Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Реформа – необхідність

    Якщо спитати громадян, що вони думають про органи місцевого самоврядування, ми зможемо почути різні думки: і хороші відгуки, і несхвальні, але кожна із них матиме своє підгрунття життєвої ситуації, і буде справедливим. Дійсно, нажаль, на даний час органи місцевого самоврядування не можуть 100 відсотково задовільнити потреби територіальної громади.

    Саме тому, для ефективного вирішення проблем жителів територіальних громад була розроблена Концепція реформування органів місцевого самоврядування, основні положення якої вже неодноразово висвітлювались на сторінках районної газети «Маяк».

    З метою доведення до широких верств населення переваг реформування системи місцевого самоврядування в Україні, представники Богодухівської районної ради взяли активну участь зборах територіальних громад, проводили інформаційно-роз'яснювальну роботу серед населення району, депутатського корпусу. Всі голови місцевих рад отримали текст Концепції для ознайомлення та обговорення в територіальній громаді.

    Неоднозначне ставлення до реформи було на початку діалогу в територіальних громадах. Представники районної ради відповіли на безліч запитань, у відвертій, довірливій атмосфері роз’яснювали представникам територіальних громад основні положення Концепції, охарактеризували сучасний стан системи місцевого самоврядування. У більшості випадків громадяни підтримали необхідність реформування органів місцевого самоврядування.

    Основною метою Концепції є визначення напрямів, механізмів та строків формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади, спроможної максимально забезпечити передовсім надання якісних та доступних публічних послуг, становлення інститутів демократії участі, задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності на відповідній території, узгодження інтересів держави та територіальних громад.

    Детальне вивчення документу переконує, що реформа місцевого самоврядування є базою для формування сильної держави Згідно Концепції територіальні громади повинні бути самодостатніми, мати фінансові інструменти для того, щоб вирішувати завдання власного розвитку. Для цього потрібно надати більше повноважень на місця, включаючи зміну підходів до формування місцевих бюджетів. Реформа спрямована на створення умов для того, щоб громадяни, мешканці сіл і міст, могли у зручному для себе режимі отримати публічні послуги (пенсію, довідку чи дозвіл на будівництво), щоб органи місцевого самоврядування мали достатню матеріально-фінансову та податкову базу для здійснення власних повноважень, а самі громадяни впливали на вироблення та прийняття управлінських рішень на місцях. Зокрема, даною Концепцією передбачається: удосконалення процедури створення органів самоорганізації населення, визначення чіткого порядку наділення їх частиною власної компетенції органів місцевого самоврядування, а також виділення коштів для органів самоорганізації, їх витрачання, звітування про їх використання, матеріально-технічних засобів для діяльності.

     Наостанок хочеться відмітити, що активна підтримка і участь громади у процесі реформування – запорука успішного його завершення.

    Головний спеціаліст, юрисконсульт Богодухівської районної ради Н. Шитоха

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання