Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    "Пряма лінія" з завідувачем сектора з питань опіки та піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування служби у справах дітей Шевченко О.П.

    03 березня в редакції газети «Маяк» відбулася «пряма лінія» з завідувачем сектора з питань опіки та піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування служби у справах дітей Шевченко О.П. на тему «Порядок усиновлення дитини»

    На «пряму лінію» звернулися ті, кого цікавили питання:

    Хто має право на усиновлення дитини?

    Стаття 211 Сімейного кодексу України передбачає такі вимоги до осіб, які можуть бути усиновлювачами, а саме:

    1. Усиновлювачем дитини може бути особа, не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини.

    2. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п'ятнадцять років.

    3. Особи, які не перебувають у шлюбі між собою, не можуть усиновити одну і ту ж дитину, але якщо такі особи проживають однією сім'єю, суд може постановити рішення про усиновлення ними дитини.

    4. Якщо дитина має лише матір, вона не може бути усиновлена чоловіком, з яким її мати не перебуває у шлюбі. Так і навпаки: якщо дитина має лише батька, вона не може бути усиновлена жінкою, з якою він не перебуває у шлюбі. Законодавством України не передбачено обмежень щодо кількості дітей, яку може усиновити один усиновлювач.

    Що таке внутрішньосімейне усиновлення?

    Це усиновлення одним з подружжя дитини другого з подружжя. Усиновлення здійснюється за місцем проживання дитини.

    Для усиновлення дитини те з подружжя, хто бажає її усиновити, звертається з відповідною заявою до служби у справах дітей за місцем проживання дитини.

    До заяви додаються:

    - копія паспорта;

    - копія свідоцтва про шлюб;

    - висновок про стан здоров'я заявника;

    - довідка про наявність чи відсутність судимості;

    - копія свідоцтва про народження дитини;

    - письмова згода батьків дитини на усиновлення, засвідчена нотаріусом, або згода того з подружжя, дитину якого усиновлює інший з подружжя, та документ, який засвідчує відсутність другого з батьків дитини (копія свідоцтва про смерть або довідка про смерть, видана органом реєстрації актів цивільного стану, копія рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання недієздатним або безвісно відсутнім, довідка з органу реєстрації актів цивільного стану щодо запису відомостей про батька дитини тощо);

    Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після надходження заяви та документів складає акт обстеження житлово-побутових умов дитини, з'ясовує чи згодна дитина на усиновлення, та надає висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини.

    Чи мають усиновителі відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації?

    Відповідно до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані: усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання).

    Чи є в районі діти, яких можна усиновити?

    Так, на обліку перебуває 28 дітей, які підлягають усиновленню.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання