Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Зі спільного засідання колегії райдержадміністрації та зборів адміністративно-господарського активу району 22.02.2012

    22 лютого відбулося спільне засідання колегії Богодухівської районної державної адміністрації та зборів адміністративно-господарського активу району.

    Питання, винесені на засідання:

    У порядку контролю:

    1. Про хід виконання рішення спільного засідання колегії районної державної адміністрації та зборів адміністративно-господарського активу району від 25.01.2012 «Про стан справ щодо забезпечення стабільного теплопостачання житлового фонду і об’єктів соціальної сфери та стан розрахунків житлово-комунальних підприємств за енергоносії».

    2. Про хід виконання рішення спільного засідання колегії районної державної адміністрації та зборів адміністративно-господарського активу району від 25.01.2012 «Про забезпечення охорони здоров’я та якості медичної допомоги населенню району».

    Планові питання:

    3. Про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку району на 2011 рік, затвердженої рішенням районної ради від 24.02.2011 (V сесія V скликання).

    4. Про підсумки роботи промисловості району за 2011 рік та основні завдання на 2012 рік.

    5. Про стан виконання програми зайнятості населення Богодухівського району на 2010-2011 роки, затвердженої рішенням районної ради від 12.05.2010 (ХХХІХ сесія V скликання).

    6. Звіт начальника служби у справах дітей райдержадміністрації Галілей З.М. щодо стану забезпечення оптимальних умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

    7. Про підсумки роботи із зверненнями громадян, що надійшли до районної державної адміністрації та виконкомів місцевих рад району в 2011 році.

    8. Про стан виконання Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».

    З третього питання щодо підсумків виконання Програми економічного і соціального розвитку району на 2011 рік, затвердженої рішенням районної ради від 24.02.2011 (V сесія V скликання) виступила начальник управління економіки райдержадміністрації Телешенко І.П. Зокрема, Ірина Петрівна акцентувала увагу на напрямках, які в цілому характеризують стан виконання Програми економічного і соціального розвитку району на 2011 рік.

    Так, у розділі соціальна сфера виконані завдання по створенню прийомних сімей, оздоровленню та відпочинку дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На 18% перевиконано показник щодо підвищення рівня середньомісячної заробітної плати, яка за 2011 рік склала 1883 грн.

    Хоча повністю ліквідувати борги з оплати праці не вдалося, торік сума невиплаченої заробітної плати скоротилася наполовину.

    Перевиконані завдання Програми щодо зайнятості населення.

    Забезпечено стабільне фінансування виплати пенсій та їх підвищення. Однак, план власних надходжень до Пенсійного фонду України виконано на 96,8%, недоїмка зросло на 33%.

    Вживалися заходи щодо соціального забезпечення населення району. Дотримувалися вимоги спрощеного порядку оформлення житлових субсидій. Завдання Програми щодо кількості сімей, які отримують житлові субсидії перевиконано на 14%, які отримують соціальну допомогу - на 2%.

    Забезпечено належне функціонування будинків-інтернатів системи соціального захисту населення району та територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) райдержадміністрації

    У житлово-комунальному господарстві не вдалося забезпечити 100% рівень розрахунків споживачів за отримані послуги, як передбачалося Програмою. Разом з тим, покращала претензійно-позовна робота з боржниками, перевиконано завдання по створенню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

    У галузі охорони здоров’я станом на 01.01.2012 відсутня заборгованість по захищених статтях видатків, виконано план стаціонарних ліжко/днів та охоплення профоглядами школярів.

    Однак, не вдалося вирішити проблему забезпечення сімейними лікарями сільських медичних закладів, зріс показник малюкової смертності.

    У гуманітарній сфері вживалися заходи щодо покращення матеріально-технічної бази дошкільних навчальних закладів району. Завершена реконструкція будівлі школи №2 під дитячий виховний заклад в с. Крисине. Різними формами дошкільної освіти охоплено 100% дітей 5-ти річного віку.

    Проведено реорганізацію 2 малокомплектних загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступенів Червононивської та Губарівської у навчально-виховні комплекси «Загальноосвітній навчальний заклад - дошкільний навчальний заклад».

    Збережено мережу гуртків центру дитячої та юнацької творчості.

    Відповідно до планових завдань проводилися культурно-мистецькі заходи в районі. Оптимізації клубних закладів у минулому році не було, призупинили функціонування 2 бібліотеки-філії: Киянівська та Першотравнева.

    Збережена існуюча мережа фізкультурно-оздоровчої інфраструктури.

    Для підвищення безпеки життєдіяльності населення у минулому році вивезені для утилізації непридатні для використання пестициди та агрохімікати (125,6 тонн), що знаходилися на території Губарівської сільської ради.

    Відповідно до графіка проводилася атестація робочих місць на підприємстах із шкідливими умовами праці, яких у районі 25.

    Для забезпечення умов подальшого соціально-економічного зростання за попередніми даними в економіку району торік було залучено близько 30 млн.грн., що становить 50% від прогнозованих показників.

    Через відсутність покупців 5 об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міста Богодухівського району, які підлягали приватизації у 2011 році не продані. Надходження коштів до бюджету району від здачі в оренду комунального майна зросло на 23%.

    Підриємства спільної власності за 2011 рік отримали прибуток. Від їх діяльності податок на прибуток зріс у 2,2 рази, відрахування від прибутку - у 1,9 разів до показників 2010 року.

    Забезпечена стабільна цінова ситуація у районі. Як показує моніторинг, ціни на основні продукти харчування знаходилися на рівні середньообласних. Протягом року спостерігалося їх сезонне коливання.

    Для забезпечення розвитку малого та середнього бізнесу проведено відстеження нормативно-правових актів на відповідність їх принципам державної регуляторної політики. В результаті 102 регуляторних актів, прийнятих органами місцевого самоврядування визнані такими, що втратили чинність.

    З метою виконання Програми щодо забезпечення населення житлом виготовлена проектно-кошторисна документація на реконструкцію гуртожитку під багатоквартирний житловий будинок по вул. Космічній, 1/1 в м. Богодухів, за рахунок коштів районного бюджету наданий пільговий кредит в сумі 7,3 тис.грн. для підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. Разом з тим, зміни в чинному законодавстві не дозволили виконати прогнозні показники щодо введення в експлуатацію житла.

    Кошти, які надійшли в район на будівництво та капітальний ремонт освоєні в повному обсязі.

    Податково-бюджетна політика у районі проводилась на підставі положень нового Податкового кодексу України. Доходи місцевих бюджетів за 2011 рік склали 120,6 млн.грн., що на 11% більше, ніж передбачено Програмою.

    Із 24 бюджетів району не забезпечено виконання власних та закріплених доходів по 10 місцевих бюджетах.

    Розвиток реального сектору економіки.

    Відповідно до завдань Програми споживання електроенергії установами, що фінансуються з місцевого бюджету скоротилося на 1,5%, природного газу на 36% до обсягів споживання 2010 року.

    За рахунок покращення показників у рослинництві завдання Програми по виробництву валової продукції в аграрному секторі перевиконано на 12%, в тому числі сільгосппідприємствами - на 40%.

    Перевиконані також прогнозні показники щодо виробництва зернових культур на 42%, цукрових буряків - на 35%, соняшнику - на 75%, овочів - на 28%.

    У галузі тваринництва на 4% перевиконано показник по виробництву худоби і птиці (жива вага). Разом з тим, по виробництву молока, яєць та вовни завдання виконано відповідно на 89%, 98% та 97%.

    Продовжувалося технічне оновлення сільськогосподарського виробництва. У 2011 році господарствами району придбано 40 одиниць техніки на загальну суму 20,9 млн.грн.

    Станом на 01.01.2012 сільгосппідприємствами району повністю проведено розрахунки з орендодавцями земельних паїв.

    У структурі посівних площ посіви зернових культур та цукрових буряків відповідали рекомендованим нормам, соняшнику завищені, а кормових культур занижені.

    У напрямку Програми щодо розвитку транспорту та зв’язку перевиконані показники щодо кількості користувачів Інтернет, обсягів вантажо- та пасажироперевезень.

    За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у минулому році проведено капітальний ремонт комунальних доріг по вул. Урицького, пл. Жовтневій та вул. Молокова в м. Богодухові на загальну суму 305,3 тис.грн.

    Відбулася реорганізація Центру поштового зв’язку №2, що привело до скорочення численності працюючих і ліквідації звітності на районному рівні.

    Розвиток ринку внутрішньої торгівлі та побутових послуг характеризувався збільшенням обсягу товарообігу та платних послуг до завдань Програми.

    Більш детально охарактеризую роботу промисловості району, постільки це питання винесено на засідання колегії.

    Протягом 2011 року реалізовано промислової продукції, виконано робіт та надано послуг на загальну суму 210 млн.грн., що на 23% перевищує показники 2010 року. Сім із 10 підприємств збільшили обсяги виробництва. Найбільший приріст забезпечили: ПАТ «Первухінський цукрозавод» та ВАТ «Богодухівський хлібозавод».

    У минулому році галузь отримала позитивний фінансовий результат. Загальний прибуток склав 2,2 млн.грн.

    За рік середній розмір заробітної плати на підприємствах району зріс майже на 21% і склав 1549 грн. Однак, це на 18% менше, ніж середньорайонний показник. Найвищий рівень оплати праці забезпечили ПАТ «Первухінський цукрозавод» та ДП «Гутянське лісове господарство», найнижчий - УВП УТОС.

    В основному за рахунок ТОВ «Богодухівський молзавод» середньооблікова чисельність працюючих у галузі зросла на 16%. За виключенням УВП УТОС підприємства галузі не мають заборгованості з оплати праці.

    Промисловий комплекс району торік забезпечив близько 20% власних і закріплених доходів бюджету району та внесків до Пенсійного фонду України.

    Щороку на підприємствах галузі впроваджуються енергозберігаючі технології, здійснюється модернізація виробництва тощо. За 2011 рік інвестиції на вказані цілі склали 4,6 млн.грн.

    Розвиток промислового комплексу має важливе як економічне, так і соціальне значення. Підприємства беруть участь у суспільному житті району, надають спонсорську допомогу на районні та обласні заходи. Крім того, ПАТ «Первухінський цукрозавод» утримує в належному стані будинок культури в смт Гути, ДП «Гутянське лісове господарство» надає транспортні послуги зазначеному закладу, ТОВ «Богодухівський молзавод» безоплатно надає продукцію закритим соціальним закладам району.

    За 2011 рік зросли обсяги виробництва харчових продуктів, а саме:

    • цукру - на 78%;
    • плавлених сирів - на 5%;
    • масла селянського та спредів - на 6%;
    • копченостей - на 45%;
    • хлібобулочних виробів - на 18%.

    Одним із найбільших бюджетоутворюючих підприємств району є ПАТ «Первухінський цукрозавод», яке торік переробило 185 тис.тонн цукрових буряків, що майже вдвічі більше, ніж у 2010 році. 24% сировини надійшло від господарств району, яким завод надавав допомогу по збиранню на вивезенню цукрових буряків. Значні суми коштів вкладалися у модернізацію та технологічне переоснащення виробництва, що забезпечило високу якість продукції та скорочення витрат енергоресурсів.

    До числа лідерів входить ТОВ «Богодухівский молзавод», яке також займається модернізацією. Торік встановлена лінія по виробництву і фасуванню масла (спредів). Завод виробляє широкий асортимент плавлених сирків, масла, спредів та цільномолочної продукції. За три найменування виробів (масло селянське 73%, кефір 2,5%, ряжанка 4%) отримав сертифікат, грамоту і кубок всеукраїнського конкурсу «Кращий вітчизняний товар 2011 року». На сьогодні назване підприємство, в штаті якого обліковується 328 осіб є одним із найчисельніших у районі.

    Молзавод працює стабільно. Разом з тим, має прострочену заборгованість товароздатчикам району за молоко. Станом на 01.02.2012 борг склав 932,5 тис.грн. Крім того, внаслідок зростання обсягів виробництва зросло навантаження на очисні споруди підприємства, що приводить до порушення технологічної очистки стічних вод. Потрібна їх реконструкція з обладнанням вертикальних відстійників.

    Значний обсяг виробництва забезпечує ПАТ «Богодухівський м’ясокомбінат», яке постійно оновлює асортимент продукції. Враховуючи попит споживачів, у минулому році збільшено виробництво копченостей в 1,5 рази. Торік завершена реконструкція і відновлена робота забійного цеху, що забезпечило отримання додаткової сировини для виробництва ковбасних виробів. Відповідно до укладених договорів підприємство постачало продукцію до бюджетних установ району. Разом з тим, через зняття з виробництва напівфабрикатів птиці на 29% скорочені обсяги реалізованої продукції.

    У 2011 році зросли обсяги виробництва та реалізації хлібобулочних виробів на ВАТ «Богодухівський хлібозавод». Підприємство не підвищувало відпускні ціни на соціально значущі сорти хліба.Разом з тим, фінансовий стан товариства погіршав. За минулий рік отриманий збиток, на 13% скорочена чисельність працівників, а розмір середньомісячної заробітної плати майже не перевищував державних мінімальних гарантій в оплаті праці. Виробничі потужності завод використовує на 4%.

    ТОВ «Богодухівський завод «Продтовари» здало основні виробничі фонди в оренду ТОВ «ЛЕКОРНА» і отримує дохід за рахунок орендної плати. На даний час підприємство виготовляє відповідну проектно-технічну документацію для підключення до мережі централізованого водовідведення.

    Одним із значущих платників податків у районі є ДП «Гутянське лісове господарство». Підприємство рентабельне, середньооблікова чисельність працівників, зайнятих у промисловості протягом року зросла на 5%, рівень середньомісячної заробітної плати - на 31%. Торік воно здійснювало експортні поставки лісоматеріалів та пиляних заготовок до 6 країн. У загальному обсязі реалізації питома вага експорту склала 32%. Відповідно до укладених угод підприємство поставило 41 тонну паливних брикетів до Сіннянської, Киянівської та Семеноярської загальноосвітніх шкіл, що дало можливість запроваджувати альтернативні види палива.

    Протягом останніх двох років через відсутність сировини майже не працює ТОВ «Богодухівський нафтогазопереробний завод». Ситуація на підприємстві складна. На заводі залишилася мінімальна чисельність працівників, яка складає 9 осіб.

    Богодухівська районна друкарня через застаріле обладнання втратила свої позиції на ринку друкованої продукції. У минулому році замовлення продовжувалися скорочуватися, що привело до зменшення обсягів виробництва і реалізації продукції на 26%. Підприємство працює в режимі неповної зайнятості, практично не використовує виробничі приміщення. Закон України від20.05.10 №2274-VI «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок» обмежує перспективу щодо передачі будівлі в оренду.

    Незважаючи на збільшення обсягів реалізації продукції, складною залишається ситуація на УВП УТОС. Підприємство працює збитково, в режимі неповної зайнятості і має найнижчий рівень середньої заробітної плати серед промислових підприємств району.

    Більше 2 років не вдається ліквідувати заборгованість з оплати праці, яка станом на 01.01.2012 склала 29 тис.грн. і на сьогодні не змінилася. У той же час, є передумови для її погашення. Дебіторська заборгованість за відвантажену продукцію становить понад 85 тис.грн.

    Підприємство не має боргів по платежах до бюджету та Пенсійного фонду України.

    КП «Богодухіввода» звітуює до органів статистики по показнику «обсяг реалізованих послуг з водопостачання». За 2011 рік названий показник зріс на 17% за рахунок розширення водопровідної мережі та збільшення кількості абонентів. Зокрема, торік до централізованого водопостачання був підключений мікрорайон Семенів Яр.

    Станом на 01.01.2012 послугами КП «Богодухіввода» користувалося 4166 абонентів, з яких 92% забезпечені приладами обліку холодної води. Роботу в цьому напрямку необхідно продовжувати.

    Підприємство має резерви по нарощенню обсягів реалізації за рахунок скорочення дебіторської заборгованості. Борги споживачів на кінець 2011 року становили 222,2 тис.грн., у тому числі населення - 229,1 тис.грн. Рівень розрахунків за питну воду склав - 99%, у тому числі населення - 98%.

    Значний обсяг промислової продукції виробляють підприємства, які розташовані в районі, а зареєстровані за його межами, а саме: ТОВ «Рибоконсервний завод «Екватор», ПП «Хелком», Богодухівський електромеханічний завод філія ДНВП «Комунар» та ТОВ «ЛЕКОРНА». Названі суб’єкти господарювання, за виключенням останнього, сплачують податки до бюджету міста та району.

    ТОВ «Рибоконсервний завод «Екватор» сьогодні виробляє 35 видів консервів, які відвантажуються на споживчі ринки України та країн СНД. Середньооблікова чисельність працівників за 2011 рік склала 245 осіб. Підприємство є значущим платником податків у районі.

    Очисні споруди підприємства потребують реконструкції та проведення пуско-налагоджувальних робіт.

    ПП «Хелком» виробляє високоякісну шкіру для взуття і працює в основному на італійському обладнанні. Через проблеми з сировиною та зниженням попиту споживачів торік обсяги виробництва скоротилися на 25%, реалізації - на 36%, чисельність працюючих - на 4%. У минулому році підприємство працювало збитково. Разом з тим, підприємство інвестує кошти на впровадження енергозберігаючих заходів. Проблемою для завода також є утилізація рідких промислових нечистот.

    Богодухівський електромеханічний завод філія державного науково-виробничого підприємства об’єднання "Комунар» у 2011 році збільшило обсяги виробництва та реалізації продукції, підвищило рівень середньомісячної заробітної плати на 14%. Завод працює рентабельно. З метою економії коштів на сплату за спожитий природний газ у минулому році встановлений піролізний котел, який працює на відходах деревини.

    Проблемою названого підприємства, як і більшості підприємств галузі є завантаження виробничих потужностей. Це змушує постійно працювати над розширенням та оновленням асортименту продукції та послуг, які далеко виходять за рамки специфіки заводу.

    ТОВ «ЛЕКОРНА» займається виробництвом вафельних напівфабрикатів, які реалізує в різних областях України. У 2011 році продовжувалося технічне переоснащення виробництва та впровадження нових технологій.

    Середньооблікова чисельність працюючих зросла і на кінець 2011 року склала 153 особи. Від виробничої діяльності підприємство отримало прибуток.

    Основне завдання галузі на 2012 рік - забезпечити стабільну роботу промислових підприємств та спрямувати їх діяльність на вирішення наступних питань:

    • нарощення обсягів виробництва і реалізації продукції та покращення фінансового стану підприємств;
    • активізації інноваційної та інвестиційної діяльності;
    • впровадження енергозберігаючих технологій з метою економії усіх видів енергоносіїв;
    • технічної та технологічної модернізації виробництва з метою підвищення конкурентоспроможності продукції;
    • забезпечення своєчасних розрахунків за спожиті енергоносії та недопущення фактів виникнення заборгованості у подальшому;
    • збереження робочих місць на підприємствах, забезпечення своєчасної виплати заробітної плати та підвищення її рівня відповідно до чинного законодавства.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання