Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПРОГУЛИ В ШКОЛІ

    В нашій державі вже більше 2-х років триває дистанційна форма навчання. Враховуючи, що батьки знаходяться на роботі, наші дітки ігнорують навчальний процес та не виходять на онлайн навчання.  Прогулюючи навчання діти навіть не підозрюють яка існує відповідальність щодо здобуття освіти.

    Враховуючи, що законодавством не визначено відповідальність дитини за невиконання обов’язків щодо здобуття освіти. Таку відповідальність несуть батьки або особи, які їх замінюють.

    Для батьків існують такі види відповідальності за невиконання обов’язків щодо здобуття дитиною  освіти:

    • Адміністративна відповідальність, тобто штраф
    • Цивільна відповідальність, тобто позбавлення батьківських прав.

    В кодексі України про адміністративні правопорушення відбулися зміни за якими посилилась відповідальність батьків або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей шляхом збільшення штрафних санкцій.

    Таким чином, відповідно до ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення за  ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей -

    • тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Якщо такі дії вчиняються повторно протягом року –

    • накладається штраф від ста (1700 грн) до трьохсот (5100 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

     Крім притягнення батьків до адміністративної відповідальності за невиконання обов’язку щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання своїх дітей, батьків можуть позбавити батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

    Підстави для позбавлення батьківських прав закріплені в ст. 164 Сімейного кодексу України, а саме в п. 2 ч.1 даної статті зазначено, що:

    • мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

    Порядком ведення обліку дітей у навчальних закладах передбачено, що якщо учень не ходить до школи 10 днів підряд з невідомих або без поважних причин, заклад освіти повідомляє про це Національну поліцію України та Службу у справах дітей.

    Працівники поліції та представники служби у справах дітей виїжджають за місцем проживання дитини та складають протокол про адміністративне правопорушення на батьків. Якщо дитина систематично, без поважних причин не з’являється на навчання, Служба у справах дітей подає до суду позовну заяву про позбавлення батьківських прав у зв’язку з ухилянням від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

     У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті звертайтеся до бюро правової допомоги Богодухівського місцевого центру, які знаходяться за адресами:

    • м. Богодухів, вул. Покровська, 5.;
    • м. Валки, вул. Харківська, 2;
    • смт. Коломак, пров. Свободи, 2а;
    • смт. Краснокутск, вул. Миру, 138.

    Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

    Джерело: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

                     https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text


       
       

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Липень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930311234

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання