Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Протидія торгівлі людьми в умовах воєнного стану

    Торгівля людьми – це серйозна проблема у мирний час, а війна та збройний конфлікт створюють найбільш сприятливі умови для торгівлі та експлуатації людьми.
       
        Від 24 лютого 2022 року Україна живе в умовах воєнного стану. Війна підвищує ризики торгівлі людьми, тому на сьогодні ця тема є однією із актуальних. Під загрозою торгівлі залишаються, як особи, які вимушені виїхати за кордон, так і ті що залишились на території України та на тимчасово окупованих територіях. За час війни понад десять мільйонів людей змушені були покинути свої домівки, з них від п’яти до шести мільйонів є внутрішньо переміщені та чотири мільйони – біженці. Великий відсоток цих осіб становили жінки та діти, які являються найбільш вразливою частиною населення до торгівля людьми, зокрема до сексуальної експлуатації та рабства. Також значний відсоток становить не менш вразлива група – це діти без супроводу батьків, особи похилого віку, особи з інвалідність, для цих груп населення залишається ризик незаконної торгівлі людьми та дітьми, усиновлення, торгівля органами та незаконне донорство. Варто зауважити, що особи, як перебувають на тимчасом окупованих територіях, також мають великий ризик стати жертвами торгівельного рабства, зокрема це примушування воювати на стороні агресора, катування та ґвалтування з боку військових, вивезення громадян України до російської федерації, поселення осіб до концтаборів. В умовах війни психічний та фізичний стан є нестабільний, як наслідок люди розгублені, виснажені та налякані, тому не можуть сприймати інформацію критично, та стають легкою здобиччю для торговців людьми.
       
        Торгівля людьми передбачає примус до праці, до грабежів, збройних нападів, шантажу, незаконної експлуатації осіб, вербування, сексуальне рабство, а також утримання, передача, отримання прибутку та тримання людини із застосування сили та проти її волі.
       
        Торгівля людьми – є злочином проти людяності, принижує честь, гідність людини. Найчастішими причинами є недостатня обізнаність населення про життя закордоном, не достатня поінформованість про роботу органів іноземних держав для можливості реєстрації свого статусу в іноземних країнах, важке економічне становище громадян, безробіття, втрата майна. Торгівля людьми – це проблема не лише України, але й усього міжнародного співробітництва, тому було прийнято ряд міжнародних документів, для боротьби з цим явище.
       
        На міжнародному рівні регулювання питання торгівлі людьми здійснюється: Загальною декларацією прав людини, де в ст.4 Декларації зазначається, що ніхто не повинен утримуватись в рабстві та підневільному стані; Міжнародним пактом про цивільні і політичні партії 1966 року, де у ст.8 забороняється рабство та работоргівля, також Конвенціє проти транснаціональної організованої злочинності, яка доповнена Протоколом, у якому зазначається про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками, дітьми і покарання за це.
       
        В Україні дане питання регулюється Кримінальним кодексом України, де в ст. 149 закріплено поняття торгівля людьми та передбачено кримінальне покарання за вчинення цього злочину, Закон України від 20.09.2011 року № 3739-І «Про протидію торгівлі людьми», передбачає основні засади протидії торгівлі людьми, повноваження державних органів, порядок встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми та порядок надання допомоги таким особам.
       
        Якщо людина опинилась у складних обставинах, спричинених насильством в сім'ї чи його реальною загрозою, якщо стала жертвою торгівлі людьми та прагне повернутися до нормального життя, або якщо Вам стало відомо про такі випадки, можна телефонувати на Національну гарячу лінію Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні – 0800505501 або 527, Національну дитячу гарячу лінію – 0800500225 або 116111, гарячу лінію «Ла Страда» 0800500335 або 116123, урядова гаряча лінія з питань протидії торгівля людьми – 1547, або до представників правоохоронних органів -102.
       
        Звертайтеся до державних та міжнародних органів за допомогою, таким чином ми зможемо знизити рівень торгівлі людьми.
       
       


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання