Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Правильність адресування – запорука своєчасної доставки (вручення) поштового відправлення одержувачу

    «Серед безліч речей, добрих або поганих, винайдених сучасним світом, однією з найбільш корисних без сумніву є пошта, послуги якої надаються на всій земній кулі» - ці слова належать видатній людині минулого століття Джавахарлала Неру. Дійсно, сучасна пошта — це всесвітня мережа доставки пошти, яка поєднує рідних людей, друзів та ділових партнерів. Попри бурхливий сплеск розвитку мобільного та електронного засобів зв’язку, пошта і сьогодні щоденно приймає і відправляє мільярди листів та інших поштових відправлень, бо ніщо не замінить живого почерку людини, оригіналів документів тощо.

    В першу чергу, слід зазначити, що від того, наскільки правильно написати адресу на поштовому відправленні, залежить гарантія його своєчасної доставки саме одержувачуі, який на нього чекає.

    Листоношами відділень поштового зв‘язку Харківської дирекції УДППЗ «Укрпошта» за 2015 рік було доставлено більше ніж 14,6 млн. листів на адреси населення та юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

    Здавалося б, така легка задача – написати адресу на поштовому відправленні, однак на практиці працівники Укрпошти, особливо у місцях сортування пошти, дуже часто стикаються з тим, що користувачі не дотримуються вимог написання адреси, щоб їх відправлення найкоротші терміни знайшло свого адресата.

    То ж які вимоги до написання адреси на поштовому конверті?

    - Адресу одержувача потрібно вказувати у правому нижньому куті, адресу відправника у лівому верхньому куті конверта. При написанні адрес відправника та одержувача на конверті потрібно вирівнювати текст по лівому краю.

    - Обов’язковим є зазначення індексу в адресі.

    - Інформація про відправника та одержувача повинна бути написана розбірливим почерком.

    - При написанні адрес на конверті не можна допускати орфографічних помилок та наносити написи, наклейки або знаки, які не стосуються адрес відправника та одержувача а також скорочувати назви вулиць і населених пунктів.

    - На міжнародному поштовому відправленні найменування адресата та його поштова адреса зазначаються латинськими літерами і арабськими цифрами. У разі коли поштова адреса написана мовою країни призначення, під нею повторюється найменування населеного пункту і країни призначення українською мовою (великими літерами).

    - Адреса на конверті пишеться будь-якими чорнилами, окрім червоного, жовтого та зеленого кольорів.

    Адреса на поштовому відправленні зазначається в такій послідовності:

    1. Найменування одержувача зазначається: для фізичних осіб – прізвище, ім’я та по батькові, для юридичних осіб – повне найменування організації, а також посада, ім’я та прізвище).

    2. Назва вулиці (проспекту, провулку тощо), номер будинку (із літерою корпусу, якщо є), номер квартири або номер офісу фірми. Не допускається написання номерів будинку та квартири через дріб.

    3. Назва населеного пункту.

    4. Назва району.

    5. Назва області.

    6. Поштовий індекс (обов’язково).

    7. Країна призначення (для міжнародних поштових відправлень). Назву країни можна не писати, якщо лист відправляється в межах країни.

    У такому ж порядку вказується й адреса відправника.

    Адреса на поштовому відправленні повинна бути вичерпною і повністю виключати необхідність в уточненні даних як під час обробки так і доставки (вручення) поштового відправлення.

    Приклади написання адрес:

    на ім’я фізичної особи:
    Ломанову Віталію Анатолійовичу
    вул. Федорової, буд. 1, кв. 13
    м. Дніпропетровськ, 49015

    на ім’я юридичної особи:
    Краєзнавчий музей
    вул. Миру, буд. 62А
    м. Павлоград
    Дніпропетровська обл., 51410

    на абонементну скриньку:
    Орищак Аллі Борисівні
    а/с 158
    м.Київ, 04128

    до запитання
    Гончар Вірі Микитівні
    До запитання
    м.Київ, 04111

    Слід зазначити, що правильність написання поштових адрес та вірного зазначення поштового індексу значно пришвидшить доставку Ваших відправлень.

    З інформацією про актуальні поштові індекси відділень поштового зв‘язку України, в тому числі і усіх поштових відділень Харківської області, Ви можете ознайомитися на веб-сайті УДППЗ «Укрпошта» - www.ukrposhta.ua у розділі он-line сервіси – «Індекси»

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання