Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Забезпечення взаємодії з громадськими об’єднаннями є одним із пріоритетних напрямків роботи районної державної адміністрації

    Зауважила під час наради у голови райдержадміністрації головний спеціаліст сектора масових комунікацій апарату райдержадміністрації Л.Б.Пшенична, висвітлюючи питання щодо виконання районної цільової Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2013-2016 роки, затвердженої рішенням районної ради від 22 листопада 2013 року №632-VІ (XXXІІ позачергова сесія VІ скликання).

    Станом на 01 травня в районі зареєстровано 65 громадських організацій, переважна більшість яких дотримується державницьких позицій і конструктивно співпрацюють з районною державною адміністрацією, районною радою та органами місцевого самоврядування.

    Найбільш активну роботу проводять районна організація ветеранів України (Омеляненко І.С.), районна громадська організація ветеранів локальних війн «Єдність» (Літошко В.П.), районна громадська організація «Союз Чорнобиль Богодухівщини» (Деркач В.П.), профспілкова організація працівників освіти (Соловйова О.О.), які є також і найбільш чисельними.

    З метою забезпечення врахування думки громадськості та дотримання вимог Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 996, проект Плану заходів щодо реалізації в Богодухівському районі у 2014 році Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні був розміщений з 14 січня до 10 лютого 2014 року на офіційному веб-сайті Богодухівської районної державної адміністрації (boqodukhivrda.qov.ua).

    В обговоренні проекту Плану взяли участь 8 інститутів громадянського суспільства, всі ці пропозиції були враховані і включені до Плану заходів щодо реалізації в Богодухівському районі у 2014 році Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні.

    Райдержадміністрацією постійно проводяться консультації з керівниками районних осередків громадських організацій щодо їх позицій з питань соціально-економічного та суспільно-політичного життя району.

    З метою налагодження конструктивного діалогу між органами влади і об’єднаннями громадян, консолідації українського суспільства та забезпечення громадського миру і злагоди здійснюються заходи:

    - запрошення представників громадських організацій на різнопланові районні заходи, бесіди, неформальне спілкування;

    - залучення громадських об’єднань до проведення суспільно-політичних заходів;

    - проведення колективних зустрічей, “круглих столів».

    З 2011 року при районній державній адміністрації діє Громадська рада, якій державою сьогодні відведено роль одного з основних інститутів взаємодії громадськості з владою. Громадська рада є постійно діючим колегіальним виборним консультативно-дорадчим органом, утвореним для забезпечення участі громадян в управлінні державними справами, здійснення громадського контролю за діяльність органів виконавчої влади, налагодження ефективної взаємодії зазначених органів із громадськістю, врахування громадської думки під час формування та реалізації державної політики. Постановою Кабінету Міністрів від 03.11.10 №996 „Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики” визначено конкретний механізм утворення громадських рад.

    Відповідно до цієї постанови Громадська рада утворюється один раз на два роки.

    Протягом 2013-2014 років було проведено 11 засідань Громадської ради. На перших засіданнях Громадської ради були здійснені першочергові організаційні кроки. Було обрано керівництво ради та затверджено Регламент та Положення Громадської ради.

    Положенням відповідно до законодавства та основними завданнями Громадської ради визначено: створення умов для реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами; здійснення громадського контролю за діяльністю райдержадміністрації; сприяння врахуванню райдержадміністрацією громадської думки під час формування та реалізації державної політики.

    Регламент Громадської ради містить розділи щодо планування роботи, проведення засідань, висвітлення діяльності ради тощо. Цим документом регламентуються також взаємовідносини Громадської ради з райдержадміністрацією. Слід додати, що ці відносини вже можна визначити як позитивні. Громадська рада не мала з адміністрацією непорозумінь ні під час формування складу ради, ні його затвердження, ні погодження Положення. Голова Громадської ради Соловйова Олена Олексіївна є членом колегії райдержадміністрації, що значно підвищує її обізнаність щодо діяльності адміністрації. Структурні підрозділи райдержадміністрації готують матеріали для розгляду на засіданнях ради.

    На засіданнях Громадської ради у 2013-2014 роках розглянуто понад 20 питань соціально-економічного розвитку району. Крім організаційних, більшість з них є інформаційними. Райдержадміністрацією введено практику заслуховування на засіданнях Громадської ради керівників структурних підрозділів райдержадміністрації з того чи іншого напрямку діяльності або виконання районної програми. Наприклад, про підготовку закладів освіти до навчального року, соціальний захист дітей, готовність житлово-комунального господарства до роботи в зимовий період, виконання соціальних ініціатив Президента України, забезпечення відкритості та прозорості у діяльності адміністрації тощо. Після введення в дію Закону України „Про доступ до публічної інформації” членам Громадської ради було роз’яснено його положення і порядок подання та розгляду запиту на публічну інформацію в райдержадміністрації.

    У січні 2013 року голова Громадської ради Соловйова О.О. взяла участь у семінарі для голів громадських рад при районних державних адміністраціях в Харківській, Луганській, Донецькій, Полтавській, Сумській областях. За його підсумками голова ради доповіла на засіданні Громадської ради про механізми впливу громадськості на формування та реалізацію державної політики.

    Новий склад Громадської ради Богодухівській районній державній адміністрації було сформовано на установчих зборах інститутів громадянського суспільства Богодухівського району 05.02.2015р. До її складу увійшли 7 представників місцевих громадських інститутів: 5 – від громадських організацій, 2 – від професійних спілок.

    Діяльність Громадської ради висвітлюється відповідно до законодавства. На офіційному веб-сайті районної державної адміністрації (bogodukhivrda.gov.ua) створено окрему рубрику „Громадська рада”, де розміщено матеріали щодо утворення Громадської ради та її діяльності. Членам Громадської ради допомагають в роботі й такі рубрики веб-сайту як «Розпорядження голови РДА» та «Проекти рішень», де оприлюднюються проекти розпоряджень голови райдержадміністрації та рішень районної рази з основних питань соціально-економічного розвитку Богодухівського району. Кожен бажаючий може подати свої пропозиції та зауваження до цих проектів.

    Районна державна адміністрація особливу увагу приділяє співпраці з ветеранськими громадськими організаціями, серед яких районна організація ветеранів України, районна громадська організація ветеранів локальних війн «Єдність» та районна організація «Союз Чорнобиль Богодухівщини». Слід зазначити, що районна організація ветеранів України є самою чисельною і структурованою. Вона нараховує близько 12 тисяч чоловік. З них: 145 учасників бойових дій, 2200 – учасників війни, 2300 – ветеранів праці, 4500 – дітей війни, 73 – первинних ветеранських організацій (51 місцева та 22 – сільських, селищних). Голова цієї організації є радником на громадських засадах голови районної державної адміністрації та членом Громадської ради при райдержадміністрації.

    На районному та міському рівнях розроблені і діють програми на підтримку районної та міської ветеранської організації та організації ветеранів локальних війн «Єдність».

    На фінансове забезпечення цільової Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2013-2016 роки були виділені кошти: з районного бюджету районній раді ветеранів у 2013 році 43,8 тис. грн., у 2014 році 43 тис. грн., у 2015 році – 43 тис. грн., з місцевого бюджету районній раді ветеранів у 2013 році 23,1 тис. грн., у 2014 році 25,2 тис. грн., у 2015 році – 8,4 тис. грн.; громадській організації ветеранів локальних війн «Єдність» у 2013 році 2 тис. грн., у 2014 році 2 тис. грн. та 2015 році - 2 тис. грн.

    Вже стало традицією щороку в лютому вшановувати пам’ять про загиблих воїнів-афганців, в квітні – ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, в травні – ветеранів Великої Вітчизняної війни. Слід зазначити, що члени ветеранських організацій – це постійні учасники цих заходів, адже саме вони беруть активну участь у громадсько-політичному житті району та патріотичному вихованні молоді. Бо саме люди, обпалені війною, особливо гостро відчувають такі важливі суспільні цінності, як мир і злагода. Також, слід наголосити, що члени цих організаціїй - перші помічники територіальної громади міста. Так, проекти, підготовлені громадськими організаціями «Єдність» та «Союз Чорнобиль Богодухівщини» щодо благоустрою вулиці В.Сахна, земляка, який загинув в Афганістані, виконуючи свій інтернаціональний обов’язок та парку «Чорнобильські дзвони» стали переможцями міні-проектів «Разом у майбутнє», започатковані Харківською обласною радою.

    Районна державна адміністрація і надалі продовжує конструктивну співпрацю з усіма легалізованими інститутами громадянського суспільства.

    Адже основа дієвої співпраці - консолідована робота, конструктивний діалог та знаходження компромісів між громадськими об’єднаннями та органами виконавчої влади.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання