Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    З колегії районної державної адміністрації та зборів адміністративно-господарського активу району 28.03.2012

    28 березня відбулося спільне засідання колегії районної державної адміністрації та зборів адміністративно-господарського активу району. Питання винесені на засідання:

    У порядку контролю:

    1. Про хід виконання рішення спільного засідання колегії районної державної адміністрації та зборів адміністративно-господарського активу району від 22 лютого 2012 року «Про підсумки роботи промисловості району за 2011 рік та основні завдання на 2012 рік».

    2. Про хід виконання рішення спільного засідання колегії районної державної адміністрації та зборів адміністративно-господарського активу району від 22 лютого 2012 року «Звіт начальника служби у справах дітей райдержадміністрації Галілей З.М. щодо стану забезпечення оптимальних умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».

    Планові питання:

    3. Про хід підготовки сільськогосподарських підприємств району до проведення в 2012 році комплексу весняно-польових робіт.

    4. Про підсумки виконання бюджету району за 2011 рік та завдання на 2012 рік.

    5. Про організацію виконання на території району розпорядження Кабінету Міністрів України від 31 березня 2010 року №777-р «Деякі питання проведення щорічної Всеукраїнської акції «За чисте довкілля» та дня благоустрою територій населених пунктів».

    6. Про стан проведення двомісячника з колективно-договірного регулювання трудових відносин на підприємствах, в установах та організаціях району в 2012 році.

    7. Про хід виконання районної програми «Вчитель» на 2003-2012 роки (зі змінами), затвердженої рішенням районної ради від 21 грудня 2006 року (VІІ сесія V скликання)».

    8. Про стан роботи з кадрами, організацію навчання і підвищення кваліфікації державних службовців, дотримання вимог чинного законодавства про державну службу в райдержадміністрації.

    З питання щодо ходу підготовки сільськогосподарських підприємств району до проведення в 2012 році комплексу весняно-польових робіт виступив перший заступник голови райдержадміністрації Кириченко О.І. Зокрема, Олександр Іванович у своєму виступі зазначив, що для проведення комплексу весняно-польових робіт господарствам необхідно залучити близько 110, 4 млн.грн. Власними коштами вони забезпечені на 61%, або 67, 1 млн.грн.

    Близько 43, 3 млн.грн. сільськогосподарські товаровиробники мають залучити запозичених коштів, з яких банківські кредити становлять 14, 7 млн.грн.

    Сільськогосподарські підприємства району згідно планів проведення комплексу весняно-польових робіт в поточному році планують посіяти ранніх зернових та зернобобових культур на площі 8186 га, цукрових буряків 1268 га, соняшнику 8225, кукурудзи на зерно 4183 га, кормових культур 2601 га.

    В нинішньому році в сільськогосподарських підприємствах району передбачається провести прикриття вологи на площі 22145 га за 8 робочих днів при роботі 113 агрегатів, норма виробітку яких за день складатиме 2780 га. Перша суцільна культивація буде проведена на площі 24725 га, працюватиме 139 культиваторів, які при нормі виробітку 2800 га проведуть даний вид робіт за 9 днів роботи.

    Посів ранніх зернових, зернобобових культур та однорічних трав планується провести на площі 8387 га за 6 днів при залученні до роботи 85 посівних агрегатів, виробіток за день яких становитиме 1470 га. Посів проса та гречки передбачається провести за 3 дні 34 сіялками, норма виробітку яких за день 498 га. Для посіву кукурудзи та соняшнику господарства району відводять по 5 днів при застосуванні для посіву кукурудзи на зерно та силос на площі 5376 га 65 посівних агрегатів (норма виробітку їх за день - 1152 га), для посіву соняшнику на площі 8225 га 93 посівних агрегати (норма виробітку - 1414 га за день). Посів цукрових та кормових буряків на площі 1268 га планується провести за 4 дні при роботі 21 сіялки, норма виробітку яких за день 319 га.

    Вивчення запланованої структури посівних площ на 2012 рік свідчить про те, що сільськогосподарські підприємства планують зайняти площі культурами, що потребують менше затрат при вирощуванні, тому зернові культури складатимуть 59%, в тому числі: озимі - 35%, ярі - 24%; технічні культури - 33%, в тому числі: цукрові буряки - 2%, соняшник - 14%; кормові культури - 5% від площі ріллі району.

    Аналіз питомої ваги площі посіву культур в ряді господарств не відповідає науково-обгрунтованим нормам структури посіву: площа посіву соняшнику по району перевищує на 5%, посів цукрових буряків зменшено на 2%, кормових культур на - 5%.

    Зернова група порівняно з 2011 роком збільшується на 416 га. Це відбувається за рахунок збільшення площ посіву кукурудзи на зерно на 1206 га, ярого ячменю 577 га, озимого жита 144 га, гороху 57 га. Найбільший відсоток зернових планують вирощувати в АТ «АПК Спектр» - 75%, ТОВ «А/ф Петропавлівка» - 72%, СТОВ «Братеницьке» - 72%, ДП «Богодухівський сільськогосподарський учбово-курсовий комбінат» - 72%, ПСП «Світанок» - 72% та інші.

    В структурі технічної групи площа посіву цукрових буряків планується 1268 га або 7%.

    Вирощувати цукрові буряки в 2012 році планують такі господарства, як ТОВ СП «Родіна», СФГ «Промінь», СВК ім. Каразіна, СФГ Гапонцева В.Б., СФГ «Зірка», СТОВ «ім. Ватутіна», ТОВ «А/ф Петропавлівка», ТОВ «Трайгон Фармінг Харків», СФГ «Дон».

    Зменшується площа посіву соняшнику в порівнянні з 2011 роком на 3833 га. Однак, більше науково - обґрунтованих норм посівні площі соняшнику в 2012 році матимуть в АТ «АПК Спектр» - 25%, СТОВ «ім. Ватутіна» - 23%, КСП «Балабанівське» - 22%, ВАТ «Ульяновське» та в ряді інших господарств.

    Відомо, що нормативи оптимального співвідношення культур у сівозмінах в різних природно-сільськогосподарських регіонах затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 11.02.2010№164. Зрозуміло, що до порушень встановлених вимог чергування сільськогосподарських культур у сівозмінах або навіть беззмінних посівів спонукає кон’юнктура ринку сільськогосподарської продукції яка диктує виробництво, у першу чергу, «прибуткових» культур. Проте розвиток землеробства повинен базуватися на впровадженні раціональної системи сівозмін - польових, кормових і спеціальних.

    За невиконання вимог закону про наявність проекту землеустрою, що забезпечує еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, з 2013 року діятиме ст. 55 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає притягання до адміністративної відповідальності осіб:

    - які використовують земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва без затверджених проектів землеустроюї, з накладенням штрафу на громадян від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

    - які використовують земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з відхиленням від затверджених проектів землеустрою, з накладенням штрафу на громадян від 5 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Згідно оперативних даних проведені обстеження посіву озимих культур свідчать, що на даний час по сільськогосподарських підприємствах району в доброму стані перебуває 29% площі, в задовільному - 41%, слабі та зріджені - 30%. Погодно-кліматичні умови, що склалися в осінньо-зимовий період, можуть несприятливо відобразитися на посівах озимих культур. На даний час вже визначена площа пересіву 2,3 тис. га. В залежності від погодних умов весняного періоду ця площа може збільшитись.

    Для проведення підживлення озимих культур на площі 19506 га господарствам необхідно закупити 1951 тонну аміачної селітри. На даний час закуплено необхідну кількість до потреби аміачної селітри, в першу чергу, для підживлення озимих по мерзлоталому ґрунту.

    На весь комплекс весняно-польових робіт господарства району всього придбано 6159 тонн мінеральних добрив, в тому числі: 4504 тонн азотних, 20 тонн фосфорних та 1635 тонн комплексних мінеральних добрив.

    В більшості господарств є домовленості по придбанню мінеральних добрив. Значну кількість мінеральних добрив придбано в ТОВ «Трайгон Фармінг Харків», СФГ «Промінь», СВК ім. В.Н.Каразіна, ФГ «Шубське», СТОВ «ім. Ватутіна» та інших господарствах.

    Господарствам, які не придбали мінеральні добрива, надано рекомендації по їх придбанню. При вирішенні питання фінансового забезпечення мінеральні добрива будуть закуплені в повному обсязі.

    Серед найважливіших елементів підвищення урожайності, безумовно є якість насіння і від того, якими вони будуть висіватися визначається урожайність культури. При виборі насіння для посіву різних сортів і гібридів, потрібно враховувати за якою технологією буде відбуватися вирощування, оброблення, призначення і використання, якісні показники насіння.

    Для посіву ярих зернових культур сільськогосподарські підприємства району забезпечені в повному обсязі, всього засипано 2300 тонн, яке здано на перевірку визначення якості.

    Для сортооновлення в ФГ «Шубське» закуплено 22 тонн елітного насіння ярої пшениці та 7 тонн насіння гречки, СТОВ «Братеницьке» - ярої пшениці - 16 тонн, гречки 5 тонн, СВК ім. Каразіна - 5 тонн ярого ячменю.

    Не виникає проблем із закупкою насіння соняшнику, кукурудзи на зерно, цукрових буряків, а, також засобів захисту рослин. В більшості господарств є постійні поставники як насіння, так і засобів захисту рослин, відпрацьовані багаторічні форми співпраці.

    На даний час господарства району мають домовленість та часткову проплату коштів на закупку необхідної кількості засобів захисту рослин. Враховуючи те, що господарства не мають паспортизованих складських приміщень для їх зберігання, завезення в господарства засобів захисту рослин буде здійснюватись безпосередньо в період їх застосування. Тому господарствами на даний час завезено протруювачів 102% до потреби, інсектицидів 67%, гербіцидів 50%, фунгіцидів 67%.

    Спеціалісти управління агропромислового розвитку та агрономічних служб району здійснюють постійний моніторинг по забезпеченню сільськогосподарських підприємств насінням ярих культур, мінеральними добривами та засобами захисту рослин та проводять інформаційно-консультативну роботу.

    Сільськогосподарськими підприємствами району при проведенні весняно-польових робіт буде задіяно 492 трактори, з них справних 492, що становить 100%, плугів 158, справних - 158 (100%), культиваторів 245, справних - 245 (100%), сівалок 219, справних - 219 (100%).

    Ремонт техніки триває.

    В районі розпочався технічний огляд тракторів. Найкраща підготовка техніки в таких господарствах, як СТОВ «Колос-АС», ТОВ СП «Родіна», СФГ «Промінь».

    Для своєчасного проведення весняно-польових робіт господарствам району необхідно: 728 тонн дизпалива, 312 тонн бензину. Станом на 16.03.2012 в наявності: 552 тонн дизпалива (76%), 230 тонн бензину (74%).

    В обговоренні взяли участь начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Адаменко М.Г., голова СФГ «Промінь», депутат обласної ради Васенін А.С., керуючий відділом БІ ТОВ «Трайгон Фармінг Харків» Лісний О.М., директор КСП «Балабанівське» Львова О.В.

    За результатами спільного засідання колегії районної державної адміністрації та зборів адміністративно-господарського активу району прийняті відповідні рішення.


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання