Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Українські прапори на литовських вулицях доводять: ми вже союзники – Володимир Зеленський

    У Литовській Республіці Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська взяли участь у заході, організованому в межах кампанії «Піднімаю прапор за Україну в НАТО».
       
        На площі Лукішкєс у Вільнюсі Володимира та Олену Зеленських зустріли Президент Литви Гітанас Наусєда та перша леді Діана Наусєдєнє.
       
        Глави двох держав отримали з рук волонтера, співзасновника волонтерського руху Blue and Yellow Йонаса Охмана прапор України, переданий українськими військовими з міста Бахмута на Донеччині, де тривають запеклі бої з російськими окупантами. Також цей стяг пронесли вулицями Вільнюса бігуни-марафонці.
       
        Президент Литви у виступі зазначив, що під час свого нещодавнього візиту до Києва поділився з Володимиром Зеленським ідеєю підняття прапора з поля бою на площі Вільнюса, який доставлять бігуни, і висловив радість, що це вдалося організувати.
       
        «Я радію з того, що ми йдемо вперед. І я думаю, що Україна справді буде членом НАТО. Ми не маємо права діяти інакше, бо зараз та ціна, яку платить Україна, є найвищою. Це ціна крові. Ціною своєї крові, своїх життів українці дають нам час, щоб ми могли підготуватися й дати гідну відсіч Росії. Росія не переможе», – заявив Гітанас Наусєда.
       
        Володимир Зеленський зі свого боку наголосив, що тут, у Вільнюсі, дуже добре помітний прогрес Європи, де люди знають, що таке безпека і як її досягти.
       
        «І знають, що безпека – це разом з Україною. Я вдячний тобі, Вільнюсе, і всім литовським містам і громадам за кожен заклик на підтримку України, за прихисток для наших людей, які тут, у Литві, врятувалися від бойових дій. Дякую за вашу допомогу нашій обороні, за вашу чітку, чесну і – що важливо – сміливу позицію щодо запрошення України в НАТО. Українські прапори на литовських вулицях однозначно доводять: ми вже союзники, і Україна захистить і свою, і вашу свободу! І ніколи, ніколи й нікому не можна озиратися на Москву», – акцентував Глава держави.
       
        Він також відзначив велику особисту допомогу Гітанаса Наусєди.
       
        Глава держави зауважив, що український бойовий прапор, який сьогодні замайорить у Вільнюсі, привезено з міста Бахмута, де відбувається одна з найбільш визначальних битв за свободу у Європі, і саме так її згадуватимуть наші діти й онуки.
       
        «Цей наш бойовий прапор із Бахмута означає, що ніколи знову литовцям не доведеться битися проти російських солдатів ані під Вільнюською телевежею, ані в будь-якому іншому місці вашої столиці, вашої країни! Литва завжди буде лише вашою! Цей наш прапор означає, що ніколи знову не буде депортацій із країн Балтії в Сибір. Ніколи знову не буде поділів Польщі й приниження загарбниками Угорщини. Ніколи знову не буде танків у Празі та «зимових війн» проти свободи Фінляндії… Жодних окупацій у Європі більше не буде!» – наголосив Володимир Зеленський.
       
        За словами Президента, український прапор хоч і пробитий кулями, але живий, гордий і вільний, і це означає, що й кожен прапор країн Європи буде живим, гордим і вільним.
       
        «Там, у руїнах Бахмута, на полях інших битв в Україні залишаться розбитими російські загарбницькі амбіції. І не Україна чи хтось інший у нашій Європі, а саме вони, російські загарбницькі амбіції, будуть у руїнах», – акцентував Глава держави.
       
        Він зазначив, що вірить у рішення партнерів України, яке зробить НАТО сильним і рішучим.
       
        «Я хотів би, щоб ця віра стала впевненістю – впевненістю в рішеннях, на які ми заслуговуємо – всі ми заслуговуємо – і яких очікує кожен наш воїн, кожен наш громадянин, кожна наша мати, кожна наша дитина. І хіба це – завелике бажання? НАТО дасть Україні безпеку. Україна зробить Альянс сильнішим», – сказав Володимир Зеленський.
       
        Після завершення виступів прозвучав Державний гімн України. Мер Вільнюса Валдас Бенкунскас урочисто підняв прапор України на площі Лукішкєс.
       
       


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання