Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Відповіді на запитання "прямих" та "гарячих" ліній

    «Пряма лінія» з начальником відділу агропромислового розвитку районної державної адміністрації Сергієм Миколайовичем Лобунським

    26 лютого відбулася «пряма лінія»  з начальником відділу агропромислового розвитку районної державної адміністрації Сергієм Миколайовичем Лобунським на тему: «Підготовка сільськогосподарських підприємств району до проведення весняно-польових робіт»

     

    До Сергія Миколайовича звернулися жителі району з питань:

     

    1. Як проходить підготовка сільськогосподарських підприємств району до проведення весняно-польових робіт та які площі посіву ярих зернових культур заплановано посіяти?

     

    Навесні2019 року сільськогосподарські підприємства планують посіяти ярі зернові культури на площі 39493 га. Найбільші площі будуть відведені під соняшник – 14332 га та сою – 11433 га, також, заплановано посіяти кукурудзи на зерно на площі 9282 га. Донедавна традиційні культури для посіву ранніх зернових, як горох та ячмінь відповідно планується посіяти на площі 642 та 1463 га. Можливо, в цьому році також буде посів цукрових буряків орієнтовно на площі до 300 га.

    Для закладення нового врожаю цього року для виходу в поле вже підготовлено машино-тракторний парк на 85%, на 100 відсотків готові до виходу в поле сівалки та грунтообробна техніка.

    У повному обсязі сільськогосподарські підприємства забезпечили наявність насіння для цьогорічного посіву. Крім того, щоб отримати високі врожаї закуплено для підживлення озимих культур та посіву ярих культур мінеральних добрив 3100 тонн (62% до потреби). Для захисту рослин від шкідливих організмів та бур’янів укладено угоди на 3364 тонн засобів захисту рослин (54% до потреби).

     

    2. У якому стані перебувають озимі культури, що посіяні восени минулого року під урожай нинішнього?

     

    Під урожай 2019 року посіяно озимі зернові культури на  площі                13309 га, більшу частину посівів складають посіви озимої пшениці –                13222 га, є трішки озимого жита – 5 га та озимого ячменю – 82 га. Озимий ріпак засіяно на площі 2571 га. Восени минулого року на всіх засіяних площах отримано сходи. Умови зимового періоду були досить сприятливі для перезимівлі озимих культур, однак, на деяких ділянках через занадто високий шар снігу та відсутність високих температур можливе випрівання рослин.

    За аналітичними даними останнього відбору монолітів                                   20 лютого 2019 року, стану їх проростання, попередньо можна відмітити, що у доброму стані перебуває 61%, задовільному - 38%, на площі до 250 га (1%) може бути пересів.

     

    «Пряма лінія» з начальником Богодухівського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області Володимиром Івановичем Тризною

    12 лютого  відбулася «пряма лінія» з начальником Богодухівського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області Володимиром Івановичем Тризною з питання  «Види допомог, на  які мають право потерпілі у разі нещасного випадку на  виробництві»

    До нього  звернувся житель селища Гути Н., потерпілий внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, внутрішньо-переміщена особа із зони ООС (АТО), з проханням надати роз’яснення щодо порядку забезпечення його безоплатним санаторно-курортним лікуванням.

    Йому було надано роз’яснення з зазначеного питання та сприяння у його вирішенні  в 2019 році. Одним із напрямів діяльності Фонду соціального страхування України є забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання санаторно-курортним лікуванням. Відповідно до Порядку відшкодування витрат за надані послуги санаторно-курортним закладам за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду від 24.05.2017 №33, визначено механізм безоплатного забезпечення потерпілих путівками до санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України шляхом відшкодування цих витрат санаторно-курортним закладам згідно з укладеними договорами між потерпілим, органом Фонду та санаторно-курортним закладом. Громадянину Н. повідомлено, що для взяття на облік для направлення в санаторно-курортний заклад, як  потерпілого на виробництві йому необхідно подати до Богодухівського відділення УВД ФСС України в Харківській області (за місцем зберігання справ про страхові виплати) наступні документи:

    - заяву за встановленою формою (в заяві зазначається назва санаторно-курортного закладу та його місцезнаходження);

    - висновок медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про потребу потерпілого в санаторно-курортному лікуванні та про потребу у супроводі  (якщо відповідно до висновку МСЕК визначена така потреба);

    - довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою №070/о;

    - індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю (за наявності);

    - копію паспорта потерпілого та особи, яка супроводжує потерпілого. 

    Термін санаторно-курортного лікування для потерпілих з наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку в спеціалізованих санаторно-курортних закладах становить 45 діб. Термін санаторно-курортного лікування для інших категорій потерпілих - 24 доби. Періодичність санаторно-курортного лікування згідно з рішенням МСЕК становить для осіб з інвалідністю І групи – щороку; осіб з інвалідністю II групи – один раз на два роки або щороку на підставі індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю; осіб з інвалідністю III групи – один раз на три роки, один раз на два роки або щороку на підставі індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю. 

    Санаторне-курортне лікування здійснюється за такими профілями захворювання:

    - органи системи кровообігу;

    - органи травлення;

    - опорно-руховий апарат;

    - нервова система;

    - хребет і спинний мозок;

    - органи дихання (не туберкульозної етіології);

    - органи ендокринної системи;

    - захворювання шкіри;

    - нирки і сечовивідні шляхи;

    - органи зору;

    - наслідки опіків. 

    Відшкодування витрат за надані послуги буде здійснюватися в межах граничних розмірів витрат (щорічно затверджуються правлінням Фонду) шляхом відшкодування вартості лікування санаторно-курортним закладам, за рахунок коштів Фонду також здійснюється компенсація вартості проїзду потерпілого до санаторно-курортного закладу та у зворотному напрямку в межах коштів, передбачених у бюджеті Фонду соціального страхування України на ці цілі.

    Також на «пряму лінію» зателефонував мешканець м.Богодухова С. з проханням сприяти вирішенню питання ремонту комп’ютерного тифлокомплексу синтезу мови з необхідним програмним забезпеченням так як він є педагогічним працівником.. На даний момент питання вже знаходиться на стадії вирішення, замовлені відповідні кошти. Потерпілому роз’яснено, що відповідно до Положення про забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації потерпілих унаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженого постановою правління Фонду від 25.03.2008 №23 фінансування витрат, пов’язаних із виготовленням, поставкою і ремонтом технічних та інших засобів реабілітації, їх післягарантійний ремонт, здійснюється виконавчою дирекцією Фонду та її робочими органами шляхом відшкодування цих витрат підприємствам, які їх виготовляють, поставляють і ремонтують, згідно з укладеними договорами. З метою надання послуги з ремонту укладено відповідний договір. 

     

    "Пряма лінія" з начальником Богодухівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Сергієм Моциком на тему «Актуальні питання пенсійного забезпечення окремих категорій громадян»

    У січні відбулася «пряма лінія» з начальником  Богодухівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Сергієм Моциком на тему «Актуальні питання пенсійного забезпечення окремих категорій громадян»

     

    Тих, хто спілкувався із Сергієм Віталійовичем, цікавили питання:

    Якій категорії пенсіонерів був проведений перерахунок з 01 січня      2019 року?

    Частиною першою статті 28 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»  визначено, що мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, за наявності в особи повного страхового  стажу.

              Повний страховий стаж становить:

               - 20 років для жінок і 25 років для чоловіків (для осіб, яким пенсію призначено до 1 жовтня 2011 року та які після цієї дати не здійснювали перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу та заробітку, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії);

               - 30 років для жінок і 35 років для чоловіків (для осіб, яким пенсію призначено після 1 жовтня 2011 року чи до цієї дати, але після цього їм здійснено перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу та заробітку, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії).

              У разі, якщо розмір пенсії особи, обчислений з урахуванням наявного в особи страхового стажу та з її заробітку, не досягає мінімального розміру пенсії, який за повний страховий стажособі встановлюють на рівні прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, що втратили працездатність, пенсію встановлюють на рівні цього прожиткового мінімуму.

              Крім того, для осіб, які не працюють, досягли 65-річного віку та мають: чоловіки 35 років страхового стажу, жінки 30, Законом встановлено додаткову соціальну гарантію.

              Так, статтею 28 Закону встановлено, що з 1 січня 2018 року для осіб, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності в чоловіків   35 років, а в жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі 40% від мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на відповідний рік, але не менше за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, визначений законом.

              Для порівняння:

               розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, із

    1 грудня 2018 року становить 1497 грн;

    40% від мінімальної заробітної плати, встановленої з 1 січня 2019 року, становить 1669,20 грн (4173 грн х 40%).

              Згідно з частиною третьою статті 42 Закону у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, а також у разі збільшення розміру мінімальної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на відповідний рік, підвищується розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 28 цього Закону (крім пенсіонерів, які працюють або провадять діяльність, пов'язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування).    Перерахунок пенсії здійснюється з дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму/мінімальної заробітної плати.

              Пенсіонерам, які працюють, після звільнення з роботи або припинення такої діяльності пенсію перераховують з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність/мінімальної заробітної плати, визначених законом на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.

              Тож право на перерахунок пенсії з 1 січня 2019 року мають непрацюючі особи, які:

    досягли віку 65 років;

    мають страховий стаж: чоловіки — 35 років, жінки — 30 років.

     

    Якій категорії пенсіонерів був проведений перерахунок з 01 грудня    2018 року?

     Богодухівським об’єднаним управліннямПенсійного фонду УкраїниХарківськоїобласті проведено перерахунки пенсій, надбавок, підвищень, що встановлюються за різними законодавчими актами, з урахуванням встановленого вказаним Законом прожиткового мінімуму.

    Виходячи із розмірупрожиткового мінімуму для осіб, які втратилипрацездатність,1497 гривень перераховано:

     

    мінімальні розміри пенсії непрацюючим пенсіонерам відповідно до ст.28 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;

    доплати за понаднормовий стаж непрацюючим пенсіонерам відповідно до   ст. 28 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;

    пенсії за особливі заслуги відповідно до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги»;

    мінімальні розміри пенсій по втраті годувальника;

    мінімальний розмір пенсії по втраті годувальника членам сімей військовослужбовців;

    підвищення, передбачені Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантій їх соціального захисту”, «Про жертви нацистських переслідувань» та доплати до підвищень;

    мінімальні розміри пенсій військовослужбовцям строкової служби та членам їх сімей, надбавки на утриманців, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб»;

    довічна державна стипендія відповідно до Указу Президента України №358/2006;

    мінімальні розміри пенсій по інвалідності внаслідок аварії на ЧАЕС;

    щомісячна державна адресна допомога інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;

    державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни з числа військовослужбовців та іншим інвалідам війни;

    щомісячна державна адресна допомога інвалідам війни та учасникам бойових дій;

    мінімальний розмір пенсії непрацюючим шахтарям, на яких поширюється дія Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» та працівникам, зайнятим обслуговуванням зазначених осіб відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», щомісячна доплата до пенсій по втраті годувальника членам сім"ї шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві,доплати до мінімального розміру пенсії незалежно від факту роботи шахтарям, на яких поширюється дія Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» та яким призначена пенсія по інвалідності відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення».

     

    Виходячи із розмірупрожиткового мінімум для осіб, які втратилипрацездатність не перераховано:

     

    підвищення дітям війни відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

    додаткові пенсії за шкоду заподіяну здоров’ю та компенсаційної виплати за втрату годувальника відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;

    • щомісячна доплата до пенсії непрацюючим пенсіонерам, вивільненим у зв’язку з закриттям Чорнобильської АЕС;
    • підвищення особам, яким виповнилось 100 років і більше відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.09.2012 №908.

    Виходячи з прожиткового мінімуму в розрахунку на одну особу – 1853,00 грн. з 01.12.2018 року перераховано надбавку, передбачену Законом України «Про донорство крові та її компонентів» і її розмір складає 185,30 грн.

     

    «Пряма лінія» з начальником відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та цивільного захисту районної державної адміністрації Тетяною Масалітіною з питання самочинно збудованих об'єктів

    15 січня відбулася  «Пряма лінія» з начальником відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та цивільного захисту районної державної адміністрації Тетяною Масалітіною з питання самочинно збудованих об'єктів

     

    На запитання мешканки с. Губарівка  щодо узаконення альтанки біля житлового будинку Тетяна Михайлівна  відповіла, що  відповідно до пункту 3.2 розділу 3 Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна (із змінами), затвердженої наказом Держбуду України від 24.05.2001 № 127, не  належать до самочинного будівництва для  одноквартирних (садибних), дачних та  садових  будинків  зведення  на земельній ділянці альтанок, тимчасових будівель та споруд, навісів  тощо.

    На запитання щодо узаконення житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами в с. Кручик вона розповіла про  Порядокпроведення технічного обстеження і прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, будівель і споруд сільськогосподарського призначення, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів з незначними наслідками (СС1), збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без дозвільного документа на виконання будівельних робіт, затвердженийнаказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 03.07.2018 № 158. Цей Порядок встановлюєпроцедуру проведення технічного обстеження та умови прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, а саме:

    індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 квадратних метрів, а також господарських (присадибних) будівель і споруд загальною площею до 300 квадратних метрів, збудованих у період з 05 серпня 1992 року по 09 квітня 2015 року;

    будівель і споруд сільськогосподарського призначення, збудованих до       12 березня 2011 року.

    Процедура узаконення розпочинається із звернення до бюро технічної інвентаризації.

    Також відповідно до ст. 376 Цивільного кодексу України на  вимогу  власника  (користувача)  земельної ділянки суд  може визнати  за  ним  право  власності  на  нерухоме  майно,  яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

     

    «Пряма лінія» з завідувачем сектору з питань постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції управління соціального захисту населення районної державної адміністрації Вікторією Лещенко

    14 грудня відбулася «пряма лінія» з завідувачем  сектору з питань постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції управління соціального захисту населення районної  державної адміністрації Вікторією Лещенко.

     

    До Вікторії Володимирівни зателефонував мешканець м. Богодухова з питання:

    в яких випадках виплачується одноразова компенсація сім’ям, які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС?

    Вікторія Володимирівна надала відповідь.

    Згідно зі статтею 48 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» одноразова компенсація виплачується сім’ям, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою у розмірі, визначеному Постановою Кабінету Міністрів України від 14.05.2015 року № 285 «Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» 7586,00 грн.

     Право на отримання одноразової компенсації у зв’язку із втратою годувальника має сім’я, в якій є непрацездатні члени сім’ї, що були на утриманні померлого годувальника. Непрацездатних членів сім’ї і членів сім’ї, які вважаються утриманцями, визначено ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». До них належать:

    - чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку;

    - діти померлого годувальника, які не досягли 18 років або старше цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення ними 18 років;

    - чоловік (дружина), а в разі їх відсутності – один з батьків або брат чи сестра , дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною померлого годувальника до досягнення нею 8 років.

    Виплата одноразова компенсація сім’ям, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС здійснюється за єдиною заявою, передбаченою постановою КМУ від 17.08.2002 №1146 , копії свідоцтва про смерть годувальника (учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС), експертного висновку міжвідомчих експертних рад по встановленню причинного зв’язку смерті з роботами по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, довідки про непрацездатність членів сім’ї, які були на утриманні померлого.

              Виплата зазначеної одноразової компенсації здійснюється протягом шести місяців з дати смерті годувальника.

     
    Більше статтей...

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання