Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Віктор Янукович взяв участь у відкритті виставки "Велике і Величне" з нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі

    Президент України Віктор Янукович взяв участь у відкритті Всеукраїнської мистецької виставки "Велике і Величне", приуроченої до 1025-річчя хрещення Київської Русі.

    Як наголосив Президент під час церемонії, на виставці у "Мистецькому Арсеналі" тисяча унікальних творів із понад тридцяти музеїв демонструють найяскравіші сторінки українського мистецтва від давнини до сучасності.

    "Україна пишається своїм культурним надбанням, вагомим внеском у скарбницю світової культури", - сказав Віктор Янукович.

    За його словами, українці є великим самобутнім народом, і ця виставка – чудова нагода відчути причетність до визначних культурних цінностей України, якими, на переконання Президента, пишатимуться й наступні покоління українців.

    Президент після виступу коротко поспілкувався з Митрополитом Київським і всієї України Володимиром. Після цього Віктор Янукович разом із представниками духовенства й урядовцями оглянув експозицію.

    Президент зустрівся з представниками церков і релігійних організацій і привітав зі святом. Предстоятель Української православної церкви Київського Патріархату Філарет подякував Віктору Януковичу за підтримку в організації виставки. Окремо від імені представників церков Філарет висловив вдячність Главі держави за об'єднання суспільства довкола християнства завдяки відзначенню ювілею хрещення Київської Русі.

    Президент наголосив на важливості розвитку "Мистецького Арсеналу" як визначного культурно-мистецького центру країни. Віктор Янукович підкреслив, що влада повинна максимально сприяти цьому.

    Довідка: Всеукраїнська мистецька виставка "Велике і Величне" має на меті показати вплив християнства на розвиток культури та мистецтва України. Експозиція охоплює історичний період тривалістю понад п'ять тисячоліть – від прадавніх цивілізацій доби палеоліту, трипільської культури, давньоруського, барокового мистецтва до модернізму та постмодернізму.
     Представлено 1000 взірцевих творів із колекцій провідних музеїв України.
     Серед експонатів виставки чільне місце посідають:
     • "Оркестр кам'яного століття" - музичні інструменти, виконані із кістки мамонта та розписані вохрою (пізній палеоліт, 15-12 тис. до н.е.);
     • золоті головний убір (колаф) і накидка знатної скіф'янки (ІІІ ст. до н.е.);
     • унікальна українська літературна пам'ятка ХІІ ст. - "Кристинопільський Апостол".
     Перлинами експозиції є також 19 ікон з іконостаса Козелецького собору Різдва Пресвятої Богородиці (XVIII ст.), унікальні авторські ікони Івана Рутковича, Стефана Медицького та найвизначнішого іконописця України доби Ренесансу - Федуска, а також один із головних символів української нації, на якому присягають на вірність народу України новообрані Президенти України - Пересопницьке Євангеліє.
     На виставці представлено також скульптури Іоганна Георга Пінзеля (ХVIII ст.), образ Архістратига Михаїла художника Володимира Боровиковського (ХVIII ст.) та портрет дівчини Миколи Пимоненка (XIX ст.).
     В експозиції також ілюстрації до "Енеїди" І.Котляревського та Українська абетка видатного художника-графіка Георгія Нарбута (XX ст.), ескіз костюма персонажа в масці до вистави "Ромео і Джульєтта" В.Шекспіра української художниці-футуристки Олександри Екстер (XX ст.).

    Джерело: Харківська ОДА

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання