Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    «Пряма лінія» з заступником начальника управління Держкомзему в Богодухівському районі Н.В.Торяник

    Нещодавно пройшла «гаряча лінія» з заступником начальника управління Держкомзему в Богодухівському районі Наталією Володимирівною Торяник. Тема спілкування - актуальна - приватизація земельних ділянок.

    - Наталіє Володимирівно, тож розкажіть, як здійснюється приватизація земельної ділянки?

    - Порядок приватизації землі різний - залежно від того, знаходиться ділянка в користуванні громадянина на момент початку приватизації чи ні. Якщо громадянин є власником житлового будинку, побудованого на землі, виділеній для будівництва ще в радянські часи, тоді не має значення, чи є власником будинку той, кому виділялася ділянка, або ж будинком володіє особа, яка отримала її у спадщину, внаслідок купівлі або дарування. Приватизація таких земельних ділянок відбувається в кілька етапів.

    По-перше, громадянин, зацікавлений у приватизації землі, подає заяву до державної адміністрації або ж до сільської, селищної чи міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У заяві зазначаються прізвище, ім’я, по батькові заявника, місце його проживання, місцезнаходження земельної ділянки, її розмір (не більше максимального розміру, що підлягає безоплатній приватизації згідно зі ст. 121 ЗКУ), підстави перебування земельної ділянки в користуванні. До заяви додаються копії паспорта громадянина та довідки про присвоєння йому індивідуального ідентифікаційного коду. Копія правовстановлюючого документа, що підтверджує право власності на житловий будинок (договору купівлі-продажу, дарування, свідоцтва про право на спадщину, зареєстровані органами БТІ).

    Друге. Місцева рада, до якої громадянин подав заяву про приватизацію, приймає рішення, в якому дається дозвіл на виготовлення технічної документації для отримання акта на право приватної власності на землю (далі - акт).

    Третє. Громадянин, який отримав дозвіл на виготовлення технічної документації, звертається в організацію, що має ліцензію на проведення землевпорядних робіт. Далі землевпорядна організація робить кадастрову зйомку земельної ділянки, створює технічну документацію із землеустрою та цифровий обмінний XML-файл ділянки. Відомості про ділянку вносяться до бази Управління Держкомзему для присвоєння (визначення) кадастрового номеру. Технічна документація подається на затвердження до сільської (селищної, міської) ради або державної адміністрації.

    Четвертий етап - Управління Держкомзему замовляє роздруківку державних актів, підписує їх та проводить державну реєстрацію. Після реєстрації державного акту громадянин його отримує і стає власником цієї земельної ділянки.

    Коли ж ділянка не перебуває у користуванні, то порядок їх приватизації регламентується пп. 6-10 ст. 118 ЗКУ і теж складається з декількох етапів. Спочатку громадянин подає клопотання (п. 6 ст. 118 ЗКУ) до районної державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У клопотанні зазначаються бажаний розмір і цільове призначення ділянки. До клопотання додаються: копії паспорта заявника та довідки про присвоєння їй ідентифікаційного коду; графічні матеріали, на яких показано бажане місце розташування земельної ділянки; згода землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб). Орган, до якого подано клопотання, розглядає його в місячний строк і дає дозвіл на виготовлення проекту землеустрою або дає мотивовану відмову в його наданні.

    Громадянин, який отримав дозвіл, звертається в організацію, що має ліцензію на проведення землевпорядних робіт. Проект землеустрою розробляється ліцензованими організаціями. Послуга є платною послугою.

    Уже розроблений проект землеустрою подається до комісії, яку спеціально створює районна адміністрація для узгодження землевпорядної документації.

    Після отримання узгодженого комісією проекту землеустрою та позитивного висновку державної експертизи проект подається на затвердження до органу, який надав дозвіл на приватизацію. Після затвердження проекту, Вам необхідно замовити Державний акт. Цей етап аналогічний до четвертого етапу описаної вище процедури приватизації землі, що знаходиться в користуванні заявника.

    - Скільки громадян цього року отримали державні акти?

    - За 2012 рік 1316 громадян району отримали державні акти на земельні ділянки. В рамках Проекту “Видача державних актів на право власності на землю у сільській місцевості та розвиток системи кадастру” по Богодухівському району 4625 громадян власників земельних паїв подали заяви на виготовлення державних актів на кормові угіддя за кошти позики Світового банку. На сьогодні за сприяння голови Богодухівської райдержадміністрації В.М. Бєлого Управлінням Держкомзему вже видано 639 державних актів: по Червононивській сільській раді - 117, Сухининській сільській раді - 96, Сазоно-Баланівській сільській раді - 54, Петропавлівській - 139, Полково-Микитівській та Куп’єваській - 240, Губарівській сільська рада - 47.

    Решта 3986 актів ще обробляється та буде видана громадянам до грудня поточного року.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання