Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    "Пряма лінія" з завідувачем сектора з питань взаємодії з правоохоронними органами, запобігання та виявлення корупції апарату районної державної адміністрації Повойко І.О.

    2 грудня у районній газеті «Маяк» відбулася «пряма лінія» з завідувачем сектора з питань взаємодії з правоохоронними органами, запобігання та виявлення корупції апарату районної державної адміністрації Повойко І.О. на тему:

    «Суспільство проти корупції»

    Якщо близьку мені особу (рідну сестру) було призначено на більш високу посаду, після чого я тепер перебуваю у її безпосередньому підпорядкуванні, а отже, виникає конфлікт інтересів. Що робити в такій ситуації?

    У першу чергу Вам порібно визначитися з тим, чи зазначено шляхи подолання конфлікту інтересів у спеціальному законі, який регулює порядок проходження служби в установі, де Ви працюєте (для державних службовців Закон України «Про державну службу»). Якщо ні, то звертаємося до норм загального законодавства про працю, тобто скористаємося нормами Кодексу законів про працю України, застосовуючи які можна подолати ситуацію конфлікту інтересів.

    Наприклад, можна скористатися такою можливістю, як переміщення службової особи на іншу посаду, в інший структурний підрозділ у межах його спеціальності та кваліфікації. Порядок такого переміщення передбачено частиною 2 статті 32 КЗпП. У разі неможливості такого переміщення особу повинно бути звільнено з займаної посади. Таке звільнення і буде тим єдиним шляхом, завдяки якому можна усунути порушення Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» в частині подолання конфлікту інтересів.

    Разом з тим слід відзначити, що таке порушення обмежень антикорупційного Закону, як не усунення безпосереднього підпорядкування близьких осіб, застосовується норма Закону, яка передбачає відповідальність за порушення обмежень щодо подолання конфлікту інтересів, тобто відповідальність, установлена ст.1727 КУпАП. Особі, що порушила зазначене обмеження, призначається стягнення саме за цією нормою КУпАП.

    Який порядок дострокового припинення повноважень депутата сільської ради, якого за рішенням суду, що набрало законної сили, притягнено до відповідальності за корупційне правопорушення?

    Стосовно особливостей дострокового припинення повноваження депутата сільської, селищної, міської, районної рад, тобто депутата місцевої ради слід зазначити, що відповідно до пункту 7 статті 3 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» у разі набрання законної сили постановою суду щодо притягнення такої особи до відповідальності за корупційне правопорушення його повноваження як депутата будь якої місцевої ради припиняються достроково.

    Згідно з абзацом 2 частини 2 статті 22 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» особи, у тому числі і депутати місцевих рад, яких притягнуто до кримінальної або адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення, пов'язані з порушенням обмежень, передбачених цим Законом, підлягають звільненню з роботи (служби) у триденний строк з дня отримання органом державної влади, органом місцевого самоврядування, підприємством, установою, організацією копії відповідного судового рішення, яке набрало законної сили, якщо інше не передбачено законом. Тобто припинення повноважень відбувається не протягом трьох днів з моменту набрання законної сили судовим рішенням, а саме з моменту отримання радою від суду належним чином засвідченої копії судового рішення з відміткою про те, що воно набрало законної сили.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання