Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Про стан забезпечення реалізації на території району державної цінової політики

    Доповіла на апаратній нараді у голови райдержадміністрації 21 січня начальник відділу економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації Телешенко І.П.

    Як зауважила Ірина Петрівна, складна суспільно-політична ситуація в державі, підвищення курсу долару привели до зростання регульованих цін і тарифів, як на державному так і на районному рівнях.

    Державні регульовані ціни запроваджуються на товари, які справляють визначальний вплив на загальний рівень і динаміку цін, мають істотну соціальну значущість, а також на товари, що виробляються суб’єктами, які займають монопольне (домінуюче) становище на ринку.

    Зокрема, згідно Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг від 27 листопада 2014 року №411 роздрібна ціна на природний газ (без надбавок і податку на додану вартість) з 01 січня 2015 року для комунально-побутових, промислових споживачів і бюджетних установ складає 5900 грн. за 1000 куб.м, що в 2,4 рази перевищує ціну для бюджетних установ та в 1,9 разів - для промислових споживачів, яка була на відповідну дату минулого року. Роздрібні тарифи на електроенергію для АК „Харківобленерго” зросли в середньому на 30%.

    Для населення тарифи на електроенергію підвищилися від 10% (в межах споживання 150 КВт.год ) до 245% ( в межах споживання більше 800 Квт.год).

    Із 01 січня 2015 року з метою стримування цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 року №955 (із змінами) встановлені граничні надбавки на лікарські засоби і вироби медичного призначення в межах 10% - 25%.

    Відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про житлово-комунальні послуги» значні повноваження у сфері ціноутворення надано органам місцевого самоврядування, що дає змогу оперативно з урахуванням місцевих особливостей проводити в життя цінову політику держави.

    Зокрема Богодухівською міською радою станом на 21 січня 2015 року затверджені тарифи на:

    - житлово-комунальні послуги, а саме: для КП «Богодухіввода» на послуги водопостачання, водовідведення та вивіз рідких побутових відходів, для КУ «Богодухівський дитячий будинок-інтернат» на послуги водопостачання та водовідведення, для КП «Богодухівжитло» на послуги по утриманню будинків, споруд та прибудинкових територій, вивезення твердих побутових відходів; для ТОВ «Альтернативні системи опалення» та ТОВ «Аквілегвія» на теплову енергію;

    - міські пасажироперевезення для ФОП Дубонос Н.В. та КП «Богодухівжитло»;

    - послуги, які передбачені необхідним мінімальним переліком окремих видів ритуальних послуг для КП «Богодухівжитло», ФОП Гавриленко Д.В, та ФОП Чернишов М.А.

    За зверненням виробників/виконавців послуг розмір тарифів переглядається. Інформація до відома споживачів надається через районну газету «Маяк» та на офіційному веб-сайті міської ради.

    Торік міською радою переглядалися тарифи на послуги теплопостачання, які зрости на 54% по ТОВ «Альтернативні системи опалення» та на 32% - для ТОВ «Аквілегвія».

    Крім того, погоджені тарифи для КП «Богодухівжитло» на інші платні послуги (пиляння дерев, косіння трави, тощо).

    Селищними та 13 сільськими радами, в яких є централізоване водопостачання, також затверджені відповідні тарифи. На сьогодні відсутній тариф на водопостачання по Полковомикитівській сільській раді. Надавачами послуг по водопостачанню у сільській місцевості є: КП «Джерельне», ТОВ «Богодухівсількомсервіс», СФГ «Промінь», ОСББ «Нептун» та «Молодь».

    Моніторинг цін на основні продовольчі товари в районі проводиться на визначених базових підприємствах торгівлі та ТОВ «Богодухівський ринок» щодекадно, з послідуючим інформуванням Департаменту економіки і міжнародних відносин облдержадміністрації. Комплексна оцінка, яку здійснює обласна державна адміністрація дає можливість своєчасно реагувати на прояви необґрунтованого підвищення вартості окремих товарів, створювати умови для усунення тіньового сектору економіки.
    Зокрема, в кінці 2014 року спостерігалося стрімке зростання цін на крупу гречану. На прилавках магазинів її роздрібна ціна досягала 20 грн. за 1 кг. В області знайшли альтернативні джерела закупівлі гречки. Перші 22 тони гречаної крупи Аграрного фонду реалізуються в торгових мережах супермаркетів міст і районів області з 26 грудня 2014 року, наступні 22 тони будуть завезені до Харкова до 25 січня поточного року.

    Це дозволило створити сприятливе конкурентне середовище на продовольчому ринку області. У нашому районі її можна придбати по ціні 14,50 грн. в магазині «Посад» фірми ТОВ «Посад».

    В цілому, ціни на основні продовольчі товари протягом минулого року в районі зросли в середньому на 20-25%.

    З початку 2015 року підвищили ціни виробники, які постачають хліб у торговельну мережу району, а саме: ТОВ «Валки-Хліб» на хліб пшеничний з борошна в/г на 9% , ПрАТ «Хлібзавод «Салтівський» на хліб житньо-пшеничний також на 9%, а ТОВ «Українсько-словянське підприємство «Хлібопекарський комплекс «Кулиничівський» на хліб із борошна пшеничного першого ґатунку на 1,60 грн., або 59% (4,30 грн. за 1 хлібину вагою 550г, яка до 10 січня 2015 року коштувала 2,79 грн.).

    Підвищення цін на окремі види продукції відбулося за рахунок росту відпускних цін на оптових базах. Адже такі види продукції, як борошно, крупи, олія рафінована, цукор, макаронні вироби, яйця майже 100% привізні.

    При цьому, темпи росту цін на споживчому ринку району знаходилися в межах середньообласних.

    Підводячи підсумки вищевикладеного, слід зазначити, що в районі забезпечена реалізація державної цінової політики. Органи місцевого самоврядування затверджують тарифи в межах своїх повноважень, районною державною адміністрацією здійснюється моніторинг цін на споживчому ринку району.

    Разом з тим, залишається проблема щодо формування та встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги. Їх споживачі вважають, що тарифи надто високі, а виробники заперечують це із посиланням на те, що тарифи не відшкодовують економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво. Загальноекономічна ситуація в державі поки не дозволяє вирішити цю проблему ринковими методами, шляхом застосування вільних цін, враховуючи недостатній рівень доходів населення.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання