Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Виступи в ЗМІ

    Новини державної реєстрації

    В Україні запроваджено поетапне введення в дію Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству» прийнятого 05 грудня 2019 року, що спрямований на запровадження низки антирейдерських заходів та встановлення дієвих запобіжників щодо захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок.

    З 16 липня 2020 року починають діяти нововведення, що стосуються поновлення договору оренди землі.

    Законом внесені зміни до Земельного Кодексу України та ряду інших законодавчих актів, які унеможливлюють неправомірне заволодіння землями, у тому числі шляхом подвійної реєстрації договорів оренди земельних ділянок, які використовуються сільськогосподарськими підприємствами, захоплення майна сільськогосподарських підприємств (будівель і споруд, сільськогосподарської техніки, урожаю, інших матеріальних активів).

    Із головних змін можна виділити декілька:

    1. Власник нерухомого майна, в тому числі земельної ділянки, одностороннім правочином може встановити вимогу щодо нотаріального посвідчення договору, предметом якого є нерухоме майно, або його частина, а також скасувати таку вимогу – така вимога щодо обов’язковості нотаріального посвідчення договору нотаріально посвідчується та підлягає державній реєстрації як обтяження у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

    2. Продовження дії договору оренди земельної на таких же самих умовах і на той же самий строк здійснюється автоматично, якщо договір оренди землі має умову про його автоматичне поновлення та орендована земельна ділянка не належить до земель державної або комунальної власності - інформація про автоматичне поновлення правочинів обов’язково вноситься до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно під час проведення державної реєстрації такого права.

    3. Дата закінчення договору оренди землі обчислюється від дати його укладання, а право оренди земельної ділянки виникає з дати державної реєстрації  такого права.

    4. Зобов’язання державних реєстраторів прав перевіряти не тільки відомості у Державному реєстрі прав на нерухоме майно, а й наявність відповідних відомостей у Державному земельному кадастрі.

    5. Зобов’язання державного реєстратора прав залишати без  розгляду заяву про державну реєстрацію прав на нерухоме майно, якщо кадастровий номер земельної ділянки відсутній у Державному земельному кадастрі.

     

    Завідувач сектора державної реєстрації

    районної державної адміністрації                                                                                                 Юлія МАТВЄЄВА

     

    Дієві форми співпраці служби зайнятості та роботодавців

    Пріоритетом роботи служби зайнятості є індивідуальний підхід до кожного клієнта: сприяння зайнятості населення та задоволення кадрових потреб роботодавця. Кожен з фахівців Служби зайнятості чітко розуміє, що для досягнення поставлених завдань необхідна персональна відповідальність, забезпечення інтегрального підходу до надання соціальних послуг, розвиток партнерських стосунків з роботодавцями та органами влади.

    Сьогодні клієнт служби зайнятості №1 - роботодавець. Для забезпечення ефективної співпраці з роботодавцями службою  зайнятості впроваджено Інститут «Консультант роботодавця», що дає змогу швидко та якісно на основі новітніх тенденцій надати роботодавцю широкий спектр послуг на безоплатній основі, а саме:

    -  широка презентація роботодавця та формування його позитивного іміджу задля якісного укомплектування  вакансій;

    -  укомплектування вільних робочих місць,  в тому числі із застосуванням методів рекрутингу;

    -  навчання або підвищення кваліфікації кадрів під замовлення роботодавця, в т.ч. в центрі професійно-технічної освіти ДСЗ, який орієнтований на навчання дорослого населення та оснащений сучасним обладнанням;

    -  здійснення компенсаційних та стимулюючих виплат роботодавцям за створення нових робочих місць або працевлаштування внутрішньо переміщених осіб;

    -  співфінансування організації громадських робіт та  інших робіттимчасового характеру  із залученням незайнятого населення;

    -  для максимальної доступності та комфортності клієнтів запроваджено сервіс «Електронний кабінет роботодавця», який дає можливість скоротити витрати часу роботодавця  для відвідування центру зайнятості, адже подати звітність за формою №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії) », відслідкувати укомплектування поданих вакансій, новини в Законодавстві «Про зайнятість населення» можна в режимі онлайн.

     Одним  із найактуальніших завдань  Служби зайнятості на сьогодні є виплата допомоги по частковому безробіттю.  Скористатися даною виплатою можуть як роботодавці за найманих працівників так і  фізичні особи-підприємці, які є застрахованими особами (сплачували єдиний соціальний внесок протягом 6 місяців, що передують даті зупинення(скорочення)) та  які на час карантину зупинила (скоротили) свою діяльність. Для отримання допомоги необхідно протягом 90 днів з моменту зупинення (скорочення) діяльності звернутися до Богодухівської районної філії ХОЦЗ та надати такі документи:

    - заяву у довільній формі;

    - копію наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності;

    -відомості про працівників, в яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину;

    - довідку про сплату єдиного внеску за підписом роботодавця чи ФОП;

     - картковий рахунок для зарахування допомоги,

     - копію Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (Додаток 5) за 2019 рік з відміткою про надання до ДПС(для ФОП);

       - квитанції (платіжні відомості) про сплату ЄСВ за себе, як фізичну особу-підприємця за січень, лютий 2020 (для ФОП);

       - підтвердження про суми нарахованого та сплаченого ЄСВ за формою ОК-5 (з Пенсійного фонду) (для ФОП); 

      - копію звітів 1ДФ Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого(сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за чотири квартали 2019 року (для найманих працівників);

      - копію Податкової декларації платника єдиного внеску або фінансову звітність малого підприємства (Баланс) за 2019 рік (для найманих працівників).

    Отже, ще раз звертаємо увагу всіх роботодавців та фізичних осіб-підприємців на можливість  отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину. А Служба зайнятості  і надалі працює задля оперативного та якісного  задоволення потреб роботодавців та реалізацію програми зайнятості населення згідно з чинним законодавством України.

     

    Директор Богодухівської районної філії

    Харківського обласного центру зайнятості                                                                                     Надія ЛЕЩЕНКО

     

    Патронат над дитиною як форма тимчасового догляду

    Патронат над дитиною – це послуга з «тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя у період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин».

    Досвід Європейських країн та США вже довів користь функціонування патронатних сімей для дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, тому і в Україні вирішили запровадити таке новаторство, як патронатна родина, яка згодом стане кращою альтернативою інтернатному вихованню. На території району з грудня 2019 року функціонує патронатна сім’я, у якій у даний час виховується 2 дітей.

    Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

    Сімейний патронат допомагає дітям, чиї батьки деякий час не можуть опікуватися ними в силу різних життєвих обставин, адже бувають випадки, коли через хворобу чи смерть батьків за дітьми нікому доглянути, або через недбалість чи жорстоке поводження дитині загрожує небезпека.

    Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні, тимчасово влаштованих у його сім’ю, та несе відповідальність за їх життя та стан здоров’я під час перебування.

    Патронатні вихователі проходять спеціальну підготовку – навчальний курс, що дозволяє опанувати всі нюанси роботи з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах.

    Юридичними підставами встановлення патронату над дитиною є договір про патронат, який укладається за рішенням органу опіки та піклування, з сім’єю патронатного вихователя та батьками дитини. 

    Рішення про влаштування в сім’ю патронатного вихователя дитини приймає орган опіки та піклування за місцем проживання або виявлення дитини за результатами розгляду питання на засіданні комісії з питань захисту прав дитини на підставі наданих службою у справах дітей документів, що обґрунтовують доцільність такого влаштування.

    Важливим є те, що базові послуги догляду, виховання дитина отримує у сімейних умовах, і в більшості випадків така дитина продовжує спілкування з близькими людьми, відвідує свій же дитячий садок, чи школу, відповідальність за долю дитини не перекладається на інших спеціалістів притулків. У такій ситуації, коли дитина знаходиться не далеко і біологічні батьки можуть з нею бачитись і спілкуватись, соціальним працівникам легше сформувати у батьків мотивацію для змін, що дає можливість органу опіки та піклування приймати обґрунтовані рішення, спрямовані на забезпечення найкращих інтересів дитини.

    До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років.

     

    Термін перебування дитини у патронатній сім’ї залежить від потреб дитини та обставин, що спричинили влаштування дитини, але орієнтовно становить від 1 до 6 місяців.

    У цей час соціальні працівники допомагають батькам подолати труднощі, через які дитину було вилучено. Якщо ж відновити здатність батьків виховувати свою дитину неможливо, їй знаходять іншу форму сімейного виховання.

    За надання послуги патронатний вихователь щомісяця отримує:

    - соціальну допомогу (на утримання кожної влаштованої дитини віком від 6 до 18 років виплачується патронатному вихователю 5545,00 грн.);

    - заробітну плату (розмір грошового забезпечення становить 10510,00 грн. на місяцьу разі влаштування дитини (дітей) у сім’ю);

    - сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя.

    Ініціаторомвлаштування дитини під патронат  можуть бути: батьки чи один із батьків дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах; сама дитина; соціальний працівник, який супроводжує сім’ю, що опинилася в складних життєвих обставинах; працівник служби у справах дітей; вчитель, шкільний соціальний педагог чи психолог, лікар, працівники поліції, інший фахівець соціальної сфери; будь-який громадянин чи установа, які виявили дитину в складних життєвих обставинах.

    До уваги! На обліку служби у справах дітей Богодухівської районної державної адміністрації перебуває дівчинка Діана з особливими потребами віком 1,8 роки, у якої відсутні брати на сестри на обліку з усиновлення, яка потребує влаштування до сімейних форм виховання (опіка, прийомна сім’я чи дитячий будинок сімейного типу), та яка у даний час перебуває у будинку дитини м. Харкова.

    Якщо Ви не байдужі до дитячої долі та маєте бажання взяти дитину у родину звертайтеся до служби у справах дітей районної державної адміністрації  (м. Богодухів, пл. Свято-Духівська,  2, кім. №  6;  тел. 3 41 42).

     

    Про військово-патріотичне виховання учнівської молоді у закладах загальної середньої освіти району

            На сучасному етапі українського державотворення надзвичайно актуальною є проблема виховання у молодого покоління патріотичних почуттів, активної громадянської позиції, сприяння усвідомленню учнями свого громадянського обов’язку на основі національних і загальнолюдських духовних цінностей. Патріотизм є нагальною потребою держави, якій необхідні національно свідомі громадяни, здатні забезпечити країні гідне місце в цивілізованому світі, особистості, які своєю діяльністю, любов’ю до Батьківщини прагнуть створити суспільство, зацікавлене в тому, щоб саморозвиток особистості, становлення її патріотичної самосвідомості здійснювалися на моральній основі та визнанні пріоритету прав людини.

            Військово-патріотичне виховання в закладах загальної середньої освіти району здійснюється насамперед у процесі навчання, де в учнів закладається фундамент глибоких знань, формуються світогляд, національна самосвідомість. Уже в молодших класах учні усвідомлюють такі поняття, як «Батьківщина», «громадянин», «патріот», вчаться шанувати землю батьків, вивчають свій родовід.  Важко переоцінити значення предметів гуманітарного циклу в морально-політичній та психологічній підготовці майбутніх захисників Батьківщини.

           Уроки історії України озброюють учнів знаннями законів суспільного розвитку, допомагають засвоїти основні відомості про війну та армію. Школярі вивчають героїчні бойові та трудові традиції українського народу і його Збройних сил.

           На уроках літератури формуються моральні ідеали молоді на прикладах позитивних героїв художніх творів, встановлюється живий зв’язок далекого минулого із сучасністю, виховується почуття гордості за свою Батьківщину, свій народ.

           На уроках математики, фізики, хімії, біології учні одержують основи знань, без яких неможливо оволодіти сучасною військовою технікою і зброєю, засобами захисту від зброї масового ураження. В процесі вивчення цих предметів учні ознайомлюються з впливом науково-технічної революції на розвиток військової техніки, розв’язують завдання, в змісті яких відображена військова тематика.

           На заняттях із фізичної культури формуються якості, які необхідні солдатові: висока працездатність, витривалість, чітка координація і точність рухів.

           Під час занять із допризовної підготовки, предмет «Захист Вітчизни», учні знайомляться із специфікою військової праці, готуються до виконання обов’язків солдата, дізнаються про особливості служби в Збройних Силах України, виховують в собі якості, необхідні майбутньому воїнові. Програма предмету «Захист Вітчизни» дозволяє під час вивчення кожної теми використовувати   матеріали  із  життя  воїнів  у  мирний  час  і  пропагувати на

     

    уроках приклади героїчного минулого українського народу, його Збройних Сил.

              З метою військово-патріотичного виховання підростаючого покоління, формування особистості патріота і громадянина, громадянської свідомості в закладах загальної середньої освіти району проводяться різноманітні виховні заходи, а саме:

    - профорієнтаційні заходи «Престижність військових професій» за участі представників Богодухівського об’єднаного міського військового комісаріату;

    - районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»);

    - районна спартакіада допризовної молоді;

          - районний фестиваль «Козацький гарт»;

          - зустрічі за «круглим столом» з волонтерами, учасниками АТО та ООС;

    - уроки пам’яті;

    - святкові заходи до Дня Захисника України, Дня пам’яті та примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні;

    - районні акції «Оберіг для захисника України», «Хай ангели тебе оберігають», «Привітай бійця»;

              - флешмоби, челенджи, театралізовано-музичні заходи.

            У всіх закладах загальної середньої освіти району обладнані Куточки допризовника, Куточкибойової слави, присвячені учасникам антитерористичної операції та операції об’єднаних сил  на Сході України, Героям Небесної сотні.       На честь вшанування пам’яті випускника  КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «БОГОДУХІВСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ №2» БОГОДУХІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ Сергія Петровича Слісаренка (загиблого 12 серпня 2014 року у м. Вуглегірськ) відкрита меморіальна пам’ятна дошка.

    У БОГОДУХІВСЬКОМУ ЛІЦЕЇ №3 та КРИСИНСЬКОМУ                  НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОМУ КОМПЛЕКСІ «ЗАГАЛЬНООСВІТНІЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД І-ІІІ СТУПЕНІВ – ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД»  організована робота гуртків «Юний захисник Вітчизни»                    (керівники – вчителі предмета «Захист Вітчизни» Валентин ЛАКЄЄВ та Юрій КОВАЛЬ).

            Кожного року у травні місяці на базі ШАРІВСЬКОЇ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ І-ІІІ СТУПЕНІВ, яка є базовим закладом з військово-патріотичного виховання, проходить  районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») у формі наметового таборування.  Два дні поспіль юні Джури демонструють муштровий впоряд, показують вміння володіти зброєю, долати туристську смугу перешкод, відповідають на тестові питання з історії України, козацтва та Збройних Сил України, змагаються у вмінні надавати першу медичну допомогу, а також дивують своїми талантами у мистецькому конкурсі «Ватра». Учасники гри показують істинний патріотизм та готовність у будь-яку мить стати на захист свободи та незалежності України.

            Три роки поспіль переможцями районного етапу Всеукраїнської      дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») є рій «Ось так!» ШАРІВСЬКОЇ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ І-ІІІ СТУПЕНІВ, який представляв район на обласному етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») та кожного року займав почесне ІІ місце.

    У 2019 році команда ШАРІВСЬКОЇ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ        І-ІІІ СТУПЕНІВ БОГОДУХІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІбрала участь в обласній Спартакіаді допризовної молоді, де виборола 5 місце серед 42 команд закладів освіти області.

    Сектор освіти  районної державної адміністрації сприяє організації та відвідуванню учнями вищих навчальних закладів військового спрямування. Щорічно учні 10-11 класів закладів загальної середньої освіти району беруть участь у практичних заняттях на базі Харківського національного  університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба.

    Спільно з Богодухівським об’єднаним міським військовим комісаріатом проводиться робота з військово-патріотичного виховання. Представники  військового комісаріату беруть участь у позакласних заходах у закладах загальної середньої освіти району, зокрема при проведенні уроків мужності до Дня Збройних Сил України та до Дня захисника України.

    Сектором  освіти районної державної адміністрації розроблено плани заходів до Дня Соборності України та Дня пам’яті героїв Крут, з підготовки та відзначення Дня героїв Небесної Сотні,  Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та Дня захисника України.

    Протягом року здійснюються екскурсії по місцях бойової слави.  Учні беруть участь у Всеукраїнських історико-краєзнавчих акціях учнівської молоді «Пам’ятати. Відродити. Зберегти», «Моя Батьківщина – Україна» та «Слобожанські дзвони Перемоги». Усі виховні заходи, які проводяться у закладах загальної середньої освіти району з військово-патріотичного виховання, висвітлюються на  сторінках шкільних сайтів та на сайті сектору освіти  районної державної адміністрації.

     

    В.о. завідувача сектору освіти

    районної державної адміністрації                                                                                           Вікторія ЛУКАШОВА 

     

    Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції

       Відповідно до Порядку використання коштів Державного бюджету України на виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 02 липня 2004 року № 147 на обліку в управлінні соціального захисту населення районної державної адміністрації станом на 01 квітня 2020 року знаходиться 390 осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

       У Богодухівському районі проживає 55 дітей, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи та 6 дітей-напівсиріт.

       З початку року на реалізацію програм, пов’язаних з соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи використано 157,6 тис. грн.

       Станом на 01 квітня 2020 року поточна заборгованість складає 49,3 тис. грн. по компенсаційним виплатам на продукти харчування учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (нарахування за березень 2020 року).

       На 2020 рік з обласного бюджету на реалізацію програми «Пільги на медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» на забезпечення ліками за пільговими рецептами лікарів виділено 187,085 тис.грн. та на пільгове зубне протезування – 20,730 тис. грн. З початку року надано 175 пільгових рецептів 51 постраждалому громадянину на суму 42,392 тис.грн. через КПОЗ Міжлікарняна аптека №339 та 7 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС скористались пільгою із зубного протезування на суму 12,482 тис.грн., яка надається КНП Богодухівська центральна районна лікарня Богодухівської районної ради.

       Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України  від 23 листопада 2016 року № 854 «Деякі питання санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» 29 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1 категорії, взяті на облік для забезпечення путівками шляхом надання грошової допомоги на 2020 рік з правом вільного вибору санаторно-курортного закладу та 10 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1 категорії подали заяви на виплату грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки. На даний час не встановлений розмір грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку на 2020 рік.

       Постійно ведеться робота щодо удосконалення обласного та районного банків даних автоматизованого обліку постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та вносяться відповідні зміни до карток обліку постраждалих осіб.

     

    Начальник  управління соціального

    захисту населення районної

    державної адміністрації                                                                                                        Наталія ЖИЖИРІЙ

     
    Більше статтей...

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Березень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    26272829123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання