Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    «Гаряча лінія» з заступником начальника управління Пенсійного фонду України в Богодухівському районі Л.Г.Лобойко

    Протягом березня проходила «гаряча лінія» з заступником начальника управління Пенсійного фонду України в Богодухівському районі Лобойко Ларисою Григорівною на тему «Актуальні питання пенсійного законодавства для різних категорій населення»

    Основна кількість питань стосувалася особистих розрахунків пенсій. На такі питання були надіслані письмові відповіді або запитувачі запрошені на прийом до управління Пенсійного фонду.

    Багато питань надійшло з приводу виплати надбавки «дітям війни» за рішенням суду.

    1. Виплати за рішенням суду надбавок «дітям війни» в поточному році.

    З 01.09.2011 року призупинено фінансування виплат надбавок «дітям війни» за рішенням суду в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком. Управління Пенсійного фонду приймає всі заяви разом з рішенням суду першої та апеляційної інстанції та здійснює відповідні нарахування. Зазначені суми залишаються боргом по кожному такому отримувачу пенсій. Оскільки виплати надбавок «дітям війни» здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, що передбачено самим Законом України «Про соціальний захист дітей війни», після відновлення фінансування цих виплат всі суми будуть виплачені в повному обсязі. На даний час надбавка дітям війни виплачується в розмірі 7% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, з 01.01.2013 це становить 894 х 7% = 62,58 грн.

    2. Чоловік, 1954 р. н., отримує пенсію по інвалідності, ІІІ групи, чи має право на пенсію за віком?

    Право на пенсію за віком мають чоловіки, які досягли визначеного законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» віку, тобто 60 років. У разі, якщо така особа не досягла 60 років, не працює, але має необхідний стаж роботи для призначення пенсії 35 років для чоловіків, така особа має на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком. Якщо особа, яка визнана інвалідом, продовжує працювати, вона отримує пенсію по інвалідності. Після досягнення пенсійного віку має право перейти з пенсії по інвалідності на пенсію за віком. Крім того, це єдиний випадок, коли при переході вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком застосовується показник середньої заробітної плати як при первинному призначенні пенсії, тобто середня заробітна плата у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарних роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

    3. Чи має право на пенсію мати інваліда з дитинства?

    Право на пенсію матері інваліда з дитинства після прийняття Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» зберігається. При цьому основними умовами для призначення пенсії в даному випадку є: досягнення 50 років, наявність страхового стажу не менше 15 років, підтвердження факту виховання дитини-інваліда до 6-річного віку. Крім того, за вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання дитини-інваліда здійснювалась батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та наявності не менше 20 років страхового стажу.

    4. В яких випадках інваліди з дитинства мають право на пенсію по втраті годувальника?

    Пенсія, у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні та за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який би був йому необхідний для призначення пенсії по ІІІ групі інвалідності. До непрацездатних членів сім’ї померлого годувальника відносяться також діти старше 18 років, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років. Тобто однією з основних умов призначення пенсії по втраті годувальника інвалідам з дитинства є факт підтвердження настання у них інвалідності до 18 років.

    5. В якому розмірі виплачується надбавка учасникам війни?

    Надбавка особам, які мають статус «учасника війни» виплачується в розмірі 15% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. З першого січня цього року розмір такої надбавки становить 894 х 15% = 134,10 грн. У разі підвищення прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, здійснюється підвищення і зазначеної надбавки. Особам, нагородженим медалями за самовіддану працю в роки Великої Вітчизняної війни, така надбавка виплачується у розмірі 20% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. З першого січня відповідно становить 894 х 20% = 178,80 грн.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання