Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    До звернень громадян – особлива увага

    Прокуратурою Богодухівського району проведено аналіз стану роботи з розгляду звернень та особистого прийому за 2014 рік в прокуратурі району. Під час аналізу досліджувались звернення, що надійшли до прокуратури району протягом 2014 року в порівняні з 2013 роком в розрізі категорій звернень з посиланням на характеристику стану розгляду звернень, причин зростання (зниження) кількості розглянутих звернень громадян з урахуванням статистичних даних з одночасним встановленням позитивних та негативних моментів в організації прокурорського нагляду в цьому напрямку.

    За 2014 рік в порівнянні з минулим роком збільшилась кількість письмових звернень, що надійшли до прокуратури Богодухівського району.

    Так, протягом 2014 року вирішено 123 звернення, проти 61 за період 2013 року, тобто на 62 звернення, або на 101%, більше. У поточному році було задоволено 5 звернень, проти 2 за період 2013 року, тобто на 3 звернення, або на 66,6%, більше. Загальну характеристику динаміки вирішених та задоволених звернень оперативними працівниками прокуратури району за 2014 рік в порівнянні з 2013 роком наведено в таблицях №№ 1-2.

    Найбільша кількість звернень, що надійшли до прокуратури району стосується питань досудового розслідування – 71 (2013 рік - 37), також велика кількість звернень з питань нагляду за додержанням і застосуванням законів – 25 (2013 рік – 11).

    Тобто, у порівнянні з даними 2013 року кількість звернень з питань слідства і дізнання збільшилась на 34 звернення. З вказаної кількості звернень найбільше звернень надійшло на дії і рішення слідчих МВС: 68 звернень на дії слідчих МВС (2013 рік – 31)

    Причиною великої кількості розглянутих звернень громадян є скарги на дії слідчих МВС під час досудового розслідування кримінальних проваджень, щодо якості досудового розслідування, проведення необхідних слідчих дій та дотримання розумних строків розслідування, що в подальшому призводить до скарг громадян та скасування рішень слідчих.

    Також, має місце збільшення кількості скарг громадян з питань нагляду за додержанням і застосуванням законів – на 14 скарг більше, ніж у 2013 році. З питань, пов’язаних із захистом конституційних прав та свобод, надійшло 11 звернень, проти 9 за період 2013 року.

    Крім того, спостерігається динаміка зростання кількості звернень з питання представництва інтересів громадян та держави в суді: протягом поточного року до прокуратури району надійшло 2 звернення (2013 рік - 0).

    За період 2014 року задоволено 5 звернень громадян, що становить майже 5% від загальної кількості скарг, що вирішені прокуратурою району, за періодом 2013 року задоволено 2 звернення.

    Аналізуючи дані щодо вирішення звернень з питань законності вироків та інших судових рішень у кримінальних справах, відмічається, що протягом 2014 року надходження звернень цієї категорії зменшилось на 2 звернення (2014 рік – 3, 2013 рік – 5). Під час перевірки вказаних звернень підстав для внесення актів прокурорського реагування не вбачалось. Звернення подані учасниками кримінального процесу з причини незгоди щодо їх засудження та відбуття терміну призначеного покарання. Аналізом встановлено, що рішення Богодухівського районного суду з вказаних кримінальних справ вступили в законну силу, є законними та обґрунтованими.

    В 2014 році звернення з питань законності постанов суду у справах про адміністративні правопорушення не надходили (2013 рік – 1).

    За період 2014 року до прокуратури району надійшло 14 звернень з питань охорони та використання земель, що є на 11 звернень більше, ніж у 2013 році (2014 рік – 14, 2013 – 3). Основна частина звернень надійшла до прокуратури району від осіб, які здають в оренду юридичним особам земельні ділянки на незаконні, на думку заявників, дії зазначених юридичних осіб. За результатами розгляду вказаних звернень прокуратурою району заявникам надані відповідні з роз’яснення норм чинного законодавства у сфері земельних відносин.

    В 2014 році до прокуратури району надійшло 8 звернень з питань нагляду за додержанням кримінально – виконавчого законодавства (2013 рік - 1).

    Повторних звернень до прокуратури Богодухівського району не надходило. Випадків оскарження в суді рішень, прийнятих по зверненням громадян не було.

    По всіх вирішених скаргах перевірки доводів заявників проведені у повному обсязі, про що їм своєчасно надані юридично грамотні та мотивовані відповіді з посиланням на законодавчі акти. Також, по відхиленим зверненням заявнику роз’яснюється порядок оскарження прийнятого рішення. Відповіді по розглянутих скаргах, в тому числі і по відхилених, давались виключно за підписом прокурора району. Випадків надання відповідей не уповноваженими на те працівниками прокуратури не виявлено.

    Прокуратурою району протягом 2014 року в інші відомства для вирішення направлено 148 звернень (2013 рік – 136, тобто +9%). Основна більшість з вказаних звернень направлялася до Богодухівського РВ ГУ МВС України в Харківській області, Богодухівської районної державної адміністрації (та її Управлінь), Богодухівської міської ради, Богодухівського районного відділу земельних ресурсів.

    За 2014 рік на особистий прийом в прокуратуру району звернулося 24 громадянина, в попередньому році – 16 громадян. Особисто прокурором району за період 2014 року здійснено прийом 7 громадян, в 2013 році – 5.

    За наслідками прийому громадян на особистому прийомі приймалися до розгляду звернення громадян, або громадянам роз’яснювалися вимоги діючого законодавства. Найчастіше звернення громадян стосуються питанням житлового законодавства, соціальних пільг громадянам, а також питання з приводу розслідування кримінальних проваджень та проведення досудового розслідування. В деяких випадках за результатами особистого прийому громадян приймаються письмові звернення, по яких в подальшому проводяться перевірки, та за результатами перевірки письмово повідомляється заявник.

    Прокуратурою району в поточному році приділялася увага здійсненню нагляду за додержанням законодавства про звернення громадян. Проведено 4 перевірки. Взагалі за наслідками перевірок вимог законодавства про звернення громадян прокуратурою району за період 2014 року було внесено 3 акти прокурорського реагування (подання), до дисциплінарної відповідальності було притягнуто три посадові особи.

    Основним недоліком в організації роботи по розгляду звернень громадян в діяльності підприємств, установ та організацій району є недодержання термінів розгляду звернень які передбачені Законом України «Про звернення громадян». Тобто, найчастіше виявляються факти недодержання строків вирішення заяв та скарг громадян, які передбачені ст. 20 Закону України «Про звернення громадян».

    За період 2014 року звернення народних депутатів України та звернення з Адміністрації Президента України до прокуратури району не надходили. Скарги Героїв Радянського Союзу, Героїв Соціалістичної Праці та інвалідів Великої Вітчизняної війни та неповнолітніх не надходили.

    Працівниками прокуратури району та особисто прокурором району проводиться прийом громадян за місцем їх постійного проживання та роботи, а також, при проведенні перевірок у порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів на підприємствах, організаціях, установах.

    Так, за період 2014 року прокурором району було здійснено 14 прийомів громадян за місцем проживання (2013 р. – 9).

    Проведеним аналізом стану роботи з розгляду звернень та особистого прийому, виконанню доручень прокуратури області по всіх зверненнях, включаючи і подані на особистому прийомі, встановлено, що діяльність прокуратури району на зазначеному напрямі спрямована на захист прав і свобод громадян, зміцнення законності та правопорядку.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання