Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Нове в законодавстві щодо запобігання корупції

    Одним із важливих аспектів сучасної державної правової політики в Україні є реформування системи запобігання і протидії корупції.

    14 жовтня 2014 року Верховною Радою України були прийняті три закони антикорупційного спрямування, які передбачають реформування системи протидії корупції відповідно до міжнародних стандартів, відкриття доступу до інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

    Закон України «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014 – 2017 роки» набув чинності 26 жовтня 2014 року. Він визначає першочергові заходи із запобігання та протидії корупції і повинен створити базу для подальшого проведення реформи у цій сфері.

    Закон України «Про Національне антикорупційне бюро України», що передбачає створення спеціального державного правоохоронного органу, основним завданням якого є протидія кримінальним корупційним правопорушенням, вчиненим вищими посадовими особами, які становлять загрозу національній безпеці, набере чинності 25 січня 2015 року.

    Третім прийнятим антикорупційним актом став Закон України «Про запобігання корупції», який визначає правові та організаційні засади функціонування системи запобігання корупції, зміст та порядок застосування превентивних антикорупційних механізмів, правила щодо усунення наслідків корупційних правопорушень. Даний закон складається з 13 розділів щодо його основних понять, механізмів запобігання корупції, відповідальності за корупційні діяння, міжнародного співробітництва у даній сфері тощо.

    Згідно з пунктом 1 Розділу ХІІІ «Прикінцеві положення» цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності. При цьому вперше Закон України «Про запобігання корупції» був офіційно опублікований у виданні «Голос України» 25 жовтня 2014 року.

    З огляду на зазначене, положення, пов’язані з регулюванням суспільних відносин в антикорупційній сфері, будуть введені в дію 26 квітня 2015 року. Це правило поширюється серед іншого на пункт 4 цього ж Розділу щодо втрати чинності законами «Про засади запобігання і протидії корупції» та «Про правила етичної поведінки».

    При цьому слід враховувати, що саме дата введення в дію Закону «Про запобігання корупції» є початком для виникнення, зміни чи припинення прав та обов’язків відповідних суб’єктів правовідносин.

    Прийняття нового антикорупційного законодавства - відправна точка в процесі протидії, запобіганні і саме боротьби з корупцією. Важливим для цього є також його сумлінне виконання усіма державними органами та інститутами громадянського суспільства.

    Завідувач сектора з питань взаємодії
    з правоохоронними органами, запобігання
    та виявлення корупції апарату
    районної державної адміністрації
    І.О.Повойко

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання