Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    «Пряма лінія» з завідувачем сектора взаємодії з правоохоронними органами, оборонної, мобілізаційної та режимно-секретної роботи апарату райдержадміністрації М.М.Шепелем

    20 березня в редакції газети «Маяк» відбулася «пряма лінія» з завідувачем сектора взаємодії з правоохоронними органами, оборонної, мобілізаційної і режимно-секретної роботи апарату райдержадміністрації Шепелем М.М. на тему: «Призов громадян на строкову військову службу».

    Тих, хто зателефонував на «пряму лінію», цікавили питання:

    Хто приймає рішення щодо придатності до військової служби або надані відстрочки?

    Тільки призовна комісія вправі приймати кожне з наступних рішень відносно призовників:

    • про призов на військову службу;
    • про направлення на альтернативну (невійськову) службу;
    • про надання відстрочки від призову на військову службу;
    • про звільнення від призову на військову службу;
    • про зарахування в запас.

    Прийняття цих рішень іншим органом (наприклад військовим комісаром, начальником іншого відділення, або яким-небудь доктором) неприпустимо.

    Чи мають право на відстрочку від призову на строкову військову службу особи, які здобувають повну вищу освіту?

    Відстрочка для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам, які навчаються у вищих навчальних закладах за денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти.

    Право на вказану відстрочку втрачають громадяни призовного віку, які відраховані з навчальних закладів за власним бажанням, за невиконання навчального плану, порушення умов контракту або недисциплінованість.

    Право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у навчальних закладах інших держав.

    Призовники, яким надано право на відстрочку, зобов’язані щороку до 1 жовтня подавати до військових комісаріатів відповідні документи, що підтверджують таке право.

    Хто може бути звільнений від призову на строкову військову службу?

    Від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України:

    • які визнані за станом здоров'я непридатними до військової служби в мирний час;
    • які до дня відправлення на строкову військову службу досягли 25-річного віку;
    • батько або мати, рідний (повнорідний, неповнорідний) брат або сестра яких загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів військовозобов'язаних.

    Призовники, які мають право на звільнення від призову на цій підставі, можуть його не використовувати;

    • які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;
    • які були засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт, у тому числі із звільненням від відбування покарання;
    • яким після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу.

    Якщо я не можу з’явитись до військомату для проходження медичної комісії, чим це мені загрожує?

    У разі неявки призовника без поважних причин за викликом районного (міського) військового комісаріату на призовну комісію він несе відповідальність, установлену законом.

    Відповідно до ст. 210 адміністративного Кодексу України неявка на виклик до військового комісаріату без поважних причин тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне протягом року вчинення порушення за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню - тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

    Згідно ст.335 Карного Кодексу України «Відхилення від призова на строкову військову службу карається позбавленням волі на строк до 3 (трьох) років».

    Які строки проходження військової служби?

    Строки строкової військової служби в календарному обчисленні встановлюються:

    • для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях, - до 12 місяців;
    • для матросів і старшин, які проходять строкову військову службу на кораблях, суднах і в берегових частинах бойового забезпечення Військово-Морських Сил Збройних Сил України та Морської охорони Державної прикордонної служби України, - до 18 місяців;
    • для осіб, які мають вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки спеціаліста або магістра, - до 9 місяців.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання