Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Урегульовано порядок розгляду скарг у сфері державної реєстрації

    На виконання частини дев’ятої статті 37 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” та частини дев’ятої статті 34 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб –  підприємців та громадських формувань” постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 р. № 1128 затверджено Порядок розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Цей Порядок визначає процедуру розгляду відповідно до Законів України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” та "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб –  підприємців та громадських формувань” скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації, територіального органу Мін’юсту (далі –  суб’єкт оскарження), що здійснюється Мін’юстом та його територіальними органами (далі –  суб’єкт розгляду скарги).

    Для забезпечення розгляду скарг суб’єктом розгляду скарги утворюються постійно діючі комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації (далі –  комісія), положення та склад яких затверджуються Мін’юстом або відповідним територіальним органом.

    Розгляд скарг здійснюється за заявою особи, яка вважає, що її права порушено (далі –  скаржник), що подається виключно у письмовій формі. Розгляд скарг здійснюється у строки, встановлені для звернень громадян (зокрема, впродовж місяця від дня їх надходження), що обраховуються з моменту реєстрації скарги її суб’єктом розгляду.

    Під час розгляду скарги по суті комісія встановлює наявність чи відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення скаржника, зазначених у скарзі, та інші обставини, які мають значення для об’єктивного розгляду скарги, у тому числі шляхом перевірки відомостей, що містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно чи Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб –  підприємців та громадських формувань (далі –  реєстри), та у разі необхідності витребування документів, пояснень тощо у суб’єкта оскарження.

    Під час розгляду скарги по суті обов’язково запрошується скаржник та/або його представник (за умови якщо ним зазначено про це у скарзі), суб’єкт оскарження та інші заінтересовані особи, зазначені у скарзі або встановлені відповідно до відомостей реєстрів. Неприбуття таких осіб, яким було належним чином повідомлено про розгляд скарги, а також неотримання такими особами повідомлень про час та місце розгляду скарги з причин, що не залежать від суб’єкта розгляду скарги, не перешкоджає її розгляду.

    Якщо комісія під час розгляду скарги визнає необхідним проведення перевірки зазначених у скарзі обставин правоохоронними органами, суб’єкт розгляду скарги надсилає відповідні відомості правоохоронним органам для здійснення перевірки таких відомостей та вжиття в межах їх компетенції відповідних заходів реагування щодо припинення порушення законодавства.

    Рішення, дії або бездіяльність суб’єкта розгляду скарги можуть бути оскаржені до суду.

    Постанова чинна з 1 січня 2016 року.

    Затверджено Програму стажування уповноваженої посадової особи органу місцевого самоврядування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса з питань оформлення спадкових прав

    Наказом Міністерства юстиції України від 23.12.2015 № 2727/5 "Деякі питання, що стосуються Програми стажування уповноваженої посадової особи органу місцевого самоврядування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса з питань оформлення спадкових прав", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 грудня 2015 р. за N 1638/28083затверджено Програму стажування уповноваженої посадової особи органу місцевого самоврядування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса з питань оформлення спадкових прав. Ця Програма встановлює порядок проходження стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса уповноваженої посадової особи органу місцевого самоврядування з метою набуття такою особою практичного досвіду щодо вчинення нею нотаріальних дій з питань оформлення спадкових прав.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання