Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    ПРОКУРАТУРА та ПОЛІЦІЯ ІНФОРМУЄ: «Обережно! Шахраї !»

    Останнім часом в Україні шахрайство набуло значного поширення і характеризується зміною форм, видів та способів. Не є виключенням і Богодухівський район, на території якого вчинення злочинів шахрайським шляхом відбувається все частіше. Шахрайство – це заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману або зловживання довірою.
       
        Значного розповсюдження набуло шахрайство в мережі «Інтернет» або при операціях з банківськими картками. Переважними причинами можливості вчинення вказаних злочинів є нічим не обумовлена довіра до шахраїв.
       
        На даний час, спостерігається збільшення кількості звернень осіб, зокрема і мешканців Богодухівського району, з заявами про вчинення відносно них злочинів шляхом обману, в наслідок яких невідомі особи заволоділи їхніми грошовими коштами.
       
        В ході досудового розслідування таких злочинів виникає можливість проаналізувати та виокремити найбільш розповсюджені способи вчинення вказаних дій.
       
        Головною умовою для обману особи шахраєм є перш за все необхідність викликати до себе довіру. Для цього можуть застосовуватися певні психологічні прийоми, такі як: спілкування в дружній формі, висловлювання розуміння до проблем особи, умовляння або використання емоційного стану потерпілого, шляхом повідомлення неправдивих відомостей про членів його сім’ї, близьких осіб. Також розповсюдженим способом вчинення злочину шляхом обману є пропонування особі вчинити певні дії, за рахунок яких вона стовідсотково отримає вигоду. Як правило, такі дії передбачають перерахування незначної суми грошових коштів, для отримання якого - небудь подарунку, внесення передоплати за товар, який продається за суму, яка значно менша за ринкову.
       
        Типовими ситуаціями шахрайства є:
       
        - дзвінок ніби то співробітника банку, який з будь - якою метою просить повідомити номер та пін-код банківської картки. Насправді, законом та договором не може передбачатися привід або підстава, з якої будь – кому необхідно повідомляти реквізити своїх банківських карток. Отримання таких даних дає можливість зловмисникам використати їх для зняття грошових коштів з банкоматів навіть без самої пластикової картки.
       
        - пропозиція внести передоплату за товар, який розміщений в Інтернет- магазинах або на сайтах, де розміщені повідомлення фізичних осіб (OLX та подібні).
       
        - обман людей, які шукають роботу (зокрема, віддалену) через відповідні сайти. Після дзвінка «менеджера» з потенційною жертвою зв'язується «бухгалтер», який випитує дані карти нібито для зарахування зарплати, оформлення паливної картки тощо.
       
        - дзвінок ніби-то працівника правоохоронного органу, який повідомляє, що член Вашої сім’ї затриманий за вчинення злочину та Вам терміново необхідно перерахувати гроші для не притягнення його до кримінальної відповідальності. Шахраї, як правило, користуються емоційним станом жертви, а також вірогідністю, що вони вгадають і в даної особи насправді є брат, сестра, син чи дочка та безліч інших прикладів.
       
        Відповідальність за заволодіння чужим майном шляхом обману передбачена ст. 190 Кримінального кодексу України.
       
        Крім того, на даний час глобальній мережі Інтернет, широко розповсюджена шахрайська схема, та званий «FISHING» та «VISHING».
       
        Фішинг – це різновид шахрайства, який використовується з метою отримання особистих відомостей, які в свою чергу дають можливість викрасти гроші, встановити хакерське програмне забезпечення на пристрої, зламати обліковий запис у соцмережах або пошті.
       
        Як це виглядає технічно?
       
        Наприклад, ви отримали лист або інше повідомлення із пропозицією виконати дію: заплатити кошти, ввести пароль або перейти за посиланням (наприклад: можливий варіант пропонування отримати допомогу від Міжнародних організацій). Після цього зловмисник, може отримати доступ до ваших акаунтів або заразити ваш пристрій вірусом.
       
        Ознаки фішингу: апелювання до емоцій (страх, сором); спонукання до дії; акцент на тому, що діяти треба терміново; міститься заклик про введення пароля, особистих даних, даних про фінансові рахунки.
       
        Як захистити себе: не відкривайте підозрілі файли та посилання у листах, які надійшли від невідомих користувачів; будьте пильними під час отримання листів з проханням надати конфіденційну інформацію. Пам’ятайте, банк та інші організації ніколи не будуть просити надіслати особисті дані електронною поштою; не звертайте уваги на залякування, відразу зв’яжіться з організацією, яка нібито відправила вам лист, через перевірений канал.
       
        Уважність і обережність в інтернеті захистить вас від зайвих хвилювань і не дозволить стати жертвою шахраїв.
       
        Вішинг – це різновид телефонного шахрайства, пов’язаного із виманюванням реквізитів банківських карток або іншої конфіденційної інформації, примушуваннями до переказу коштів на картку злодіїв.
       
        Шановні мешканці району, у зв’язку з викладеним, наголошуємо про необхідність бути обачними та не довіряти стороннім особам, адже на даний час існує велика кількість охочих, які використовують довіру, необізнаність в банківських послугах та операціях для отримання коштів незаконним шляхом.
       
       


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання