Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Підсумки соціально-економічного розвитку району за 2011 рік та завдання на 2012 рік.

    Підводячи підсумки соціально-економічного розвитку господарського комплексу району за 2011 рік слід зазначити, що галузі економіки та соціально-гуманітарної сфери працювали над виконанням завдань, визначених Програмою економічного і соціального розвитку району на 2011 рік. Промислові підприємства району наростили обсяги реалізації продукції, аграрії району отримали непоганий врожай сільськогосподарських культур, підприємства житлово - комунального господарства забезпечують споживачів району послугами в достатній кількості. Освітні заклади, заклади охорони здоров’я та культури району забезпечили виконання покладених на них функціональних обов’язків. За рахунок власних надходжень та отриманої дотації вдалося повністю виплатити заробітну плату працівникам бюджетних установ району.

    Разом з тим, є ряд проблем, які негативно впливають на соціально-економічний розвиток району. Перш за все, не вдалося ліквідувати заборгованість з оплати праці, податковий борг до місцевих бюджетів та недоїмку по платежах до Пенсійного фонду України, стабілізувати розвиток тваринницької галузі тощо.

    Промисловість

    Промислові підприємства району збільшили обсяги реалізації продукції на 23%, а з урахування індексу інфляції на 17%. За 2011 рік реалізовано товарів, робіт і послуг на суму 210 млн. грн. Із 10 підприємств, які входять до кола звітуючих, 7 збільшили обсяги виробництва. Найбільший приріст забезпечили: ПАТ «Первухінський цукрозавод» (48%), УВП УТОС (48%), ВАТ «Богодухівський хлібозавод» (28%). Реалізовано на одну особу промислової продукції на суму 5210 грн. З означеного показника район стабільно посідає 11 місце у зведеному рейтингу серед районів Харківської області.

    Підприємства галузі забезпечують в середньому 18-20% власних і закріплених доходів бюджету району та внесків до Пенсійного фонду України. Найбільшими платниками податків є: ПАТ «Первухінський цукрозавод», ТОВ «Богодухівський молзавод», ПАТ «Богодухівський м’ясокомбінат», та 2 підприємства - ТОВ «Рибоконсервний завод «Екватор» і Богодухівський електромеханічний завод, які сплачують податки за місцем здійснення виробничої діяльності, а не за місцем їх реєстрації.

    За попередніми даними, прибуток промислових підприємств району склав 2,4 млн.грн.

    Рівень середньомісячної заробітної плати в галузі зріс майже на 21%, середньооблікова чисельність працюючих, в основному за рахунок ТОВ «Богодуїхівський молзавод» - на 16%. Разом з тим, середня заробітна плата одного штатного працівника, яка за рік склала 1549 грн. на 15% менша, ніж середньорайонний показник.

    Протягом 2011 року обсяги інвестицій в основний капітал склали 1,7 млн.грн. Значні суми капіталовкладень забезпечило ПАТ »Богодухівський м’ясокомбінат» у реконструкцію та відновлення роботи забійного цеху та ПАТ «Первухінський цукрозавод» щодо запровадження автоматизації системи контролю за електроенергією та заміни фільтрів густого сиропу. Богодухівський електромеханічний завод встановив піролізний котел, який працює на відходах деревини. ТОВ «Богодухівський молзавод» встановив лінію по виробництву і фасуванню масла (спредів).

    Разом з тим, у галузі є ряд проблемних питань, які не вирішені торік. Зокрема, через відсутність замовлень майже не працює Богодухівська районна друкарня, а через брак сировини - ТОВ «Богодухівський нафтогазопереробний завод», УВП УТОС не ліквідував заборгованість з оплати праці. ТОВ «Богодухівський молзавод» станом на 23.01.2012 мав заборгованість за здане молоко сільгосппідприємствам району в сумі 1199,8 тис.грн. в середньому за 24 дні.

    Ці питання залишаються на контролі, а головне завдання на 2012 рік:

    • сприяння вирішенню нагальних проблем промислового комплексу району та окремих підприємств;
    • забезпечення бюджетних установ району продукцією місцевих товаровиробників.

    Агропромисловий комплекс

    Розвиток аграрного сектора у 2011 році характеризується збільшенням виробництва валової продукції майже на 87% до рівня попереднього року, в тому числі сільгосппідприємствами - в 2,3 рази. Зростання відбулося за рахунок покращення показників у рослинництві.

    Господарствами району у минулому році закуплено сільськогосподарської техніки на суму 20,9 млн.грн. (у 2010 році - 30,4 млн.грн.), з яких майже 10 млн.грн. - інвестиції ТОВ «Трайгон Фармінг Харків».

    Рослинництво

    Господарствами району вирощено 147,6 тис.тонн зернових культур, що вдвічі більше, ніж за попередній рік. Зібрано 36 тис.тонн соняшнику та 56,3 тис.тонн цукрових буряків, що відповідно на 86% та у 2,3 рази перевищують показники 2010 року. Торік середня врожайність гречки зросла у 4 рази, проса - у 3 рази.

    Під урожай наступного року посіяно 26,6 тис.га озимих зернових культур, що на 1 тис. га більше, ніж у минулому році. Було закуплено 135 тонн елітного насіння. Посів проводився протруєним насінням та із застосуванням мінеральних добрив.

    Під урожай 2012 року посіяно 26,6 тис.га зернових культур, з яких 71% перебуває у доброму та задовільному стані.
    Завдання на наступний рік:

    • забезпечення обсягів виробництва валової продукції сільського господарства не нижче рівня 2011 року;
    • сприяння раціональному використанню земельних угідь сільськогосподарського призначення, прискоренню розроблення проектів землеустрою для сільськогосподарських підприємств, відновлення та дотримання науково - обґрунтованих сівозмін;
    • посилення роботи щодо збереження родючості ґрунтів, захисту їх від деградації та забруднення.

    Тваринництво

    Протягом 2011 року не вдалося стабілізувати ситуацію у тваринницькій галузі. Поголів’я великої рогатої худоби, в тому числі корів у сільгосппідприємствах району скорочено на 4%. Це привело до зменшення виробництва молока на 14%, м’яса (жива вага) - на 6% до рівня 2010 року. ТОВ «Богодухівська ферма», яке викупило сільгосптварин у ТОВ «Трайгон Фармінг Харків» зменшило поголів’я дійної череди на 77 голів.

    Через низький рівень забезпечення худоби кормами в І півріччі 2011 року погіршилася також продуктивність тварин, а саме: надій молока на 1 корову зменшився на 8%, середньодобовий приріст великої рогатої худоби - на 7%.

    Однак, у районі є приклади ефективного утримання великої рогатої худоби. Зокрема, ТОВ СП «Родіна» першим в області встановило 2 молокомати в м. Харкові, молокопровод та холодильну установку в с. Карлівка. Назване господарство є лідером по продуктивності дійної череди в районі.

    Протягом 2011 року в 2 рази зросла кількість свиней у сільгосппідприємствах району і склала 2374 голови, а середньодобовий приріст підвищився на 42%. На 16% зросло поголів’я овець.

    Поголів’я свиней зросло в основному за рахунок закупівлі 1115 голів відгодівельного молодняку ФГ «Шубське». За рахунок власного відтворення найбільший приріст свинопоголів’я відмічається в ТОВ Агрофірма «Телець» - на 71%.

    На даний час у сільгосппідприємствах склалися передумови для збільшення продуктивності худоби і на цій основі зростання обсягів виробництва молока та м’яса. Для потреб галузі заготовлено достатню кількість кормів, зростають закупівельні ціни на тваринницьку продукцію.
    Завдання до кінця 2012 року сприяти:

    • збільшенню об’ємів валового виробництва молока та м’яса за рахунок підвищення продуктивності сільгосптварин;
    • збільшенню поголів’я свиней на 15%.

    Траспорт і зв’язок

    На ринку автотранспортних послуг району працюють 5 перевізників, які обслуговують 5 міських, 12 приміських та 4 міжміських автобусних маршрути.

    Обсяги пасажироперевезень (з урахуванням обсягів підприємців-фізичних осіб) за 2011 рік склали 331,8 тис. пасажирів, що на 45% менше, ніж у 2010 році. При цьому кількість автобусних маршрутів у районі не змінилася, а кількість рейсів дещо зросла.

    ТОВ «Авто-ОВІ» є основним пасажироперевізником району. Воно обслуговує міжміський маршрут Богодухів-Харків та 9 приміських маршрутів сучасними автобусами середньої та великої місткості. Підприємство здійснює перевезення громадян пільгового контингенту. Разом з тим, показники діяльності названого підприємства не враховуються в районі.

    Вдалося не лише подолати спад по показнику загальний обсяг вантажних перевезень автомобільним транспортом, але і покращити даний показник. За 2011 рік він зріс 15,5%.

    Більшість доріг та об’єктів дорожньої інфраструктури району потребують значних капіталовкладень. За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам торік проведено капітальний ремонт вул. Урицького, пл. Жовтневої та вул. Молокова в м. Богодухові на загальну суму 305,3 тис.грн.

    Доходи цеху телекомунікаційних послуг зросли на 9%. За рік встановлено 16 телефонних апаратів пільговому контингенту, з яких: 3 - сільським жителям району, підключено до мережі Інтернет 323 абоненти. У 2012 році планується подальша реорганізація даного підприємства.

    У результаті реорганізації Центру поштового зв’язку №2 на районному рівні залишилося відділення поштового зв’язку «Богодухів-3», що привело до скорочення численності працюючих і ліквідації звітності на районному рівні.

    Завдання на поточний рік:

    • підвищення безпеки перевезень пасажирів і вантажів;
    • модернізація інфраструктури галузі зв’язку та впровадження нових технологій та послуг, що відповідатимуть потребам шляхом створення умов для впровадження новітніх інформаційно-комунікаційних технологій, систем мобільного зв’язку наступних поколінь, широкосмугового доступу до Інтернету;
    • вдосконалення системи поштових маршрутів; поліпшення якості їх надання, розширення спектра нових послуг поштового зв’язку на базі інформаційно-комунікаційних технологій.

    Розрахунки за енергоресурси

    За 2011 рік рівень розрахунків за спожиту електроенергію склав 99,1%, що майже на рівні розрахунків на початок року. Найнижчий рівень розрахунків мають підприємства житлово-комунального господарства (97,3%) та установи, які фінансуються з державного бюджету (98,2%).

    Погіршала ситуація щодо розрахунків за спожитий природний газ. Станом на 01.01.2012 рівень сплати склав 94%, тоді як на відповідну дату попереднього року - 101%. Найбільшим боржником залишається Богодухівська міська рада (176,3 тис.грн.), яка має об’єктивні причини та відділ освіти райдержадміністрації (102,9 тис.грн.).

    Основним завданням сьогодення є виконанням заходів, передбачених районною Програми підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів на 2010 - 2014 роки.

    Будівництво

    У межах виділеного фінансування філією «Богодухівський райавтодор» протягом 2011 року виконано робіт на суму 2,3 млн. грн., що складає 32% до попереднього року.

    Торік газифіковано 87 домоволодінь (за 2010 рік - 179). Частково виконані роботи по виготовленню проектно-кошторисної документації на будівництво підвідного газопроводу високого тиску до сіл Івано-Шийчине та Братениця. Підрядчику проплачено 89,7 тис.грн. із 135 тис.грн., які фактично освоєні.

    Завершені роботи по реконструкції каналізаційних мереж в с. Губарівка. Протягом 2011 року підрядчиком освоєні кошти в сумі 756 тис.грн., які через відсутність фінансування не проплачені. Погашена кредиторська заборгованість за виконані у 2010 році роботи за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в сумі 106,3 тис.грн.

    За 2011 року введено в експлуатацію 4 індивідуальних житлових будинки, за рахунок субвенції обласного бюджету районному в сумі 120,0 тис.грн. виготовлена проектно-кошторисна документація на реконструкцію гуртожитку під багатоквартирний житловий будинок по вул. Космічній, 1/1 в м. Богодухів.

    Завершена реконструкція будівлі школи №2 під дитячий виховний заклад в с. Крисине.

    Розпочаті роботи по будівництву глибинної артезіанської свердловини на Північному водозаборі (м. Богодухів).

    Головне завдання на 2012 рік - освоїти в повному обсязі кошти, які виділяються району на проведення будівельних та ремонтних робіт.

    Житлово-комунальне господарство

    Підприємства галузі забезпечують споживачів району послугами в достатній кількості. Тарифи на житлово-комунальні послуги були приведені у відповідність до фактичних витрат на їх виробництво.

    Станом на 01.01.2012 рівень розрахунків споживачів склав за послуги з:

    - утримання будинків, споруд та прибудинкових територій - 89%, в т. ч. населення - 104%;

    - з теплопостачання - 84%, в т.ч. населення - 250%;

    - водопостачання:

    по КП «Богодухіввода» - 99%, в т.ч.населення - 98%;

    по ТОВ «Богодухівсількомсервіс» - 95%, в т.ч. населення - 90%.

    Протягом минулого року рівень розрахунків споживачів за отримані послуги скоротився по всіх напрямках, а заборгованість (за виключенням по КП «Богодухівжитло») зросла. При цьому слід зазначити, що бюджетні установи всіх рівнів не мають заборгованості за послуги водопостачання та водовідведення.

    Тому головне завдання на поточний рік - спільно з керівниками підвідомчих підприємств, установ та організацій забезпечити покращення вищеназваних показників та довести рівень розрахунків до 100%.

    Споживчий ринок

    За 2011 рік у районі відкрито 6 торговельних підприємств і на сьогодні потреби споживачів задовольняють 227 підприємств роздрібної торгівлі та громадського харчування, 88 кіосків. Продовжується будівництво магазинів на площі Кірова в м. Богодухові. Разом з тим, торговельна мережа району скоротилася на 2,6%. Із 8 закритих магазинів 7- у сільській місцевості.

    За попередніми даними, оборот роздрібної торгівлі з урахуванням фізичних осіб-підприємців за 2011 рік зріс на 20% і склав 270 млн.грн.

    Поступово розвивається сфера надання послуг. У минулому році зареєстровано одинадцять фізичних осіб - підприємців, які надають побутові послуги та в п’яти підприємствах Богодухівської райспоживспілки створені відділи по наданню ритуальних послуг за рахунок чого створено 22 нових робочих місця.

    Станом на 01.01.2012 року на території району функціонує 135 суб’єктів підприємницької діяльності, які надають побутові послуги населенню. Їх приріст склав майже 5%.

    Ситуація на продовольчому ринку району залишається стабільною. Ціни на основні продукти харчування знаходяться на рівні середньообласних. Протягом ІV кварталу 2011 року ціни на плодово-овочеву продукцію не змінилися. В середньому на 25% зменшилася ціна на цукор. Спостерігається сезонне підвищення цін на молоко, молочну продукцію та яйця.

    Вжиті заходи дозволили у листопаді - грудні поточного року привести ціни на хліб пшеничний формовий до рівня 2,50 грн. за одиницю виробу на всіх торговельних підприємствах району. Роздрібна ціна на хліб із борошна житньо-пшеничного вагою 1 кг доведена до рекомендованої і складає 4,79 грн.

    Завдання на 2012 рік:

    • недопущення необґрунтованого зростання цін на основні продукти харчування, продовжити здійснення моніторингу цін;
    • продовжувати роботу щодо забезпечення населення, де відсутня стаціонарна торговельна мережа, товарами першої необхідності за рахунок виїзної торгівлі;
    • виконання Програми розвитку сфери торговельного обслуговування населення району на 2010-2012 роки, затверджену розпорядженням голови райдержадміністрації від 19 лютого 2010 року №51;
    • підвищення рівня захисту прав споживачів.

    Мале підпнриємництво

    Протягом року суттєвих змін щодо кількості підприємств малого бізнесу не відбулося. У районі зареєстровано 98 підприємств малого бізнесу і протягом тривалого часу їх кількість практично не змінюється.

    Чисельність фізичних осіб - підприємців скоротилася на 67 осіб, або на 4%. Зареєстровано 130 підприємців, а скасовано 197.

    За рахунок розвитку малого бізнесу торік у районі створено 433 нових робочих місця, або 74% від кількості новостворених.

    За звітний період 23 особи відкрили власну справу за рахунок надання одноразової допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності в сумі 194 тис.грн., за попередній рік на вказані цілі було використано 180,7 тис.грн.

    Завдання на поточний рік:

    • удосконалення дозвільної системи у сфері господарської діяльності шляхом запровадження видачі дозволів за принципом «організаційної єдності»;
    • сприяння в отриманні суб’єктами малого бізнесу у виробниче користування незадіяних приміщень спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міста Богодухівського та комунальної власності територіальних громад району.

    Бюджет

    Станом на 01.01.2012 зведений бюджет Богодухівського району по доходах виконаний на 100% до затверджених показників. Всього надійшло 120,6 млн.грн. При цьому загальний фонд виконаний на 101,1%, спеціальний фонд - 81,9%, бюджет розвитку - 104,7%.

    План власних і закріплених доходів місцевих бюджетів виконано на 105,9%. Перевиконання до рівня попереднього року склало 18,7%.

    Районний бюджет, при фактичному надходженні 13 млн.грн. перевиконаний на 9,3%.

    Із 24 бюджетів району не забезпечено виконання власних та закріплених доходів по 10 місцевих бюджетах (Богодухівська м/р (98,6%), Вінницько-Іванівська с/р (95,1%), Губарівська с/р (92,5%), Кленівська с/р (89,9%), Куп’єваська с/р (97,9%), Зарябинська (95,7%), Олександрівська с/р (95,8%), Полковомикитівська с/р (98,0%), Степнянська с/р (95,4%), Червононивська (97,7%)).

    Податковий борг до місцевого бюджету склав - 287,0 тис.грн. і збільшився на 69,2 тис.грн. в порівнянні з початком року.

    Беручи до уваги вищевикладене, та з метою якісного виконання місцевих бюджетів у 2012 році необхідно:

    • спільно з державною податковою інспекцією в Богодухівському районі розглянути питання щодо повної мобілізації резервів місцевих бюджетів;
    • вжити заходів щодо скорочення податкового боргу, в першу чергу - заборгованості по податку з доходів фізичних осіб та орендних платежів.

    Заробітна плата

    Рівень заробітної плати за січень-вересень 2011 року по району склав 1820 грн., підвищився порівняно з відповідним періодом минулого року на 28,9% та перевищив розмір встановленого прожиткового мінімуму для працездатної особи на 89,6%.

    За темпами росту середньомісячної заробітної плати район посів 3 місце у зведеному рейтингу серед районів Харківської області.

    Торік виявлено 5 випадків неформальних трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками. Недоліки усунені.

    Не вдалося ліквідувати борги з оплати праці. Станом на 01.01.2012 заборгованість склала 105,4 тис.грн. (протягом року зменшилась на 100,2 тис.грн.).

    Борг мають 3 підприємства району:

    - Богодухівське УВП УТОС - 29,0 тис.грн.;

    - КП «Богодухіввода» - 39,8 тис.грн.;

    - ТОВ «Богодухівсількомсервіс» - 36,6 тис.грн.

    Тому головне завдання на 2012 рік:

    • зменшення заборгованості з виплати заробітної плати та вжиття заходів щодо недопущення виникнення нової заборгованості;
    • забезпечення контролю за своєчасним впровадженням нових державних мінімальних гарантій в оплаті праці;
    • забезпечення контролю за дотриманням умов колективних договорів у частині оплати праці, недопущення необґрунтованого зменшення заробітної плати та впровадження скороченого режиму роботи.

     Ринок праці

    За рахунок усіх джерел фінансування за 2011 рік у районі створено 586 нових робочих місць при річному завданні - 580. Кількість новостворених робочих місць перевищує обсяги ліквідованих на 7,7% (ліквідовано за 2011 рік 544 робочих місця).

    Навантаження на одне вільне робоче місце у 2011 році склало 23 особи, у 2010 році - 24.

    Протягом року послугами служби зайнятості скористалось 2306 осіб, з яких 1262 - працевлаштовано (річне завдання перевиконано на 35,7%). Пройшли професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації 466 осіб (планові показники перевиконано на 40,8%), залучено до оплачуваних громадських робіт 583 громадян при завданні - 580.

    За результатами перевірок торік виявлено 5 випадків неформальних трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками. Недоліки усунені.

    Завдання на 2012 рік:

    • забезпечення контролю за станом зайнятості в районі;
    • продовження роботи щодо залучення безробітних до активних форм зайнятості;
    • удосконалення і продовження роботи щодо виявлення та легалізації тіньової зайнятості на підприємствах усіх форм власності району.

    Соціальний захист

    На кінець 2011 року кількість сімей у районі, які користувалися житловою субсидією склала 1994, або 12% від загальної кількості сімей в районі. Сума нарахованих субсидій на житлово-комунальні послуги становить 2,1 млн.грн., з яких профінансовано 1,7 млн.грн. Заборгованість станом на 01.01.2012 складала 455 тис.грн.

    Призначено різного виду державних соціальних допомог на загальну суму 28,2 млн.грн., які повністю профінансовано.

    Станом на 01.01.2012 року на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги перебувало 11714 осіб, з них ветеранів війни - 2351 осіб.

    Профінансовано пільги на надання житлово-комунальних послуг, тверде паливо та скраплений газ, послуги зв’язку та інші на загальну суму 4497,4 тис.грн. Заборгованість підприємствам, які є постачальниками комунальних послуг на кінець року склала 673,9 тис.грн.

    Завдання на 2012 рік:

    • продовження роботи щодо реалізації Програми житлових субсидій за спрощеним порядком;
    • забезпечення належного функціонування будинків-інтернатів системи соціального захисту населення району та територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) райдержадміністрації.

    Пенсії

    За 2011 рік план власних надходжень до бюджету Пенсійного фонду виконано на 96,8%. Разом з тим, у порівнянні з попереднім роком надходження зросли на 5,4 млн.грн., або на 11%.

    Загальний обсяг видатків на виплату пенсій та грошової допомоги за 2011 рік склав 152,7 млн.грн., що на 8,7 млн.грн. більше, ніж за попередній рік. Видатки за рахунок власних надходжень склали 34,4%. Середньомісячна потреба в коштах на пенсійні виплати зросла на 6,1%.

    Особливої актуальності набуває питання по скороченню недоїмки до Пенсійного фонду України. Протягом року вона зросла на 33% і станом на 01.01.2012 склала 284,2 тис.грн., в тому числі по:

    - страхових внесках - 225,7 тис.грн. (борг за 2010 рік);

    - єдиному соціальному внеску - 58,5 тис.грн.

    Найбільшу заборгованість мають економічно активні підприємства: КП «Богодухіввода»(103,1 тис.грн.), ТОВ «Богодухівський комбікормовий завод» (51,4 тис.грн.) та економічно неактивне - ВАТ «Богодухівське АТП» (60,2 тис.грн.).

    Головним завданням на поточний рік є виконання планових показників по наповненню бюджету Пенсійного фонду, в тому числі за рахунок погашення боргу платників по платежах до Фонду з метою забезпечення стабільності фінансування та виплати пенсій, а також подальшого їх підвищення.

    Освіта

    Станом на 01.01.2012 року 3483 дитини шкільного віку охоплені навчанням в загальноосвітніх закладах району. Із загальної кількості учнів 886, або 25,5% - діти пільгового контингенту.

    Організовано безперебійне підвезення 557 учнів (100% від потреби) та 102 педагогічних працівників (32% від їх загальної кількості) до 13 загальноосвітніх шкіл району із сільських населених пунктів. У рамках виконання програми «Шкільний автобус» торік отримано новий автобус для організації підвозу учнів та вчителів Ульянівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

    Гарячим харчуванням за рахунок бюджетних коштів забезпечені всі учні 1-4 класів (1260 дітей) та всі учні пільгового контингенту. Середня вартість харчування становила 5 грн., що відповідає нормативу.

    У районі функціонує 8 малочисельних шкіл, утримання яких негативно впливає на фінансування освітньої галузі в цілому. Собівартість утримання одного учня у 2,5 разів перевищує норматив бюджетної забезпеченості.

    Проведено роботу щодо реорганізації 2 малокомплектних шкіл - Червононивської та Губарівської ЗОШ І-ІІ ступенів у навчально-виховні комплекси «Загальноосвітній навчальний заклад - дошкільний навчальний заклад».

    В усіх закладах освіти району проведені поточні ремонти. На їх підготовку до нового навчального року використано 1,5 млн.грн., з яких 53% - позабюджетні кошти.

    Торік за рахунок субвенції з обласного бюджету районному в сумі 107,1 тис.грн. виконані роботи щодо облаштування внутрішніми туалетами Шарівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

    За рахунок коштів районного бюджету для Максимівської ЗОШ І-ІІ ступенів придбаний високоефективний твердопаливний котел «КЕС» та італійський циркуляційний насос «КАЛПЕДА», що забезпечить стабільну роботу опалювальної системи закладу.

    У районі налічується 1842 дитини віком до 6 років, з яких охоплено дошкільним навчанням 898, або 61% від загальної кількості дітей від 1 до 6 років. Даний показник знаходиться на рівні середньообласного.

    Завдання на 2012 рік:

    • удосконалення та розвиток матеріально - технічної бази навчальних закладів району;
    • здача в експлуатацію дошкільного виховного закладу в с. здача в експлуатацію дошкільного виховного закладу в с. 
    • капітальний ремонт даху Богодухівського ліцею №3 і господарського корпусу;
    • заміна котлів в Максимівській ЗОШ І-ІІ ступенів;
    • забезпечення безперебійного підвезення учнів та педагогічних працівників до навчальних закладів району.

    Сім’я та молодь, фізкультура і спорт

    У ході проведення оздоровчої кампанії 2011 року забезпечено 100% оздоровлення та відпочинок дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (59 осіб).

    Станом на 01.01.2012 охоплено відпочинком та оздоровленням 4110 дітей, що становить 100% від загальної кількості дітей шкільного віку. З означеного показника район посідає перше місце серед районів області.

    Протягом року на 15% зросла кількість дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, де не забезпечуються необхідні умови життя, навчання, виховання та розвитку дітей. Станом на 01.01.2012 знаходиться під особливим контролем 52 дітей із 25 сімей.

    На первинному обліку перебуває 102 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких 91% - охоплені сімейними формами виховання.

    У районі створені та функціонують два дитячих будинки сімейного типу, в яких виховується 10 дітей-вихованців та одинадцять прийомних сімей, в яких виховується 14 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Планові завдання з означеного напрямку виконані.

    Розроблена чiтка система проведення рiзноманiтних фiзкультурно -оздоровчих та спортивних заходiв. Минулого року вперше на території району був проведений Всеукраїнський місячник «Спорт для всіх - спільна турбота», в ході якого були виконані роботи щодо облаштування спортивних майданчиків та футбольних полів стадіонів. Проведений I етап Всеукраїнської Спартакіади державних службовців, участь в якій взяли більше 40 працівників державних установ району.

    Вихованці відділення легкої атлетики Богодухівської дитячо-юнацької спортивної школи брали участь в Першості Світу серед юніорів, чемпіонатах та кубках України, чемпіонатах та кубках області.

    Завдання на поточний рік:

    • продовжити контроль за умовами утримання і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ях опікунів (піклувальників), в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу;
    • сприяти розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, створенню прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу і їх всебічній підтримці;
    • забезпеченя проведення в районі спортивно-масових заходів, зокрема: змагання з шахів, шашок, міні-футболу та волейболу, Першості району з футболу, Всеукраїнських змагань «Богодухівський стрибунець», спортивного свята до «Дня працівників фізичної культури і спорту».

    Медична галузь

    План по охопленню населення цільовими профоглядами за 2011 рік на виявлення артеріальної гіпертонії, ішемії та цукрового діабету виконаний на 100%, флюорографічних обстежень - на 95%, онкопрофоглядів жінок - майже на 100%, при цьому забезпечується 100% рівень цитологічних обстежень.

    Охоплено профоглядами дітей - 99%, ветеранів Великої Вітчизняної Війни - 99,3%, здійснено 100% охоплення вагітних 2-х разовим ультразвуковим обстеженням, обстежено на ВІЛ-інфекцію 838вагітних, виявлена 1 ВІЛ-інфікована.

    За минулий рік показник захворюваності населення в районі зріс на 2,4%, у тому числі туберкульозом - на 6,1%, онкопатологію - на 14%. Показник первинного виходу на інвалідність осіб працездатного віку також зріс на 8,2%.

    Протягом року гостро недоставало вакцин і хоча у ІV кварталі ситуація стабілізувалася, виконати річний план не вдалося через порушення своєчасності щеплень.

    Забезпечувався гарантований державою обсяг безоплатної медичної допомоги соціально-незахищеним верствам населення. Станом на 01.01.2012 відсутня заборгованість по захищених статтях видатків.

    У медичну галузь залучено позабюджетних коштів на суму 1,7 млн.грн., що у розрахунку на 1 мешканця на 39% більше, ніж за попередній рік.

    Рівень укомплектованості медичних закладів лікарями складає 78% від потреби, в тому числі сімейними лікарями - 55,6%, а в сільській місцевості-28,6%. Недостає 15 лікарів, у тому числі 9 - сімейних.

    Завдання на поточний рік:

    • забезпечення ефективного використання стаціонарних ліжок;
    • вжиття заходів щодо виявлення додаткових резервів для забезпечення 100% фінансування незахищених статей видатків галузі;
    • впровадження нових методів діагностики та лікування хворих згідно сучасних технологій;
    • продовження роботи щодо укомплектування служби лікарями, в першу чергу сільських медичних закладів;
    • забезпечення якісних профоглядів школярів з подальшим оздоровленням виявленої патології;
    • збільшення охоплення населення членством у лікарняній касі, як форми добровільного медичного страхування.

    Культура

    За рахунок різних джерел фінансування до книжкового фонду централізованої бібліотечної системи надійшло 5,2 тис. документів на суму 38 тис.грн., що на 3% більше, ніж за 2010 рік.

    На покращення матеріально-технічної бази закладів культури торік залучено 50,9 тис.грн. спонсорських коштів.

    Виконані роботи по капітальному ремонту Сіннянського СБК на суму 97,8 тис.грн., з яких - 51,6 тис.грн. кошти сільської ради. Також проведено поточні ремонти у 13 закладах культури району на суму 75 тис.грн., із яких 88% - кошти спонсорської допомоги. Всього на ремонт закладів культури використано 172,8 тис.грн., з яких питома вага бюджетних коштів складає 35%.

    Працівниками культури надано платних послуг на суму 200,5 тис.грн. (довідково: у 2010 році - на 204,1 тис.грн.).

    Фольклорний колектив «Шарівчанка» Шарівського СБК отримав звання «народний».

    У той же час 39% будівель закладів культури потребують капітальних ремонтів. Проблемним питанням залишається опалення клубних закладів та недостатня матеріально-технічна база. На сьогодні опалюється 12 із 27 клубів у сільській місцевості.

    Завдання на поточний рік - активізувати роботу щодо залучення позабюджетних коштів на покращення матеріально-технічної бази закладів культури району.

    Кириченко О.І.
    Телешенко І.П.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання