Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    За сприяння служби зайнятості Харківщини працевлаштовано понад 400 людей з інвалідністю

    Працевлаштування людей з інвалідністю – важливий напрямок роботи служби зайнятості. За сприяння Харківської обласної служби зайнятості протягом 2020 року роботу шукали 1646 безробітних з інвалідністю, 435 осіб – працевлаштовані. Рівень працевлаштування становив понад 25% у порівнянні з 19% по всій Україні.

    Серед зареєстрованих на обліку у службі зайнятості осіб з інвалідністю 18%  – це люди віком до 35 років, 44% - жінки, 15% складають мешканці сільської місцевості.

    22 безробітних громадянина працевлаштовані з компенсацією єдиного соціального внеску роботодавцям та суб’єктам малого підприємництва за створення нових робочих місць. Ще 2 людини отримали одноразово допомогу по безробіттю для відкриття бізнесу.

    За словами директора Харківського обласного центру зайнятості Володимира Міненка, фахівці служби зайнятості використовують різноманітні форми роботи і надають широкий спектр послуг для працевлаштування людей з інвалідністю.

    «Наразі на ринку праці міста Харкова і Харківської області існує невідповідність між попитом та пропозицією робочої сили для цієї категорії громадян. Служба зайнятості сприяє створенню умов для легальної зайнятості з гідною оплатою, надає безкоштовні послуги з підбору роботи, надає допомогу по безробіттю. Організовується навчання та перекваліфікація працездатних осіб з інвалідністю відповідно до їх професійних знань, навичок, потреб ринку праці та рекомендацій медико-соціальної експертної комісії», - пояснив В. Міненко.

    За його словами, протягом січня-жовтня 2020 року 170 осіб з інвалідністю проходили професійну підготовку. Навчання було організовано на базі Харківського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, у навчальних закладах Харкова й області та безпосередньо на робочих місцях.

    Професійне навчання відбувалось за професіями: «адміністратор», «в’язальник трикотажних виробів та полотна», «кравець», «лицювальник-плиточник», «швачка», «оператор з обробки інформації та програмного забезпечення».

    Від роботодавців служба зайнятості отримує інформацію про вакантні робочі місця та посади, на які можуть бути працевлаштовані люди з інвалідністю.

    За десять місяців поточного року загальна кількість таких вакансій становила понад 3,6 тисяч. Станом на 1 грудня актуальними залишаються близько 1,4 тис. вакансій.

    У Харківському міському центрі зайнятості працює інклюзивний коворкінг «Доступна зайнятість», в якому надаються послуги особам з інвалідністю. З 1 січня по 12 березня 2020 у семінарах і тренінгах, які проходили у коворкінгу, взяли участь близько 260 осіб з інвалідністю. 

    У жовтні 2020 року між Харківським обласним центром зайнятості та  Громадською спілкою «Всеукраїнська ліга організацій осіб з інвалідністю по зору «Сучасний погляд» було підписано угоду про співпрацю. З початку листопада партнери розпочали впровадження проєкту «Успішні фахівці-масажисти – реалізація права на працю шляхом започаткування власної справи», спрямованого на людей з інвалідністю по зору. Фахівці Харківського міського центру зайнятості розробили програму онлайн-семінарів на теми: «Генеруй бізнес-ідею та розпочни свій бізнес», «Від чого залежить успіх у бізнесі?», «Правові засади ведення бізнесу, у тому числі для осіб з інвалідністю». На сьогодні у дистанційному режимі проведено 18 з 30 годин онлайн-семінарів за участі 58 осіб з інвалідністю. Навчання триває, останнє заняття курсу заплановане на 5 грудня.

     

    Велику увагу служба зайнятості приділяє професійному самовизначенню дітей з інвалідністю. Напередодні Міжнародного дня людей з інвалідністю фахівці Харківського міського центру зайнятості провели профорієнтаційні заняття у спеціалізованій школі-інтернаті №7 (для дітей з  порушенням мови). Такі заходи включають як теоретичну частину, так і активні ігри, вправи, тести, що враховують особливості кожної дитини. Завдяки такій профорієнтації дітей з інвалідністю спрямовують на навчання за актуальними професіями, що відповідають їх професійним схильностям, фізичним особливостям та потребам сучасного ринку праці.

     

    Для уточнення інформації звертайтесь до відділу інформаційної роботи та зовнішніх зв’язків  обласного центру зайнятості за тел.: (057) 757-52-72 або е-mail: pr@khcz.gov.ua


       

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання