Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Програми з енергогенерації, децентралізація енергетики та збільшення потужностей: відбулося чергове Розширене засідання Президії Конгресу

    5 липня відбулося Розширене засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад під головуванням Президента України Володимира Зеленського.
       
        Участь у заході взяли Президент України Володимир Зеленський, Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль, Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, Перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко, Міністр енергетики України Герман Галущенко, Голова Національного банку України Андрій Пишний. Серед запрошених гостей – дипломати іноземних країн, представники міжнародних організацій, начальники обласних військових адміністрацій, представники громад та місцевих органів влади.
       
        Заступник керівника Офісу Президента, Виконавчий секретар Президії Олексій Кулеба, який модерував зустріч, засвідчив повноважність засідання, участь у якому взяли майже 160 учасників.
       
        Президент України Володимир Зеленський зазначив, що одним з ключових питань для нашої країни лишається ситуація з енергетикою.
       
        «Кожен в Україні відчуває наслідки російських терористичних ударів по енергообʼєктах. Значна частина генерації електрики в Україні знищена цим терором. Уряд України отримав чітке завдання, а саме: розробити пакет рішень, щоб наші люди, всі українські громади, українські компанії, могли пройти цю ситуацію та забезпечити реальну можливість для себе отримувати енергію попри російський терор», – заявив Президент.
       
        За його словами, розвʼязання питань щодо енергетики є комплексним і потребує не лише кроків для підтримки громадян, але й забезпечення фізичного захисту та відновлення енергообʼєктів, співпраці з партнерами щодо імпорту електрики з ЄС в Україну, створення можливостей щодо створення нових генеруючих потужностей.
       
        «Перше – урядовці мають представити ті конкретні кроки, які вже підготовлені. Це законодавчі пропозиції, постанови Уряду та рішення інших органів центральної влади, можливості, які забезпечує Національний Банк та українська банківська система. Також буде правильним зараз – почути відгуки громад безпосередньо на урядову роботу і пропозиції. Окрім цього, маємо визначитись і щодо наших спільних пріоритетів в комунікації з партнерами. Про те, що саме має бути обовʼязково в підтримці України найближчими місяцями – перед опалювальним сезоном», – підкреслив Володимир Зеленський.
       
        Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак звернув увагу на те, що всі інструменти державної підтримки мають бути доступними, прозорими, зрозумілими та максимально простими.
       
        «Економіка гостро потребує додаткової генерації. Тому фінансові інструменти для громадян, ОСББ та бізнесу мають запрацювати якнайшвидше. Негайно треба форсувати роботи з будівництва альтернативної генерації», – зазначив керівник ОПУ.
       
        Також Андрій Єрмак повідомив про започаткування практики регулярних брифінгів щодо ситуації в Україні.
       
        «Щоб наша робота була скоординована і зрозуміла людям, ми започатковуємо регулярні брифінги. Вони будуть проводитися раз на два тижні – під головуванням Міністра енергетики, за участі голів ОВА, міських голів, міжнародних партнерів. Ціль – публічне звітування перед людьми щодо статусу подій на місцях в питаннях енергетики. Ця інформація повинна широко висвітлюватися у медіа. Кожний має розуміти, що в них в громаді відбувається і що точно буде світло і буде тепло», – підкреслив керівник Офісу Президента.
       
        Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль підкреслив, що наразі, за дорученням Президента, Уряд вже працює за пʼятьма напрямками. Серед них: швидке відновлення енергооб’єктів, їх захист за збільшення засобів ППО, розвиток децентралізованої енергосистеми, збільшення імпорту електроенергії з Європи, а також залучення коштів і обладнання від іноземних партнерів.
       
        «Сьогодні ситуація надважка. Ми втратили майже половину генерації, 9 ГВт – це наші втрати. Тому за дорученням РНБО і Президента ми зосереджені на децентралізації. Ключові кроки вже зроблені. Хочу подякувати громадам, які вже залучаються в підтримку децентралізованої енергосистеми. У багатьох містах і громадах станом на сьогодні діють аналогічні, трошки менші за обсягом продукти. Думаю, що синергія співпраці держави і громад дасть свій результат», – заявив Денис Шмигаль.
       
        Перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко зазначила, що за даними МВФ, за час повномасштабного вторгнення енергетичний сектор зазнав збитків на суму 56,5 млрд доларів США.
       
        «Росіяни знищили близько 9 ГВт встановленої потужності, тоді як минулої зими пік споживання становив 18 ГВт. Для розуміння масштабу – втрачені генеруючі потужності перевищують загальну встановлену потужність, наприклад, сусідньої Словаччини. Нині це проблема номер 1 для громадян та бізнесу», – підкреслила Юлія Свириденко.
       
        За словами міністерки, наразі держава запроваджує низку програм, які почнуть працювати з 20 липня поточного року. Йдеться, зокрема, про:
       
        Безвідсоткові кредити громадянам для встановлення енергообладнання потужністю до 10 кВт;
       
        Кредити для бізнесу від 150 млн грн на енергоефективність, альтернативну генерацію та інші цілі. Їх надаватимуть 19 банківських установ, зокрема, Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк та інші;
       
        Надання можливості для ОСББ та ЖБК брати участь у програмі пільгового кредитування на встановлення обладнання для альтернативної генерації електроенергії. Крім того, вже доступні програми з пільгового кредитування бізнесу в рамках державної програми «5-7-9%» на купівлю та встановлення електрогенераційних установок, які працюють на газу. Для деокупованих та прифронтових територій діють пільгові умови — знижена процентна ставка.
       
        Очільник Національного банку України Андрій Пишний заявив, що наразі 19 українських банків долучилися до підписання меморандуму. Згідно з документом, вони зможуть забезпечити пільгове кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури.
       
        «Це безпрецедентний, історичний момент. Вдалося об’єднати 19 банків у рамках цього меморандуму, який передбачає підтримку відновлення енергетичної інфраструктури. Важливим елементом є те, що цей меморандум об’єднав одночасно державні, комерційні і банки для розвитку капіталу», – підкреслив Андрій Пишний.
       
        Також представники регіонів мали змогу розповісти про власний досвід реалізації проєктів та залучення до державних програм щодо відновлення енергетики. Учасники засідання заслухали інформацію про ситуацію на Харківщині, Житомирщині, Львівщині, а також у Києві.
       
        Міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив, що наразі вже ухвалене рішення щодо діяльності в енергетичній сфері на період дії воєнного стану.
       
        «Ми ухвалили рішення про те, що протягом періоду воєнного часу для суб’єктів господарювання, причому не залежно від форм власності, для встановлення відповідних об’єктів генерації не потрібно розроблення відповідної містобудівної документації, отримання містобудівних умов та обмежень щодо забудови, отримання права на виконання робіт, схеми теплопостачання, відведення земельних ділянок і отримання звіту, експертиз. Усе те, що насправді займало місяці раніше, сьогодні взагалі не вимагається», – зазначив Галущенко.
       
        Крім того, експлуатувати такі обʼєкти можна буде одразу без отримання відповідних сертифікатів про прийняття в експлуатацію.
       
        Спрощення умов призвело до скорочення терміну приєднання до газових мереж з трьох місяців до одного. Також ухвалено рішення щодо кількості документів, які необхідно подавати.
       
        Герман Галущенко звернув увагу на те, що наразі діє гаряча лінія Держенергонагляду для звернень у разі труднощів зі спорудженням обʼєктів розподіленої генерації (044) 204 79 27. На ній громадяни можуть отримати допомогу у випадку недотримання норм встановлення, оформлення та приєднання обʼєктів генерації.
       
       


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Липень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930311234

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання