Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Нова графа в рахунку за спожитий газ допоможе в подальшому уникнути пені та штрафів

    Пунктом 1статті 26 Закону України від  09 листопада 2017 року            №2189-VIII«Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон) передбачено, що  «у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу.

    Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

    Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином».

    Пунктом 1 розділу УІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону визначено, що вказана стаття вводиться в дію з 1 січня 2019 року.

     

    Який граничний строк внесення плати за спожитий природний газ?

    Правилами постачання природного газу, затвердженими постановою національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від  30 вересня 2015  року № 2496 передбачено, що розрахунковим періодом для визначення розміру оплати послуг з газопостачання побутовим споживачем є календарний місяць.

    При розрахунку за платіжними документами (рахунками постачальника) оплата за послуги з газопостачання має бути здійснена споживачем у терміни, визначені в рахунку, який не може бути меншим п’яти робочих днів з моменту отримання споживачем цього рахунку.

    У разі переплати сума переплати зараховується в рахунок оплати на наступний розрахунковий період або повертається на поточний рахунок споживача на його письмову вимогу.

     

    Для чого введено рекомендований платіж?

    Щоб уникнути з 1 січня 2019 року нарахування пені за несвоєчасні розрахунки за спожитий природний газ.

    Відповідно до пункту 2 статті 9 Закону внесення авансових платежів здійснюється за бажанням споживача.

     

    Як розраховується рекомендований платіж?

    При розрахунку рекомендованого платежу по кожному споживачу враховують вартість прогнозного споживання газу в наступному місяці. Прогнозне споживання газу розраховують виходячи із середньорічного об’єму споживання, яке множиться на місячну частку від планового річного об’єму споживання природного газу, встановлену для кожної групи споживання в додатку №1 до Кодексу газорозподільних систем.

    Що стосується групи споживання, то вона визначається виходячи з того, які газові прилади встановлені та використовуються. Номер групи зазначений у нижньому лівому куті рахунку на оплату.

     

    Відділ економічного розвитку і торгівлі районної державної адміністрації


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання