Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    На Харківщині бережуть унікальний елемент нематеріальної культурної спадщини – «Валківський свищик»

    Майстер-клас для представників територіальної громади та фахівців з туризму днями пройшов у Комунальному закладі спеціалізованої мистецької освіти «Валківська школа мистецтв».
       
        Як наголосила заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська, завдання влади – сприяти збереженню елементів нематеріальної культурної спадщини попри воєнний час. У випадку із валківською музичною іграшкою забезпечується підтримка майстрів, щоб вони передали свої навички новому поколінню.
       
        «На сьогодні Орієнтовний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини Харківської області нараховує 14 одиниць, три з яких включено до Національного переліку елементів НКС України. Першим елементом, який 5 серпня 2020 року увійшов до Нацпереліку, стало «Мистецтво виготовлення звукової глиняної забавки «Валківський свищик», – повідомила Віта Ковальська.
       
        Валківський свищик – це глиняна звукова забавка, яка часто буває майже монохромного охристого оздоблення і має два основні та один-два (рідше три) додаткові отвори для видобування звуків. Іграшка може бути частково вкрита поливою. Найчастіше вживані форми: птах, півник (курочка), коник, козлик (коза), веприк.
       
        «Важливо, що це локальний елемент, який має особливі форми декорування та оригінальну звукову камеру. Наш свищик не схожий на традиційну кулькову зозулицю, яка є в багатьох регіонах. Він не такий як коник чи півник з Опішні, валківський свищик має свої особливості та свій «голос», – наголошує майстриня гончарної справи Валківської школи мистецтв Ольга Тимошенко.
       
        Найбільшу популярність іграшка отримала в 90-ті роки XIX та XX століть. Сто з лишком років тому в регіоні було чимало майстрів гончарної справи, які виготовляли свищики, а у минулому сторіччі таких гончарів стало менше й постало питання наступності поколінь.
       
        Валківські майстри мають досягнення загальноукраїнського рівня. У 2021 році учні й викладачі Валківської школи мистецтв виготовили майже 400 свищиків для встановлення Національного рекорду України з «Наймасовішого пересвисту на глиняних звукових іграшках», присвяченого 375-річчю міста Валки. У планах - створити набір зі свищиків, на яких можна буде музикувати всесвітньо відому мелодію «Щедрик».
       
        З повним переліком нематеріальної культурної спадщини Харківської області можна ознайомитися за посиланням.
       
        ФОТО


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Липень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930311234

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання