Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    "Пряма лінія" з начальником відділу Держземагенства в Богодухівському районі Н.В.Торяник

    6 серпня в редакції газети «Маяк» відбулася «пряма лінія» з начальником відділу Держземагенства в Богодухівському районі Н.В.Торяник.

    Пропонуємо питання-відповіді «прямої лінії».

    Чи змінився порядок приватизації земельних ділянок у 2013 році?

    Порядок приватизації земельних ділянок з цього року змінився не набагато. Зокрема, земельні ділянки, які перебували у користуванні громадян України в межах населеного пункту, передаються у власність за рішенням органів місцевого самоврядування.

    Покроковий порядок приватизації земельної ділянки визначено у статті 118 Земельного кодексу.

    Щодо приватизації земельних ділянок за межами населеного пункту, то процедура аналогічна. Змінюються лише органи, які мають право передавати у власність громадянам України земельні ділянки. Так, для всіх цілей використання земель, передбачених статтею 121 Земельного кодексу України, крім сільськогосподарського, земельні ділянки передаються за рішенням державних адміністрацій. Земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності передаються у власність за рішенням територіальних органів Держземагентства.

    Хто реєструє земельні ділянки?

    Державна реєстрація земельних ділянок здійснюється за місцем їх розташування Державним кадастровим реєстратором територіального органу Держземагентства України. В нашому районі це Відділ Держземагентства у Богодухівському районі, який розташований за адресою м. Богодухів, вул. Чапаєва, 2. Інформацію щодо роботи Відділу та земельних питань можна подивитись на офіційному сайті Богодухівської міської ради (http://bogodukhiv-rada.gov.ua).

    Власник земельної ділянки не має можливості приїхати в район для державної реєстрації земельної ділянки. Чи має право сільська та селищна рада надати доручення на особу, якій власник надає дозвіл?

    Відповідно до Порядку ведення Державного земельного кадастру державна реєстрація земельної ділянки здійснюється за заявою власника земельної ділянки, користувача або уповноваженої ними особи.

    Частина 3 статті 245 Цивільного кодексу України передбачає, що довіреність особи, яка проживає у населеному пункті, де немає нотаріусів, може бути посвідчена уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування.

    Таким чином, довіреність посвідчена уповноваженою на це особою органу місцевого самоврядування є підставою для вчинення дій при реєстрації земельної ділянки.

    Якщо Державні акти не видають, чим підтвердити  право  власності на землю?

    Після реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі її власнику (за бажанням) видається витяг із нього.Серед іншої інформації в цьому документі буде зазначено й кадастровий номер.

    Далі громадянин звертається до Укрдержреєстру за місцем знаходження ідентифікованої земельної ділянки, щоб зареєструвати право на неї.
    Правовстановлюючим документом, що підтверджує право власності на земельну ділянку є свідоцтво про право власності або витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно.

    Як зареєструвати договір оренди земельної частки (паю)?

    З 2013 року договори оренди земельних ділянок не реєструються, а реєструється тільки право оренди, яке виникає за цими договорами.

    До реєстрації права оренди необхідно зареєструвати спочатку право власності на земельну ділянку. Тобто землевласник або уповноважена ним особа має взяти в територіальному органі земельних ресурсів витяг із Державного земельного кадастру та звернутися до Укрдержреєстру із заявою про реєстрацію права власності на земельну ділянку.

    Таку ж дію має зробити і орендар після реєстрації права власності на земельну ділянку орендодавця, тобто звернутися до місцевого територіального органу державної реєстрації прав із заявою про реєстрацію права оренди, яке виникло в нього після укладання договору оренди.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання