Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    "Гаряча лінія" з заступником начальника управління Пенсійного фонду України в Богодухівському районі Лобойко Л.Г.

    Протягом лютого проходила гаряча лінія із заступником начальника управління Пенсійного фонду України в Богодухівському районі Лобойко Л.Г. Тих, хто звернувся на «гарячу лінію», цікавили питання:

    1.Як зараховується страховий стаж за період роботи з особливо шкідливим і особливо важкими умовами праці та визначається право на пенсію за списком-1?

    Страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку — на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності Закона України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, тобто на підставі записів у трудовій книжці, довідок підприємств, організацій та установ про періоди роботи, трудових договорів та інших документів. В разі, якщо в трудовій книжці відсутня запис, яка підтверджує право на пільгову пенсію, підприємством надається уточнююча Довідка про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановленого зразка. При цьому, при розрахунку пенсії за кожний повний рік стажу роботи на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 до страхового стажу додатково зараховується по одному року.

    2. Як визначається право на пенсії багатодітним матерям?

    Право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років мають жінки, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку. Право на достроковий вихід на пенсію після досягнення 50 років мають також матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку. Обов’язковою умовою призначення такого виду пенсії — наявність не менше 15 років страхового стажу. Жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей і на момент звернення за призначенням пенсії меншій дитині виповнилось 14 років, мають право на достроковий вихід на пенсію незалежно від віку та страхового стажу. Крім того, за виборов матері, а в разі її відсутності , якщо виховання п’ятьох і більше дітей здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та наявності не менше 20 років страхового стажу.

    3. В яких випадках робота в деяких медичних закладах зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі?

    Робота в лепрозорних, протичумних, інфекційних закладах, закладах по лікуванню осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини, або хворих на СНІД, у патологоанатомічних відділеннях лікувальних закладів зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі при первинному призначенні пенсії незалежно від того, чи працювала особа на момент звернення за призначенням пенсії в зазначених закладах.

    4. В які строки призначається пенсія?

    Пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності. Зазначені види пенсії призначаються в установлений строк, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення пенсійного віку або дня встановлення інвалідності. Пенсія по втраті годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення за призначенням такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника.

    5. Хто має право на недоотриману пенсію у зв’язку із смертю пенсіонера?

    Сума пенсії, що належала пенсіонерові та залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті. Члени сім’ї повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом 6 місяців з дня відкриття спадщини. У разі відсутності членів сім’ї, які мають право на недоотриману пенсію померлого пенсіонера, або у разі не звернення ними за виплатою вказаної суми в установлений строк, сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, входить до складу спадщини.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання