Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    УВАГА! Cпливає термін подачі відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи

    З метою підвищення ефективності боротьби з відмиванням доходів, отриманих злочинним шляхом, та унеможливлення фінансування тероризму на юридичних осіб покладено обов’язок розкривати інформацію про свого кінцевого бенефіціарного власника. Вказаний обов’язок для юридичних осіб запровадив Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів” від 14.10.2014р. № 1701-VІІ.

    Згідно Закону юридичні особи, що зареєстровані до 25.11.2014, зобов’язані подати державному реєстратору відомості про свого кінцевого бенефіціарного власника (контролера), у тому числі кінцевого бенефіціарного власника (контролера) їх засновника (учасника), якщо засновник (учасник) - юридична особа, або про відсутність такого кінцевого бенефіціарного власника (контролера) упродовж десяти місяців з дня набрання чинності цим Законом.

    Відповідно до пункту 20 частини 1 статті 1 Закону України ”Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”, кінцевий бенефіціарний власник (контролер) - це фізична особа, яка незалежно від формального володіння має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність юридичної особи безпосередньо або через інших осіб, що здійснюється, зокрема, шляхом реалізації права володіння або користування всіма активами чи їх значною часткою, права вирішального впливу на формування складу, результати голосування, а також вчинення правочинів, які надають можливість визначати умови господарської діяльності, давати обов’язкові до виконання вказівки або виконувати функції органу управління, або яка має можливість здійснювати вплив шляхом прямого або опосередкованого (через іншу фізичну чи юридичну особу) володіння однією особою самостійно або спільно з пов’язаними фізичними та/або юридичними особами часткою в юридичній особі у розмірі 25 чи більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юридичній особі. При цьому кінцевим бенефіціарним власником (контролером) не може бути особа, яка має формальне право на 25 чи більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юридичній особі, але є агентом, номінальним утримувачем (номінальним власником) або є тільки посередником щодо такого права.

    25 вересня 2015 року спливає термін подання юридичними особами зазначених відомостей.

    Неподання юридичною особою державному реєстратору передбаченої Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" інформації про вигодоодержувача (вигодоодержувачів) юридичної особи тягне за собою накладення на керівника юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Нагадуємо, що відомості про кінцевого бенефіціарного власника НЕ ПОДАЮТЬСЯ:

    •політичними партіями, творчими спілками, їх територіальними утвореннями, адвокатськими об'єднаннями, торгово-промисловими палатами, релігійними організаціями, державними та комунальними підприємствами;

    • юридичними особами, учасниками яких є виключно фізичні особи, якщо кінцеві бенефіціарні власники (контролери) таких юридичних осіб співпадають з їх учасниками. У цьому випадку учасники - фізичні особи є бенефіціарними власниками (контролерами) такої юридичної особи;

    • юридичними особами, які подали державному реєстратору відомості про свого кінцевого вигодоодержувача їх засновника, якщо засновник - юридична особа.

    Зауважуємо, що 11 липня 2015 року набрав чинності наказ Міністерства юстиції України від 17 червня 2015 № 992/5 “Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 14 жовтня 2011 року за № 3178/5″, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18 червня 2015 року за № 725/27170, що оновив низку форм реєстраційних карток. Зокрема, у новій редакції викладена реєстраційна картка про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (форма 4). Завдяки внесеним змінам надана можливість:

    1) подавати відомості про відсутність у юридичної особи кінцевого бенефіціарного власника (контролера), у тому числі - кінцевого бенефіціарного власника (контролера) її учасника (засновника), якщо учасник (засновник) – юридична особа;

    2) не заповнювати й не подавати окремі сторінки реєстраційної картки форми 4, у яких відсутні поля, що необхідно заповнити для внесення відповідних змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;

    3) друкувати реєстраційну картку на одному чи на двох боках аркуша.

    Тобто процедуру подання відповідних даних було спрощено, достатньо підготувати перший листок форми та ту сторінку, де власне вноситься зміна. Представники бізнесу мають поквапитися, аби внести дані про бенефіціарів підприємств до 25 вересня.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Травень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    293012345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829303112

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання