Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Протягом останніх років в Україні відбуваються системні позитивні зрушення у вирішенні захисту прав дітей, які базуються на принципі першочергової турботи про них

    Розпочала свій виступ на засіданні колегії райдержадміністрації начальник служби у справах дітей райдержадміністрації З.М.Галілей.

    Сьогодні державна політика як складова частина міжнародного законодавства з прав людини у сфері дитинства спрямована на посилення соціально-правового захисту і соціальної підтримки сімей з дітьми, розвиток мережі закладів і установ, що працюють в інтересах дітей, на реформування державної системи влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, посилення державного контролю і захисту прав та інтересів дітей.

    У Богодухівському районі мешкає близько 6815 дітей. Із них більше одного відсотка дітей потребують особливої та постійної уваги з боку держави. Це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування і діти, які опинилися у складних життєвих обставинах.

    На первинному обліку служби у справах дітей районної державної адміністрації перебуває 86 дітей, а саме: 30 дітей-сиріт, 56 дітей, позбавлених батьківського піклування.

    З метою забезпечення права кожної дитини на сімейне виховання, працівники служби у справах дітей районної державної адміністрації вживають всіх вичерпних заходів щодо першочергового влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на усиновлення, під опіку (піклування), у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

    Значна увага приділяється пропаганді національного усиновлення, яке залишається пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт. Станом на 20 травня 2015 року на обліку перебуває 32 дитини, які можуть бути усиновленими. Протягом 2014 року з первинного обліку служби у справах дітей знято 7 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у зв’язку з усиновленням. Приємно констатувати, що з початку 2015 року знято з обліку 1 дитину у зв’язку з усиновленням, та у даний час триває процес усиновлення ще однієї дитини..

    Станом на 20 травня 2015 року на обліку в службі у справах дітей перебуває 19 сімей, що опинились в складних життєвих обставинах в яких проживає 32 дитини (в порівнянні з 2013 роком - 37,2012 рік - 49). З них 26 дітей, які проживають у сім’ях де батьки ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків, 2 дітей які зазнали психологічного насильства, та 4 дітей, які систематично залишають місце постійного проживання. Кількість дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, у порівнянні з минулими роками суттєво зменшилась, що вказує на обґрунтований підвищений рівень уваги до проблемних питань у роботі з такими сім ями.

    Разом з тим, необхідно підвищити результативність соціального супроводу сімей щодо батьків, які ухиляються від своїх обов’язків щодо виховання дітей, та застосувати усе можливе для реабілітації таких сімей, посилити увагу органів місцевого самоврядування та громадськості до проблем дитинства.

    Протягом 4 місяців до служби у справах дітей звернулось з питань охорони дитинства та з інших питань, які стосуються прав та інтересів дітей 23 громадянина. Порушені питання розглянуто та вирішено у межах компетенції. Здійснюється за планом роботи контроль з питань утримання та виховання дітей в сім’ях опікунів, піклувальників, усиновлювачів, прийомних сім’ях та дитячому будинку сімейного типу.

    Протягом 2015 року працівниками служби у справах дітей разом з представниками відділу освіти, центром соціальних служб для сім ї, дітей та молоді, кримінальною міліцією у справах дітей, органів місцевого самоврядування здійснено 28 комплексних профілактичних рейдів. Під час рейдів жодної дитини не влаштовано до притулків, проведено профілактичні бесіди з батьками та дітьми.

    Служба у справах дітей вживає заходи щодо розширення в районі мережі прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

    Станом на 20 травня 2015 року на території Богодухівського району функціонує один дитячий будинок сімейного типу, що розташований у м. Богодухові. На сьогоднішній день в ДБСТ виховується 6 вихованців (двоє дітей з Богодухівського району). Також на території району функціонує 11 прийомних сімей в яких виховується 17 прийомних дітей. Слід зазначити, що в травні місяці була створена нова прийомна сім я в селі Сінному. До кінця року планується довлаштувати двоє дітей до прийомної сім’ї, проводиться відповідна підготовча робота.

    Ще однією з сімейних форм виховання є опіка, піклування. Опікун або піклувальник призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних або родинних відносинах з дитиною. Так, 54 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування перебувають під опікою, піклуванням. Майже 60% опікунів, піклувальників – це люди похилого віку, а саме бабусі або дідусі, які виховують онуків. Тому, сьогодні проводиться певна робота щодо охоплення опікунських сімей соціальним супроводом центру соціальних служб для сім ї, дітей та молоді для надання їм різнопланової консультативної допомоги.

    Здійснення соціально-правового захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування визначено законодавством і перебуває під постійним контролем. Так, державні соціальні стандарти забезпечуються щодо їх матеріального забезпечення, витрат на харчування, одягу та взуття, медичного обслуговування, щорічного 100% оздоровлення, забезпечення єдиними квитками, отримання разової державної допомоги після досягнення ними 18-річного віку та інше.

    На постійному особливому контролі перебуває питання забезпечення права кожної дитини на сімейне виховання. Лише при виключній неможливості використання вказаних вище форм, розглядаються питання про влаштування дітей до дитячих закладів на повне державне утримання. При цьому слід зазначити, що у разі влаштування дитини до дитячого закладу, органами опіки та піклування продовжується діяльність щодо реалізації права кожної дитини на сімейне виховання. Хочу звернути увагу голів міської, селищних та сільських рад на питання щодо перебування дітей в дитячих закладах. Відповідно до чинного законодавства ці діти є тимчасово відсутніми, та залишаються мешканцями відповідних територіальних громад та після закінчення терміну перебування у навчальних закладах повертаються за місцем походження в закріплене або виділене у відповідному порядку житлове приміщення. Тому, хочеться запропонувати головам місцевих рад організувати відвідування та спілкування з дітьми що направлені за рішенням органу опіки та піклування до державних установ.

    На сьогоднішній день приємно зазначити, що лише одна дитина, позбавлена батьківського піклування перебуває у державному закладі.

    Підбиваючи підсумки, можна стверджувати, що є певні проблемні питання та вживаються багато заходів для покращення ситуації у даному напрямку роботи. Лише невідкладне прийняття рішень, координація зусиль усіх причетних до роботи з дітьми структур, оперативне та спільне реагування на проблеми, пов’язані з охороною дитинства сприятиме покращенню соціального та правового становища дітей в районі.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання