Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    14 млн українців через війну потребують психологічної допомоги: як ми реагуємо на стрес

    Експертні дослідження, проведені за підсумками року повномасштабної війни з росією, констатують: майже три чверті українців перебувають у стані напруженості та стресу.
       
        14 млн наших співгромадян такий стан не просто декларують, а потребуватимуть реальної допомоги. Про це нещодавно заявив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. І якщо навіть офіційна статистика визнає такі шокуючі для психічного здоров’я наслідки військової агресії, годі й говорити про масштаб латентності цього вкрай загрозливого явища. Відтак, допомогу спеціалістів потрібно зробити максимально ефективною та максимально наближеною. Причому, це завдання з категорії невідкладних.
       
        У межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Всеукраїнської програми ментального здоров’я вийшла вже друга серія циклу відеороликів, створених ГО «Безбар'єрність» спільно з МОЗ України за підтримки ВООЗ. Двохвилинне відео – про те, як ми реагуємо на стрес, що відчуваємо, як концентруємось, як діємо. Виявляється, усі по-різному, але в межах трьох основних типів. Подивіться, щоб дізнатися, до якого саме типу належите ви.
       
        Олена Зеленська у своєму дописі у соціальних мережах особливо акцентувала на важливості піклування про ментальне здоров'я:
       
        «Щодня наша психіка витрачає величезні зусилля, аби знеболити рани, яких завдає нам війна. І як результат — часто емоції завмирають, бо не може людина бути чутливою до такої кількості горя навколо», – підкреслила перша леді.
       
        Цикл відеороликів про те, як перемогти стрес, був презентований наприкінці лютого 2023 року. Перша частина тут, утім, щотижня можна побачити нову серію – такий собі «лікнеп» з ознайомлення з нашим ментальним здоров’ям та його особливостями, і з техніками піклування про себе та тих, хто поруч. Бо, якщо допомога фахівця (психолога або психіатра) у той чи інший момент є недоступною, самотужки або за підтримкою близьких ми можемо принаймні призупинити зростання когнітивного розладу.
       
        Нагадаємо, Мінреінтеграції нещодавно підготувало перелік контактів у східних та північних областях, за якими звертатися за кваліфікованою психологічною поміччю як дорослим, так і дітям можуть, наприклад, переселенці (ВПО) та евакуйовані з місць військових дій.
       
        Харківська область: (057) 705-31-52 (за цим номером з 09:00 до 18:00 ви отримаєте контакти психологів, які надають безоплатну психологічну допомогу), (099) 627-09-49 (гаряча лінія психологічної підтримки ДСНС у Харківській області).
       
        Також можна телефонувати на всеукраїнську гарячу лінію безоплатної психологічної допомоги за номером: 0 800 100 102, яка працює щоденно з 10:00 до 20:00.
       
       


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання