми або звичаї належної поведінки) та іншими подібними злочинами, а також за захист постраждалих від насильства та покарання кривдників. 

    При цьому, конвенція ґрунтується на принципах, що домашнє насильство не є приватною справою і вимагає спільних зусиль для його подолання як від органів державної та місцевої влади, так і від громадськості.

    Дані ПРООН станом на 2018 рік свідчать, що від фізичного насильства вдома в Україні щороку страждають понад 1,8 млн жінок, лише 10% з них звертаються по допомогу.

    Інше дослідження Фонду ООН у галузі народонаселення (2021 р.) свідчить: 80% українців вважають, що жінка не повинна ігнорувати насильство з боку чоловіка заради збереження сім’ї. 

    Портрету жертви домашнього насильства не існує: від цього потерпають жінки та чоловіки різного віку, які живуть у містах і селах, мають різний рівень освіти і заробітку. 

    Водночас існує закономірність, пов’язана з економічним становищем: фінансово залежні жінки страждають від домашнього насильства частіше та рідше звертаються по допомогу. Причина страху і мовчання жінок – невпевненість у спроможності самостійно забезпечити існування своє та дітей.

    Жінки, постраждалі від фізичного або сексуального насильства, відчули також і психологічний тиск. Кривдники можуть обмежувати жінок у спілкуванні з друзями та близькими, контролювати мобільний телефон та особисті листування, забороняти виходити з дому тощо.

    У серпні 2022 інформаційна кампанія Фонду ООН  проти домашнього та гендерно зумовленого насильства "Розірви Коло" запустила 101 бригаду соціально-психологічної допомоги постраждалим, які пережили насильство, та внутрішньо переміщеним особам, які були вимушені залишити зони бойових дій.

    Куди звертатися у випадку домашнього насильства

    Найперше, куди потрібно звернутися за допомогою – це поліція. Ви можете викликати поліцію за телефоном 102 або звернутися особисто до райвідділу та написати заяву.

    Національна безкоштовна «гаряча лінія» запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерній дискримінації надає цілодобові психологічні консультації за номером 116-123. Лінія працює за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення на базі ГО «Ла Страда». 

    У серпні 2022 року за цим же номером 116-123 можна отримати доступ до застосунку, який полегшить допомогу для тих жінок, які не мають змоги зателефонувати в поліцію через фізичні особливості (наприклад особи з порушенням слуху), тотальний контроль особистого життя, або ж відсутність коштів на рахунку. Додаток доступний і в Google Play, і в App Store. Основною його перевагою є прямий зв’язок із поліцією через кнопку SOS, без дзвінка на 102 та з автоматичним визначенням місця перебування постраждалої за допомогою геолокації. Назву додатка не розголошують задля безпеки жінок, які ним користуватимуться.

    Працює урядова гаряча лінія за номером 15-47.


       
       

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання