Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    «Пряма лінія» з головним лікарем КУОЗ Богодухівська ЦРЛ М.І.Грищенком

    Нещодавно в редакції газети «Маяк» пройшла пряма телефонна лінія з головним лікарем КУОЗ Богодухівська ЦРЛ М.І.Грищенком на тему «Про реформування відділення швидкої медичної допомоги». Так, зміни в роботі Богодухівської ЦРЛ справді почали втілюватися з 1 січня. У чому вони полягають і що саме змінилося для пересічних громадян із введенням у дію положень закону - саме про це спілкувалися читачі нашої газети з Миколою Івановичем.

    - Миколо Івановичу, розкажіть, будь ласка, детальніше про реорганізацію служби швидкої медичної допомоги.

    Так, з 1 січня служба швидкої медичної допомоги була реорганізована в службу екстреної медичної допомоги.

    Хочу наголосити, що реорганізація проходила згідно з Законом України від 05.07.2012 року «Про екстрену медичну допомогу», наказами Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2009 року №370 «Про єдину систему надання екстреної медичної допомоги» та №1016.

    Якщо говорити про наш район, то скажу, що в Богодухівському районі з 1 січня 2013 року служба швидкої медичної допомоги була реорганізована в службу екстреної медичної допомоги та підпорядкована КЗОЗ Обласна клінічна лікарня «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

    - Які переваги вбачаються у такому реформуванні?

    Так склалося, що бригади швидкої медичної допомоги не завжди виконували властиві їм функції. Мається на увазі обслуговування викликів дільничних та сімейних лікарів, виклики для проведення ін’єкцій онкохворим тощо. Тому втілення цієї реформи дасть можливість оптимізувати роботу служби. Ключовий момент: із набуттям чинності закону відбулося розмежування понять «екстрена» і «невідкладна» медична допомога.

    - Для більшості людей ці поняття є синонімами. У чому ж тепер полягатиме відмінність? Тобто коли треба викликати «швидку»?

    Основна мета роботи екстреної медичної допомоги - вчасно прибути до хворого чи на місце пригоди в перші 10-40 хвилин від моменту захворювання, травми та надати медичну допомогу хворому чи потерпілому, а при необхідності - транспортувати хворого до медичного закладу.

    У функції служби екстреної медичної допомоги входить надання медичної допомоги при станах загрозливих для життя людини, а саме: втрата свідомості; судоми; раптовий розлад дихання; раптові болі в грудній клітці; гострі в черевній порожнині та поперековому відділі; головні болі, що супроводжуються запамороченням або нудотою; порушення мовлення, слабкості у кінцівках, що виникли раптово; гіпо- та гіперглікемічна коми; гіпертермічний синдром; зовнішня кровотеча, блювання кров’ю; ознаки гострого отруєння; порушення перебігу вагітності (передчасні пологи, кровотеча, інше); анафілактичні реакції, спричинені різними чинниками, в тому числі укусами комах; укуси змії; укуси тварин; усі види травм (поранення, переломи, опіки, важкі забої, травми голови); стани пов’язані з невідкладною стоматологією; нещасні випадки, у тому числі обумовлені дією димом, вогню та полум’я, електричним струмом, блискавкою, пов’язані з транспортними засобами; теплового удару, переохолодження; асфіксії всіх видів (утоплення, потрапляння сторонніх тіл у дихальні шляхи, удушення); наслідки злочинного нападу; надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру; гострі психічні розлади (з поведінкою небезпечною для життя хворого та/або оточуючих); інші стани, які загрожують життю та здоров’ю людини; здійснення міжлікарняних перевезень хворих, які потребують медичного супроводу.

    Із приведеного переліку видно, що служба екстреної медичної допомоги не займається хворими з хронічними та онкологічними захворюваннями, хворими із симптоматичними проявами, виконанням лікарських призначень вдома, виконанням технічних перевезень. За попередніми розрахунками, швидка медична допомога використовувала на це до 31% робочого часу, що заважало вчасно надати екстрену медичну допомогу хворому.

    - Якісь новинки у плані матеріально-технічного забезпечення під реформи передбачені?

    Планується, що в обласному центрі буде створено потужну диспетчерську службу, оснащену електронним монітором, на якому відображатимуться всі машини «швидкої» області у даний момент у конкретному місці. Залежно від того, в зоні дії якої підстанції знаходиться потрібна адреса, туди буде переадресовано виклик.

    Планується також виділення коштів з державного бюджету на закупівлю необхідного санітарного автотранспорту, а також медичної апаратури для надання екстреної допомоги.

    Для того, щоб зменшити час доїзду «швидкої» до хворого, також передбачається розташування бригад медпрацівників на тимчасових пунктах базування, зокрема, у Гутах і Максимівці.

    - Мені 33 роки, у мене інколи трапляються гіпертонічні кризи. Раніше в таких випадках я зверталася до відділення швидкої допомоги, де отримувала необхідну допомогу. Що мені робити тепер?

    Я Вам рекомендую, передусім, звернутися до свого сімейного лікаря, пройти необхідне обстеження, стати не облік як гіпертонічна хвора. Сімейний лікар призначить Вам необхідне лікування, яке практично виключить появу гіпертонічних кризів. На сьогоднішній день, згідно з пілотним проектом, підписаним Президентом України, держава виділила кошти для забезпечення хворих на гіпертонічну хворобу ліками за референтними (середніми) цінами (станом на квітень 2012 р. -прим.авт.). Отримавши рецепт на ці ліки, хворий сплачує різницю між відпускною і референтною ціною. Приміром, референтна ціна ліків -10 грн, а відпускна у аптеці- 15 грн: хворий сплачує різницю -5 грн, а решту -держава. Якщо ж у Вас виникло загострення гіпертонічної хвороби, то Ви можете звернутися у робочі дні до поліклінічного відділення ЦРЛ - з 8.00 до 20.00 години, а цілодобово - на санпропускник лікарні. Там Вам нададуть кваліфіковану допомогу. Сільські мешканці у таких випадках мають звертатися до фельдшерів чи медичних сестер загальної практики сімейної медицини за місцем проживання, до сімейного лікаря.

    - Що ж робити тепер тим людям, яким справді часто необхідна невідкладна медична допомога?

    Тепер, для надання відповідної медичної допомоги хронічним та онкологічним хворим, обслуговування викликів до хворих, які не потребують екстреної медичної допомоги в поліклінічному відділенні Богодухівської ЦРЛ організовано чергування лікарських бригад, завдяки чому робота поліклініки триватиме з 8.00 до 20.00 в робочі дні. Для обслуговування технічних викликів передбачається чергування санітарного автотранспорту з 20.00 до 8.00 та у святкові дні - цілодобово. У сільській місцевості медичну допомогу населенню за місцем проживання надають лікарі, медсестри, фельдшери цілодобово.

    Телефон для довідок 3-23-70 (реєстратура поліклініки), з 8.00 до 20.00. Якщо виникнуть питання - телефонуйте особисто мені за номером 3-23-70.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання