Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Підсумки соціально-економічного розвитку району в І кварталі 2014 року

    Підводячи підсумки соціально-економічного розвитку господарського комплексу району за І квартал 2014 року слід зазначити, що промислові підприємства району наростили обсяги реалізації продукції, сільгосппідприємства розпочали проведення комплексу весняних польових робіт, підприємства житлово - комунального господарства провели опалювальний сезон на належному рівні. У соціально-гуманітарній інфраструктурі забезпечене стале функціонування.

    Разом з тим, є ряд проблемних питань, над вирішенням яких ми працюємо і до кінця року сподіваємося зменшити їх кількість. Зокрема, незважаючи на збільшення надходжень податків і зборів до бюджету району, загальна незабезпеченість до кінця року складає 15,8 млн.грн. Не вдалося ліквідувати заборгованість з оплати праці, податковий борг та недоїмку по сплаті Єдиного соціального внеску.

    Промисловість

    У поточному році змінилося облікове коло промислових підприємств. При цьому їх кількість залишилася незмінною і складає 10 одиниць. Виключено із переліку підприємств, які надають статистичну звітність ТОВ «Компанію Укрнафтомаш», включено - ТОВ «Дергачівський м’ясокомбінат - перша столиця».

    За попередніми даними, підприємствами району за І квартал 2014 року реалізовано товарів, робіт і послуг на суму 80 млн. грн., що на 30 % більше, ніж за відповідний період минулого року.

    За січень-березень 2014 року реалізовано промислової продукції на одну особу в сумі 2015 грн., що також на 30% більше, ніж торік.

    Разом з тим, у галузі є проблемні питання. Не вдалося ліквідувати заборгованість з оплати праці на УВП УТОС, ТОВ «Богодухівський молзавод» має борги перед товароздатчиками району за здане молоко, ПП «Хелком» через підвищення закупівельних цін на сировину протягом кварталу працював лише один місяць.

    Тому першочерговим завдання на поточний рік є вирішення вказаних проблем.

    Агропромисловий комплекс

    Подальшого оновлення набуває матеріально-технічна база сільгосппідприємств району. За звітний період придбано нової сільськогосподарської техніки на суму майже 10,5 млн.грн., проти 9 млн.грн. - за відповідний період минулого року. Всього придбано 32 одиниці техніки, в тому числі: 11 тракторів різних марок та 2 зернозбиральний комбайн.

    За розрахунками сільськогосподарських підприємств району для проведення комплексу весняно-польових робіт у 2014 році господарствам потрібно залучити 132,2 млн.грн. Власними коштами господарства забезпечені на 77,3%. Майже 30 млн.грн. агроформування району мають залучити запозичених коштів, в тому числі банківських кредитів на 10,5 млн.грн.,по яким вже відкрито кредитні лінії.

    Рослинництво

    Під урожай 2014 року було посіяно 23 тис.га озимих зернових культур, з яких 97% знаходяться в доброму стані. Аграрії району для проведення весняних польових робіт в повному обсязі забезпечені матеріально-технічними ресурсами, в тому числі посівним матеріалом. Завершено посів ранніх зернових культур та підживлення озимини на всій площі.

    Господарства району придбали насіння соняшнику, цукрових буряків, кукурудзи та багаторічних трав.

    Потреба в насінні ярих зернових та технічних культур забезпечена повністю. Під урожай 2014 року закуплено 119 т елітного насіння, або 100% від доведеного завдання.

    Тваринництво

    Поголів’я великої рогатої худоби до початку року зросло на 270 голів, або 10%, в тому числі корів - зменшилося на 101 голову (9%). Зменшення корів відбулося в СФГ «Промінь» (на 20%), СВК ім.Каразіна (на 25%) та СТОВ ім.Ватутіна (на 7%). Надій молока на корову склав 910 кг, що практично на рівні відповідного періоду минулого року.

    Поголів’я свиней до початку року скоротилося на 240 голів, або на 9%. Скорочення відбулося в основному за рахунок ліквідації свинарства у СТОВ ім. Ватутіна.

    Виробництво молока скоротилося на 13%, а м’яса (жива вага) - зросло на 21%.

    Траспорт і зв'язок

    На автобусних маршрутах району працюють 4 пасажироперевізники: ТОВ «Авто-ОВІ», ТОВ «Вікінг Авто», КП «Богодухівжитло», ФОП Дубонос Н.В.

    За січень-лютий 2014 року обсяги пасажироперевезень склали 52,8 тис. пасажирів, або 76,6% до відповідного періоду 2013 року.

    Обсяги вантажних перевезень автомобільним транспортом за січень-лютий поточного року зросли на 24,3% до відповідного періоду за попередній рік.

    Компенсаційні виплати за перевезення пільгової категорії громадян на приміських та міських маршрутах заплановані трьом перевізникам, а саме: ТОВ «АВТО-Ові», КП «Богодухівжитло» та ФОП Дубонос Н.В. У І кварталі 2014 року надійшла та виплачена субвенцій з державного бюджету в сумі 48,4 тис.грн., або 91% від запланованого ліміту.

    Збережена мережа поштового та електрозв’язку.

    Розрахунки за енергоресурси

    Протягом І кварталу поточного року споживачами району сплачено 10,1 млн.грн. за електроенергію, або 97,5% від сум нарахування. У порівнянні з відповідним періодом минулого року рівень розрахунків скоротився на 1,2%. Із загальної суми боргу заборгованість установ, які фінансуються з місцевих бюджетів району становить 56%.

    Рівень розрахунків за спожитий природний газ склав 57%. Станом на 01 квітня поточного року найбільшу суму боргу мали: відділ освіти райдержадміністрації (390,9 тис.грн.), КЗОЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги Богодухівського району» (90,5 тис.грн.) та Богодухівська міська рада (78 тис.грн.).

    Будівництво

    У межах виділеного фінансування філією ۥۥБогодухівський райавтодорۥۥ за І квартал 2014 року виконано робіт на суму 205,3 тис. грн., що складає 45% до фінансування за відповідний період минулого року.

    Протягом звітного періоду газифіковано 7 домоволодінь (торік - 4), введено в експлуатацію 1 індивідуальний житловий будинок (торік - 2).

    На ремонт автодоріг комунальної власності була передбачена субвенція з державного бюджету в сумі 836,4 тис.грн., з якої в район вже надійшло 144,7 тис.грн. Проектно-кошторисна документація на капітальний ремонт доріг в м.Богодухові та смт Шарівка отримала позитивні експертні висновки.

    Проводяться роботи щодо створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). 01 квітня поточного року зареєстровано СББ «Ніка» в м.Богодухові.

    Головне завдання до кінця року - освоїти в повному обсязі кошти, які виділяються району на проведення будівельних та ремонтних робіт.

    Житлово-комунальне господарство

    Підприємства галузі забезпечили споживачів району послугами в достатній кількості.

    Разом з тим, рівень розрахунків споживачів у порівнянні з відповідним періодом минулого року погіршав і склав за послуги з:

    - утримання будинків, споруд та прибудинкових територій - 80%, в т. ч. населення - 91 %;

    - з теплопостачання - 84 %;

    - водопостачання:

     по КП «Богодухіввода» - 93%, в т.ч. населення - 94%;

     по ТОВ «Богодухівсількомсервіс» - 96%, в т.ч. населення - 88%;

     по КП «Джерельне» - 84,5%, в т.ч. населення - 81,3%.

    На кінець звітного періоду бюджетні установи, які фінансуються з місцевого бюджету мали заборгованість за послуги водопостачання та водовідведення в сумі 10,8 тис.грн., яка протягом кварталу зросла на 6,9 тис.грн.

    Станом на 01 квітня 2014 року за послуги теплопостачання установи, які фінансуються з державного бюджету мали заборгованість у сумі 155,9 тис.грн., частина з яких проплачена у квітні поточного року. По місцевому бюджету району заборгованість склала 9,3 тис.грн. і протягом кварталу скоротилася на 115,2 тис.грн.

     Завдання на поточний рік - спільно з керівниками підвідомчих підприємств, установ та організацій забезпечити підвищення рівня розрахунків споживачів за отримані послуги та активізувати роботу по скороченню боргів.

    Споживчий ринок

    Станом на 1 квітня 2014 року на споживчому ринку працювало 238 підприємств роздрібної торгівлі та 25 громадського харчування. Протягом кварталу відкрито 2 промислових, 1 - продовольчий магазин та 1 підприємство громадського харчування.

    Продовжувався моніторинг цін на основні продовольчі товари на визначених базових підприємствах торгівлі та ПХО «Богодухівський ринок».

    Ціни на сорти хліба масового вжитку не змінилися і знаходяться у межах соціальних рівнів цін.

    Протягом березня 2014 року на споживчому ринку району, як в цілому і по Україні, спостерігалося підвищення цін на окремі продовольчі товари. Зросли ціни:

    - на ПХО «Богодухівський ринок» - на цукор (+ 7%), сметану (+1%), борошно (+3%), цибулю (+3%), яблука (+28%). Поряд з цим зменшилась ціна на картоплю (- 6%).

    - на підприємствах торгівлі - на макаронні вироби (+7%), гречку (+29%), манку (+7%), рис (+7%), яйця (+4%), масло (+3%), борошно (+2%). Поряд з цим зменшилась ціна на олію (- 5%). По решті продовольчих товарах вони майже не змінилися і знаходяться в межах середньо обласних.

     У квітні стабілізації цін досягти не вдалося.

    Мале підприємництво

    Суб’єкти малого підприємництва за звітний період сплатили до зведеного бюджету району 9,6 млн. грн., або 28% від загальних надходжень.

    Протягом звітного періоду кількість підприємств малого бізнесу зросла на 1 одиницю, а чисельність фізичних осіб-підприємців скоротилася на 13 осіб. Зареєстровано 24 підприємці, а скасовано - 37.

    За звітний період 7 осіб відкрили власну справу за рахунок надання одноразової допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності в сумі 68,5 тис.грн. Виплати на вказані цілі зросли майже на 50%.

    Бюджет

    Станом на 01 квітня 2014 року до зведеного бюджету району надійшло 33,3 млн.грн., або 92,5% до затвержених показників. При цьому, загальний фонд виконаний на 91,7%, спеціальний - на 105,9 %, бюджет розвитку - на 100,2%.

    План власних та закріплених доходів загального фонду виконано на 98,2%, або недоотримано 123,9 тис.грн.

    Найбільшу питому вагу доходної частини бюджету складає податок з доходів фізичних осіб - 74,2% в обсязі власних та закріплених доходів. По названому джерелу доходів надійшло 4,9 млн.грн., що на 471,1 тис.грн. більше, ніж за відповідний період минулого року.

    Районний бюджет при фактичному надходженні 3,3 млн.грн. виконаний на 94,2 %.

     Із 24 бюджетів району не забезпечено виконання власних та закріплених доходів по п’ятнадцяти бюджетах, а саме: районний бюджет (94,2%), Гутянської (95,7%) та Шарівсьої (70,5%) селищних рад, Дмитрівської (71,7%), Зарябинської (80,0%), Івано-Шийчинської (96,2%), Кленівської (69,8%), Олександрівської (84,8%), Петропавлівскої (91,5%), Полково-Микитівської (89,1%), Сіннянсьої (79,1%), Сухининської (71,4%), Степнянської (66,5 %), Улянівської (72,6 %) та Хрущово-Микитівської (90,4%) сільських рад.

    Заробітна плата

    Рівень заробітної плати за 2013 рік по району склав 2262 грн., підвищився порівняно з відповідним періодом минулого року на 5,7 % та перевищив розмір встановленого прожиткового мінімуму для працездатної особи на 85,7 %.

    Заборгованість із виплати заробітної плати станом на 01 квітня 2014 року становила 79,8 тис. грн. та зросла до початку року на 12,2 тис.грн.

    Борги мають два підприємства:

    - Богодухівське УВП УТОС (5,0 тис. грн.);

    - філія «Богодухівський райавтодор» дочірного підприємства «Харківоблавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України»   (74,8 тис. грн.).

    У рамках проведення колдоговірної кампанії 2014 року переукладено 15 колективних договорів, до 18 - внесені зміни та доповнення, в районній газеті «Маяк» опублікована стаття «Колдоговірна кампанія 2014 року».

    Ринок праці

    За рахунок усіх джерел фінансування за І квартал 2014 у районі створено 118 нових робочих місць, або 19,8% від річного завдання (595 робочих місць). Створено нових робочих місць на 11 % більше, ніж ліквідовано (106 робочих місць).

    У поточному році робочою комісією з подолання тіньової зайнятості та легалізації робочих місць перевірено 19 суб`єктів господарювання, за результатами перевірок виявлено 4 випадки неформальних трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками. Три робочих місця легалізовано, одне - ліквідовано.

    Протягом І кварталу 2014 року послугами служби зайнятості скористалася 781 особа, з яких працевлаштовано 288 (при завданні - 170). Пройшли професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації 193 особи (завдання - 128 чоловік), залучено до громадських та інших робіт тимчасового характеру 166 громадян (завдання 90). Таким чином, активними формами зайнятості було охоплено 647 громадян, або 82,8% тих, хто перебував на обліку.

    Станом на 1 квітня 2014 року статус безробітного мали 404 оссоби, тоді як на відповідну дату минулого року - 658.

    Соціальний захист

    З початку року субсидії на житлово-комунальні послуги призначено 44 сім’ям.

    Всього 1283 сім’ї скористалися субсидією на житлово-комунальні послуги у поточному році, або 7,8% від загальної кількості сімей в районі на загальну суму 1178,1 тис. грн.

    На придбання твердого палива та скрапленого газу субсидії тимчасово не призначалися у зв’язку з відсутністю затверджених натуральних норм забезпечення твердим паливом і скрапленим газом.

    Проведено перерахунки розміру призначеної субсидії по фактичному споживанню послуг по 10 290 особовій справі на суму 259,3 тис. грн.

    Призначено різного виду державних соціальних допомог на загальну суму 10,7 млн.грн., які повністю профінансовано.

    Станом на 01 квітня поточного року в районі проживало 10 451 пільговиків, що на 549 менше, ніж на відповідну дату минулого року.

    У районі проживає 485 громадян, які користуються пільгами відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». На реалізацію програм, пов’язаних з соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи у 2013 році використано 143,7 тис. грн.

    Заборгованість станом на 01 квітня 2014 року складала 52,6 тис. грн.

    Пенсії

    Станом на 01 квітня 2014 року до бюджету Пенсійного фонду України надійшло доходів, адміністрування яких здійснює Пенсійний фонд на суму 136,7 тис.грн., що становить 123,7 % до запланованих обсягів. Борг по страховим внескам протягом кварталу скоротився на 3,7% і складає 51,6 тис.грн.

    Недоїмка по єдиному соціальному внеску склала 1030,6 тис.грн., що на 88,7 тис.грн. більше, ніж на початок року. Проблемою залишається погашення боргів фізичними особами-підприємцями, які перебувають на спрощеній системі оподаткування. Борг по них становить 918,4 тис.грн., або 89% від обсягу загальної недоїмки. Матеріали по 195 підприємцям на стягнення в сумі 551,3 тис.грн. передано на виконання до Богодухівського відділу державної виконавчої служби. Найбільшими боржниками серед юридичних осіб є ТОВ СП «Богодухівський комбікормовий завод» (39,5 тис.грн.), ТОВ «Богодухівсількомсервіс» (42,1 тис.грн.) та філія «Богодухівський райавтодор» дочірного підприємства «Харківоблавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» (13,5 тис.грн.).

    Загальний обсяг видатків на виплату пенсій та грошової допомоги за січень-березень 2013 року склав 46,9 млн.грн., що на 1,6 млн.грн. більше, порівняно з відповідним періодом минулого року. Середньомісячна потреба в коштах на пенсійні виплати зросла на 3% і становить 15,6 млн.грн.

    Освіта

    Організовано безперебійне підвезення 535 учнів та 46 педагогічних працівників до 13 шкіл району з сільських населених пунктів. Для цього залучено 13 одиниць власного автотранспорту.

    Безкоштовним гарячим харчування забезпечені всі учні 1- 4 класів та учні пільгового контингенту (2069).

    Завершився ІІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади, переможцями якого стали 12 учнів загальноосвітніх навчальних закладів району, з яких 11 – учні міських освітніх закладів. У ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів малої академії наук призові місця вибороли 7 учнів шкіл району (3 - Богодухівського колегіуму №2).

    Дошкільні заклади району у поточному році відвідує 938 дітей, що на 37 більше, ніж на відповідну дату минулого року. Разом з тим, у сільській місцевості існує проблема щодо охоплення дітей дошкільною освітою.

    Показник охоплення всіма формами дошкільної освіти дітей п’ятирічного віку складає 100%.

    Збережено мережу гуртків центру дитячої та юнацької творчості. Гуртковою роботою охоплено 724 дитини, що 232 більше, ніж на відповідну дату минулого року.

    Сім’я та молодь, фізкультура і спорт

    Розпочата підготовча кампанія по оздоровленню дітей. Буде організована робота пришкільних таборів у 23 із 27 навчальних закладах району. Заплановано охопити оздоровленням та відпочинком 100% дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

     За звітний квартал 5 дітей були направлені на оздоровлення в УДЦ «Молода гвардія».

    Налагоджена робота з сім’ями, які опинилися в складних життєвих умовах. Станом на 01 квітня 2014 року перебуває на обліку 18 таких сімей, в яких виховується 34 дитини. У порівнянні з відповідним періодом минулого року кількість таких сімей зменшилася на 3, а чисельність в них дітей - на 9.

    На первинному обліку перебуває 94 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких 96% охоплені сімейними формами виховання.

    У районі створені та функціонують один дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 5 дітей-вихованців та одинадцять прийомних сімей, в яких виховується 20 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Показники щодо влаштування дітей до прийомних сімей виконуються.

    Протягом І кварталу поточного року проведені змагання з 5 видів спорту серед колективів фізкультури підприємств району та учнівських збірних (шахів, шашок, баскетболу, волейболу серед жінок та міні-футболу).

    На базі дитячо-юнацької спортивної школи проведені Всеукраїнські змагання зі стрибків у висоту на приз «Богодухівський стрибунець».

    На базі Богодухівського ліцею №3 відбувся ІІ (районний) етап Малих Олімпійських ігор, в яких взяли участь 15 загальноосвітніх навчальних закладів району.

    Медична галузь

    Бюджет галузі на 2014 рік складає 75% від мінімальної потреби. Тому діяльність закладів охорони здоров’я була спрямована на ефективне використання наявних фінансових та матеріальних ресурсів.

    У межах виділених коштів забезпечувався гарантований державою обсяг безоплатної медичної допомоги соціально-незахищеним верствам населення. На пільговий контингент у І кварталі 2014 року використані кошти в сумі 24,5 тис.грн., що складапє 70% до показників минулого року.

    Залучено позабюджетних коштів на суму 605,1 тис.грн., що на 62 тис.грн. більше, ніж торік.

    Розпочато проведення профілактичних медичних оглядів населення, в першу чергу працівників сільського господарства. Станом на 01 квітня 2014 року було оглянуто 77,8% механізаторів та 90,6% працюючих з ядохімікатами.

    Охоплено профоглядами 100% дітей, 77,1% - ветеранів Великої Вітчизняної війни, 100% вагітних.

    Здійснено 16 виїздів фахівців центральної районної лікарні в сільську місцевість для огляду дорослого населення та 29 - для огляду дітей. Оглянуто 2294 осіб дорослого населення та 1275 дітей.

    Число днів роботи ліжка зменшилося на 4,7% і склало 84,5 днів проти 88,6 за відповідний період минулого року (норма 85 днів).

    Не вдалося вирішити питання щодо укомплектованості медичних закладів лікарями, яка складає 77,8% від потреби, в тому числі сімейними - 64,1%, а в сільській місцевості - 51,8%. Не вистачає 24 лікаря.

    Культура

    Мережа закладів культури не змінилася і налічує 65 осередків.

    Працівниками клубних закладів району за звітний період проведено 1907 масових заходів. Найвизначнішими були заходи щодо відзначення 200-річчя з дня народження Т.Г.Шевченка, які пройшли в усіх закладах культури району.

    До бібліотек Богодухівської централізованої системи надійшов 801 примірник документів на суму 30 тис.грн. за рахунок різних джерел комплектування. Обсяги фінансування 19,2 тис.грн. менші, ніж за відповідний період минулого року.

    У клубних закладах району діє 170 клубних формувань, які відвідують 1 789 учасників.

    Завдання до кінця 2014 року

    Головне завдання на поточний рік - закріплення позитивних тенденцій, вирішення проблемних питань в економіці, соціальній сфері, забезпечення фінансової стабілізації в усіх галузях господарства району і підвищення на цій основі життєвого рівня населення. Для цього:

    - вжити всіх заходів по наповненню доходної частини бюджету;

    - сприяти підвищенню рівня середньої заробітної плати в усіх галузях економіки району;

    - забезпечити стабільний розвиток галузей матеріального виробництва;

    - вжити заходів щодо зменшення заборгованості з оплати праці, ліквідації податкового боргу, скороченню недоїмки по Єдиному соціальному внеску тощо.

    Юрченко О.В.
    Телешенко І.П.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання