Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    «Пряма лінія» з завідувачем сектора з питань постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції управління соціального захисту РДА В.В.Лещенко

    Нещодавно в редакції газети «Маяк» пройшла пряма телефонна лінія з завідувачем сектора з питань постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції управління соціального захисту РДА В.В.Лещенко на тему «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС». Тож друкуємо запитання-відповіді.

    - Вікторіє Володимирівно, скажіть, будь ласка, як нараховується та виплачується додаткова відпустка учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС?

    Відповідно до п.22 ст.20 та п.1 ст.21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» громадяни, віднесені до 1 та 2 категорії, мають право отримувати чергову відпустку в зручний для них час та додаткову відпустку із збереженням заробітної плати строком на 14 робочих ( 16 календарних) днів на рік.

    Є низка відмінностей додаткової відпустки, яка надається учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1 та 2 категорії, від щорічної відпустки.

    В першу чергу, додаткова відпустка на відміну від щорічної відпустки, не пов’язана із виробничим процесом та надається незалежно від часу роботи громадянина на підприємстві, установі, організації.

    Якщо витрати на оплату щорічної відпустки здійснюються за рахунок коштів підприємства, виділених на оплату праці, або за рахунок коштів фізичної особи, в якої працює по трудовій угоді працівник, то фінансування витрат по відшкодуванню коштів на виплату додаткової відпустки учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1 та 2 категорії здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

    Додаткова відпустка не належить до виду щорічної відпустки, яка визначається п.1 ст. 4 Закону України «Про відпустки», тому на неї не розповсюджується право на виплату компенсації відповідно до ст. 24 даного закону та право на перенесення та поділ щорічної відпустки згідно зі статтями 10,11,12 Закону України «Про відпустки».

    Додаткова відпустка , яка надається учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1 та 2 категорії, не підлягає продовженню на святкові та неробочі дні, тобто ці дні включаються в розрахунок тривалості додаткової відпустки та підлягають оплаті , визначеної законодавством.

    - Чи мають право безкоштовно харчуватися в школах діти, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи?

    Відповідно до ст. 30 п.11 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» право на безкоштовне харчування в середніх загальноосвітніх школах, професійно-технічних закладах освіти, коледжах та технікумах мають учні, які евакуйовані із зони відчуження та діти, які мають інвалідність, пов’язану із Чорнобильською катастрофою.

    Інші діти, які є потерпілими внаслідок Чорнобильської катастрофи, але не мають інвалідності зі зв’язком та не проживають на територіях радіоактивного забруднення, харчуються на загальних підставах.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання