Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Підсумки соціально-економічного розвитку району за І півріччя 2014 року

    Підводячи підсумки соціально-економічного розвитку господарського комплексу району за І півріччя 2014 року слід зазначити, що промислові підприємства району наростили обсяги реалізації продукції, сільгосппідприємства розпочали проведення комплексу робіт по збиранню ранніх зернових культур, підприємства житлово - комунального господарства проводять роботу щодо підготовки до опалювального періоду 2014-2015 років. У соціально-гуманітарній інфраструктурі забезпечене стале функціонування.

    Разом з тим, є ряд проблемних питань, над вирішенням яких ми працюємо і до кінця року сподіваємося зменшити їх кількість. Зокрема, незважаючи на збільшення надходжень податків і зборів до бюджету району, загальна незабезпеченість до кінця року складає 10,3 млн.грн. Зросла заборгованість по єдиному соціальному внеску до Міндоходів України, спостерігається погіршення окремих показників у сфері матеріального виробництва.

    Промисловість

    За попередніми даними промисловими підприємствами району, які входять до облікового кола, за І півріччя 2014 року реалізовано товарів, робіт і послуг на суму 160,1 млн. грн. Обсяги реалізації промислової продукції на одну особу склали 4050 грн., що 14 % більше, ніж за відповідний період минулого року.

    95% від загального обсягу реалізації промислової продукції забезпечили ТОВ «Богодухівський молзавод», ТОВ «Рибоконсервний завод «Екватор», ПАТ «Богодухівський м’ясокомбінат» та ТОВ «Добросмак».

    У поточному році буде відновлена робота ПАТ «Первухінський цукрозавод». Підприємство очікує отримати на переробку 150 тис.тонн цукрових буряків, з яких лише 7% - від господарств району. Проблемою для заводу є залучення автотранспорту на підвезення сировини через незадовільний стан під’їзних автодоріг.

    Суспільно - політична ситуація в державі негативно вплинула на роботу окремих підприємств району. Зокрема, скоротилися ринки збуту ТОВ «Богодухівський молзавод», ТОВ «Рибоконсервний завод «Екватор», ТОВ «Добросмак» та УВП УТОС. Через значне підвищення закупівельних цін на сировину протягом звітного періоду працювало лише один місяць ПП «Хелком».

    Вказані фактори негативно впливають на рівень оплати праці у галузі.

    За І півріччя поточного року середньомісячна заробітна плата на промислових підприємствах склала 1687 грн., що на 4% більше, ніж за відповідний період минулого року, але на 19,5% менша, ніж в середньому по району.

    Серед проблемних питань також є ліквідація заборгованості з оплати праці на УВП УТОС, робота окремих підприємств в режимі неповної зайнятості.

    Тому першочерговим завданням до кінця року є вирішення вказаних проблем.

    Агропромисловий комплекс

    За І півріччя поточного року машино-тракторний парк сільськогосподарських підприємств поповнився новою високоефективною технікою. Аграріями району було придбано сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного і іноземного виробництва на суму 26,3 млн.грн., що майже на 7% більше, ніж за відповідний період минулого року.

    Рослинництво

    Розпочато збирання врожаю ранніх зернових культур. На полях району буде працювати 110 одиниць власної та 19 залученої зернозбиральної техніки, яка дозволить в оптимальні строки закінчити роботи.

     Забезпеченість паливно-мастильним матеріалом складає 100 % до потреби. Господарствам району постійно надається інформація щодо моніторингу ринку нафтопродуктів.

    Сільгосппідприємства укомплектовані механізаторськими кадрами.

    За попередніми даними, урожайність озимої пшениці дещо нижча, ніж торік і складе в середньому 30 ц/га.

    Тваринництво

    Поголів'я великої рогатої худоби, яке утримується в сільськогосподарських підприємствах району станом на 01 липня 2014 року, зменшилося на 171 голову, або 5,4% в порівнянні з відповідним періодом 2013 року, в т.ч. поголів'я корів зменшилося на 191 голову, або 16,1%, поголів'я свиней зменшилося на 254 голови ( 9%).

    Скорочення поголів’я корів відбулося в таких сільгосппідприємствах:

    - СФГ «Промінь» - на 90 голів;

    - СВК ім.Каразіна - на 54 голови;

    - ПСП ім.Шевченка - на 20 голів (тваринництво ліквідовано повністю);

    - СТОВ ім.Ватутіна - на 22 голови;

    - Богодухівський СНВК - на 5 голів.

    Протягом І півріччя 2014 року виробництво молока скоротилося на 15% і склало 2243 тонн, м’яса (продукція вирощування) - зросло на 31% (вироблено 288 тонн).

    Заборгованість за минулий рік по тваринницьким дотаціям за утримання фізичними особами молодняку великої рогатої худоби складає 530,1 тис.грн.

     

    Траспорт і зв'язок

    За січень-травень 2014 року обсяги пасажироперевезень по району склали 133,2 тис. пасажирів, що на 23% менше, ніж торік.

    Перевезення пільгового контингенту в межах району забезпечують 3 суб’єкти господарювання, а саме: ТОВ «Авто-ОВІ», ФОП Дубонос Н.В. та КП «Богодухівжитло». Протягом звітного періоду їм відшкодовано 120,7 тис.грн., або 100 % від планових показників.

    Загальний обсяг вантажних перевезень автомобільним склав 52,9 тис.тонн вантажів, або 116% порівняно з відповідним періодом минулого року.

    Збережена мережа поштового та електрозв’язку.

    За звітний період до мережі Інтернет підключено 186 установок. Річне завдання з означеного показника виконано.

    Протягом І півріччя встановлено 121 телефонний аппарат, у тому числі 11 - пільговим категоріям громадян.

    Розрахунки за енергоресурси

    Протягом І півріччя поточного року споживачами району сплачено 18,6 млн.грн. за електроенергію, або 99,5% від суми нарахування.

    По установах, які фінансуються з місцевих бюджетів району рівень розрахунків склав 96,2%. Заборгованість у сумі 8,9 тис. грн. має КУОЗ Богодухівська центральна районна лікарня. У разі несплати коштів установа буде відключена від електромережі 22 липня поточного року.

    Станом на 1 липня поточного року рівень розрахунків за природный газ склав 65%, в тому числі організацій, які фінансуються з районного бюджету також 65 %.

    Боржниками за спожитій природний газ є: міська рада (59 тис. грн.) та районний відділ освіти (477,1 тис. грн.). Вказана заборгованість виникла через повторне проведення тендерів.

    Будівництво

    Філія ۥۥБогодухівський райавтодорۥۥ дочірного підприємства «Харківоблавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» працювала в режимі неповної зайнятості. Протягом І півріччя 2014 року виконала робіт власними силами на суму 0,6 млн. грн., що становить 47% до виконання за відповідний період минулого року.

    Продовжувалася газифікація домоволодінь у районі. За січень-червень поточного року їх газифіковано 11 (довідково: за І півріччя 2013 року -15).

    Введено в експлуатацію 1 індивідуальних житлових будинки, торік - 4.

    Відповідно до розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 15 травня 2014 року №188 «Про затвердження переліку об’єктів будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах районів та містах обласного значення Харківської області, які пропонуються для фінансування за рахунок субвенції з державного бюджету в 2014 році» нашому району передбачені кошти в сумі 1,2 млн.грн., з яких вже надійшло - 417,9 тис.грн.. На даний час органами місцевого самоврядування кошти не використані.

    Також відповідно до рішення обласної ради від 24 квітня 2014 року №964-УІ (ХХУІІІ сесія УІ скликання) передбачені кошти з обласного бюджету на ремонт комунальних доріг району в сумі 1,033 млн.грн.

    Житлово-комунальне господарство

    Відповідно до затверджених графіків виконуються заходи щодо підготовки підприємств житлово-комунального господарства району до опалювального сезону. Зокрема, із 8 котелень на сьогодні підготовлено 7; на 50% від запланованих обсягів виконано ремонт і заміну мереж централізованого водопостачання, комплексну підготовку багатоквартирних житлових будинків та артезіанських свердловин.

    Станом на 01 липня 2014 року рівень розрахунків за надані послуги склав:

    - по утриманню будинків, споруд та прибудинкових територій - 85 %, в т. ч. населення - 93 % ;

    - за послуги з теплопостачання - 114 %;

    - за послуги водопостачання:

     по КП «Богодухіввода» - 95%, в т.ч. населення - 99%;

     по ТОВ «Богодухівсількомсервіс» - 82%, в т.ч. населення - 83%;

     по КП «Джерельне» - 86,1%, в т.ч. населення – 83,1%.

    Через обмеженість коштів проблемою в районі залишається фінансування робіт з реконструкції водопровідних мереж у сільській місцевості.

    Споживчий ринок

    Обсяг обороту роздрібної торгівлі за І квартал 2014 року склав 108,4 млн.грн., або 116,5% до відповідного періоду минулого року.

    Станом на 1 липня 2014 року на споживчому ринку працювало 266 підприємств роздрібної торгівлі та громадського харчування. Протягом звітного періоду мережа торговельних підприємств зросла на 4 одиниці (відкрито 5 магазинів, закрито – 1).

    Продовжується робота щодо покращення благоустрою території ПХО «Богодухівський ринок». За І півріччя 2014 року інвестиційні вкладення склали 41,5 тис грн.

    Протягом звітного періоду в районі, як в цілому в області та державі, відбулося підвищення цін на основні продовольчі товари, в тому числі хліб масового вжитку та соціальні сорти (+8%). На сьогодні спостерігається сезонне зниження цін на молочну та овочеву продукцію, яйця. Стабілізувалися ціни та пропозиція на сіль, ажіотажний попит на яку був в кінці червня поточного року.

    На 1% зросла кількість суб’єктів підприємницької діяльності, які надають побутові послуги населенню і станом на 01 липня 2014 року їх зареєстровано 148.

    Мале підпнриємництво

    Суб’єкти малого підприємництва за звітний період сплатили до місцевих бюджетів району 5,1 млн.грн., або 30% від їх загальних податкових надходжень.

    Протягом І півріччя 2014 року 16 безробітних відкрили власну справу за рахунок надання одноразової допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності в сумі 146,8 тис. грн. Виплати на вказані цілі зросли майже на 11%.

    За звітній період чисельність фізичних осіб-підприємців скоротилася на 17 осіб. Кількість юридичних осіб зросла на 2 одиниці.

    Бюджет

     Станом на 01 липня 2014 року до зведеного бюджету району надійшло 71,2 млн.грн., або 97,4% до затвержених показників. При цьому, загальний фонд виконано на 96,1 %, спеціальний - на 137%, бюджет розвитку - на 97,4 %.

    План власних та закріплених доходів загального фонду виконано на 103,9%, а до відповідного періоду минулого року перевиконання склало 1070,3 тис.грн., або 108%.

    Районний бюджет при фактичному надходженні 7,3 млн.грн. виконаний на 102,6 %.

    Із 24 бюджетів району не забезпечили виконання власних та закріплених доходів 14 рад, а саме: Шарівська (72,9%), Вінницькоіванівська (92,3), Дмитрівська (81,2%), Забродянська (99%), Зарябинська (81,4%), Кленівська (77,3%), Олександрівська (89,7%), Полковомикитівська (90%), Сіннянська (86,1 %), Сухининська (72,4 %), Степнянська (80,9%), Улянівська (74,7%), Хрущовомикитівська (88,5%) та Червононивська (89,9%).

    Податковий борг до місцевого бюджету за звітний період зріс на 210 тис.грн. і склав 481,9 тис.грн.

    Заробітна плата

    Рівень заробітної плати за І квартал 2014 року по району склав 2096 грн., підвищився порівняно з відповідним періодом минулого року на 4,2 % та перевищив розмір встановленого прожиткового мінімуму для працездатної особи на 72,1 %.

    Станом на 01 липня 2014 року заборгованість із виплати заробітної плати склала 5 тис. грн., що на 62,6 тис. грн. менше, ніж на початок року.

    Борги має одне підприємство - Богодухівське УВП УТОС.

    У рамках проведення колдоговірної кампанії 2013 року переукладено 67 колективних договорів та до 96 колективних договорів внесені зміни та доповнення.

    Ринок праці

    У сфері зайнятості та соціального захисту населення при річному завданні створити 595 нових робочих місць, фактично створено - 363.

    За звітний період робочою комісією з подолання тіньової зайнятості та легалізації робочих місць проведено 39 вивчень з питань використання суб’єктами підприємницької діяльності найманої робочої сили. Виявлено 17 випадків неформальних трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками, з яких 10 - легалізовано.

    Протягом І півріччя 2014 року послугами служби зайнятості скористалось 1206 осіб, з яких працевлаштовано 716, або 59,4%. Пройшли професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації 245 осіб, залучено до громадських робіт, а також робіт тимчасового характеру 297 громадян. Таким чином, активними формами зайнятості було охоплено 104,3% тих, хто перебував на обліку.

    Станом на 01 червня 2014 року чисельність безробітних у районі склала
    331 особу і в порівнянні з відповідним періодом 2013 року зменшилася на 45%.

    Навантаження на одне вільне робоче місце складає 2 особи
    (торік - 4).

    Соціальний захист

    З початку року субсидії на житлово-комунальні послуги призначено 64 сім’ям.

    Всього 1321 сім’я скористалися субсидією на житлово-комунальні послуги у поточному році, або 7,8% від загальної кількості сімей в районі на загальну суму 1250 тис. грн.

    На придбання твердого палива та скрапленого газу субсидії тимчасово не призначалися у зв’язку з відсутністю затверджених натуральних норм забезпечення твердим паливом і скрапленим газом.

    Проведено перерахунки розміру призначеної субсидії по фактичному споживанню послуг по 17 523 особовій справі на суму 26,6 тис. грн.

    Призначення різного виду державної соціальної допомоги здійснювалося відповідно до норм чинного законодавства.

    Станом на 01 липня поточного року в районі проживало 10595 пільговики, що на 258 менше, ніж на відповідну дату минулого року.

    У територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) районної державної адміністрації на обліку перебуває 2 918 осіб. Протягом червня поточного року обслуговано 1 655 громадян.

    На обліку перебуває 476 громадян, які користуються пільгами відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». На реалізацію програм, пов’язаних з соціальним захистом названої категорії громадян за звітний період використано 301,7 тис. грн.

    Пенсії

    Станом на 01 липня 2014 року до бюджету Пенсійного фонду України надійшло доходів, адміністрування яких здійснює Пенсійний фонд на суму 320 тис.грн., що становить 136,9 % до запланованих обсягів. Борг по страховим внескам протягом півріччя скоротився на 42,9 тис.грн. і складає 10,7 тис.грн.

    Недоїмка по єдиному соціальному внеску склала 1118,9 тис.грн., що на 177 тис.грн. більше, ніж на початок року. Проблемою залишається погашення боргів фізичними особами-підприємцями, які перебувають на спрощеній системі оподаткування. Борг по них становить 958,1 тис.грн., або 86% від обсягу загальної недоїмки. Матеріали по 85 підприємцям на стягнення в сумі 595 тис.грн. передано на виконання до Богодухівського відділу державної виконавчої служби.

    Найбільшими боржниками серед юридичних осіб є: ТОВ СП «Богодухівський комбікормовий завод» (61,7 тис.грн.), ТОВ «Богодухівсількомсервіс» (63,6 тис.грн.), КП «Джерельне» (11 тис.грн.) та філія «Богодухівський райавтодор» дочірного підприємства «Харківоблавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» (9,7 тис.грн.).

    Загальний обсяг видатків на виплату пенсій та грошової допомоги за січень-червень 2014 року склав 94 млн.грн., що на 3,4 млн.грн. більше, порівняно з відповідним періодом минулого року. Середньомісячна потреба в коштах на пенсійні виплати зросла на 4,4% і становить 15,7 млн.грн.

    Освіта

    Продовжується реформування освітніх закладів району. Ведеться робота щодо реорганізації Кленівської ЗОШ І-ІІІ ступенів та Мерлянської ЗОШ І-ІІ ступенів у Кленівський навчально-виховний комплекс.

    У районі забезпечено збереження та розвиток дошкільних навчальних закладів, постійно вдосконалюються та запроваджуються нові сучасні форми здобуття дошкільної освіти. Із загальної кількості дітей віком від 3 до 6 (7) років охоплено різними формами дошкільної освіти 99%, з яких добувають освіту:

    - в дошкільних навчальних 811 дітей (63,4%);

    - під соціально-педагогічним патронатом 391 дітей (30,5%).

    - при загальноосвітніх школах 67 дітей 5-ти річного віку (6,1%).

    Дошкільні заклади району у поточному році відвідує 938 дітей, що на 37 більше, ніж на відповідну дату минулого року. Разом з тим, у сільській місцевості існує проблема щодо охоплення дітей дошкільною освітою.

    Показник охоплення всіма формами дошкільної освіти дітей п’ятирічного віку складає 100%.

    Виконуються поточні ремонти навчальних закладів району та їх підготовка до нового навчального року. За рахунок позабюджетних коштів на вказані цілі використано 229,8 тис.грн. Також проводяться роботи по ремонту 37 топкових в навчальних закладах району (профінансовано 35 тис.грн.).

    Сім’я та молодь, фізкультура і спорт

    Станом на 01 липня 2014 року оздоровленням та відпочинком охоплено 1543 дитини, або 41% від загальної кількості дітей шкільного віку (3 689).

     У 23 із 27 загальноосвітніх закладів працювали пришкільні табори, в яких відпочило 1200 дітей шкільного віку. Оздоровлено 10 дітей в УДЦ «Молода гвардія», 55 - в санаторії «Таврія» м.Скадовськ та 4 - в санаторії «Євпаторія».

    Дошкільні навчальні заклади з 01 червня поточного року переведені на санаторний режим роботи, при якому вартість харчування збільшена на 10%.

    Станом на 01 липня 2014 року під особливим контролем знаходиться 32 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. На первинному обліку перебуває 92 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких 96,7% - охоплені сімейними формами виховання.

    У районі функціонує один дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 5 дітей та десять прийомних сімей, в яких виховується 18 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

    Збережена мережа фізкультурних закладів району. Спортивні заходи проходять відповідно графіків.

    Медична галузь

    Протягом І півріччя поточного року галузь профінансована на суму 12,8 млн.грн. Фінансування від планових показників складає:

    - 95,1% по КУОЗ Богодухівська центральна районна лікарня;

    - 89,4% по КЗОЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги Богодухівського району».

    При цьому заробітна плата виплачена повністю.

    У межах виділених коштів забезпечувався гарантований державою обсяг безоплатної медичної допомоги соціально-незахищеним верствам населення.

    Здійснювалася робота щодо залучення позабюджетних коштів. За звітний період їх надійшло в сумі 999,3 тис.грн., що майже на рівні відповідного періоду минулого року.

    Пріоритетним в роботі галузі залишалася профілактика та раннє виявлення захворювань. Зокрема, проводилися профілактичні огляди працівників сільського господарства. Оглянуто: доярок - 93,5%, тваринників - 97,7%, механізаторів - 99,8%, працюючих з ядохімікатами - 99,8%.

    Охоплено профоглядами 100% дітей, 98,9% - ветеранів ВВВ, 100% - 2-х разовим УЗ-обстеженням та на ВІЛ-інфекцію вагітних.

    Згідно затвердженого графіка, працівниками КУОЗ Богодухівська центральна районна лікарня здійснено 35 виїздів у сільську місцевість, в ході яких оглянуто 3008 дорослих та 1275 дітей.

    Показник захворюваності населення зменшився на 34,3%. При цьому відмічається на 21% збільшення захворюваності на онкопатологію.

    Не вдалося вирішити питання щодо укомплектованості медичних закладів лікарями, яка складає 77,8% від потреби, в тому числі сімейними - 64,1%, а в сільській місцевості - 51,8%. Не вистачає 24 лікаря.

    Культура

    Мережа закладів культури не змінилася і налічує 66 осередків.

    Працівниками клубних закладів району за звітний період проведено 2225 масових заходів, з яких 3 - районного значення.

    До бібліотек Богодухівської централізованої системи надійшло 1043 примірників документів на суму 39,6 тис.грн. за рахунок різних джерел комплектування. Обсяги фінансування 50,7 тис.грн. менші, ніж за відповідний період минулого року.

    У клубних закладах району діє 170 клубних формувань, які відвідують 1 789 учасників.

    Розпочато поточні ремонти в дитячій музичній школі ім.Борисова та власними силами в окремих закладах культури.

    Галузь культури, як і інші галузі гуманітарної сфери має ряд проблемних питань, пов’язаних із недостатнім фінансовим забезпеченням.

    Завдання до кінця 2014 року

    Головне завдання до кінця року - забезпечити збалансований розвиток сфери матеріального виробництва та стале функціонування закладів соціально-гуманітарного призначення, вирішення проблемних питань територіальних громад і як кінцева мета - підвищення життєвого рівня населення району. Для цього вжити додаткових заходів по:

    - виконанню Програми економічного і соціального розвитку Богодухівського району на 2014 рік та Пріоритетних напрямів роботи районної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування району на 2014 рік;

    - наповненню доходної частини бюджету та ефективному використанню бюджетних коштів;

    - зменшенню заборгованості з оплати праці, податкового боргу, скороченню недоїмки по єдиному соціальному внеску тощо.

    Юрченко О.В.
    Телешенко І.П.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання