Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Всесвітній день водно-болотних угідь

    Кожного року 2 лютого всі країни світу, які мають на своїх територіях водно-болотні угіддя, у тому числі Україна, відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь.

    Відзначення цього Дня приурочено до підписання світовою спільнотою 2 лютого 1971 року у місті Рамсар (Іран) міжнародної угоди - Конвенції з водно-болотних угідь міжнародного значення. Її мета - це збереження водно-болотних угідь, як середовища для водоплавних птахів, і раціонального використання цих угідь шляхом місцевих, регіональних і національних дій та міжнародної співпраці, як одна із складових дій для збалансованого розвитку світу.

    Болота, заплавні луки, ліси, плавні, річки, ставки, озера, затоки та узбережжя - життєво необхідні для накопичення, очищення та постачання прісної води для потреб людства і довкілля.

    Водно-болотні угіддя - це невеликі осередки життя рослин та організмів, що містяться у водоймищах, які забезпечують екологічне здоров'я в достатку не лише водойм, але й середовища в цілому, а саме:

     

    Зменшують повені

    Водно-болотні угіддя діють, як гігантські губки, що поглинають паводкові води. Річки, ставки, озера і болота вбирають і зберігають рясні опади. У прибережних населених пунктах солончаки та мангрові зарослі працюють, як буфер проти штормів.

     

    Поповнюють запаси питної води

    Підземні водоносні горизонти, дощові води та річки є джерелом питної води. Водно-болотні угіддя фільтрують воду, яка просочується у водоносні горизонти. Захист річок та обмеження шкідливого стоку також допомагає захистити джерела водопостачання.

     

    Очищують воду

    Багаті мулом ґрунти та рясна рослинність у водно-болотних угіддях функціонують, як фільтри води, які поглинають шкідливі токсини, сільськогосподарські пестициди та промислові відходи.

     

    Покращують якість міського повітря

    Завдяки високому рівню води та пишній рослинності, водно-болотні угіддя зволожують повітря. Це природно охолоджує повітря у містах, що приносить полегшення як у тропічному, так і в посушливому кліматі.

     

    Сприяють добробуту людей

    Збережені у вигляді зелених зон в містах, водно-болотні угіддя пропонують мешканцям місце для відпочинку та знайомства з рослинним та тваринним світом. Дослідження підтверджують, що взаємодія з природою знижує стрес і покращує наше здоров’я.

     

    Надають можливості для заробітку

    Багато видів риби нерестяться і розмножуються у водно-болотних угіддях, що робить їх популярними територіями для риболовлі. У водно-болотних угіддях зростають очерет, трави та лікарські рослини, і багато інших цінних матеріалів. Водно-болотні угіддя також є важливим місцем для розвитку туризму, що також створює робочі місця та можливості для заробітку.

     

    Турбота про довкілля особливо актуальна на всій території України. Слід наголосити, що при провадженні своєї господарської діяльності, людям необхідно пам’ятати про руйнівні та незворотні наслідки недбалого та бездумного ставлення до навколишнього середовища, інакше в майбутньому екологічних катастроф, таких як наприклад, посухи, висихання колодязів, обміління річок та замулювання озер, просто не уникнути.

    Для майбутнього планети ми маємо усвідомити важливість припинення руйнування і почати відновлювати водно-болотні екосистеми, берегти джерела прісної води та заощадливо її використовувати.


       
       

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання