Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    У 2014 році галузі господарського комплексу району працювали прогнозовано, діяльність органів влади була спрямована на виконання основних завдань та показників

    Акцентувала під час своєї доповіді на засіданні колегії райдержадміністрації, виступаючи з питання щодо підсумків соціально-економічного розвитку району за 2014 рік та завдання на 2015 рік начальник відділу економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації І.П.Телешенко.

    Всі завдання були визначені Програмою економічного і соціального розвитку Богодухівського району на 2014 рік.

    Забезпечено зростання обсягів реалізації промислової продукції та продукції рослинництва, вживалися заходи щодо економії паливно-енергетичних ресурсів, покращення матеріально-технічного стану соціально-гуманітарної сфери.

    Разом з тим, не всі проблеми були вирішено. Існує заборгованість по сплаті Єдиного соціального внеску, зменшено виробництво тваринницької продукції, через відсутність фінансування не проводилися роботи щодо газифікації населених пунктів району тощо.

    Промисловість

    Промисловими підприємствами району реалізовано продукції на суму 515,7 млн.грн., що з урахуванням індексу інфляції на 22,7% більше, ніж у 2013 році.

    Реалізовано промислової продукції в розрахунку на одного мешканця на суму 12990,1 грн., що на 60% перевищує показник за 2013 рік. З означеного показника район входить в десятку лідерів серед районів області.

    Найбільші обсяги реалізації товарної продукції забезпечили: ТОВ “Рибоконсервний завод “Екватор” ТОВ “Богодухівський молзавод” та ПАТ “Первухінський цукровий завод”.

    Завдання до кінця року - зберегти позитивну динаміку щодо обсягів реалізації товарної продукції та забезпечити підвищення рівня заробітної плати в галузі.

    Агропромисловий комплекс

    Сільськогосподарським виробництвом займалося 122 господарства, з яких 20 - великотоварних агроформувань та 102 середніх і малих фермерских господарств.

    Забезпечувалося оновлення та техніко-технологічне переоснащення галузі. Господарствами району придбано сільськогосподарської техніки і обладнання вітчизняного та іноземного виробництва на суму 46,7 млн.грн., що майже на 39% більше, ніж у 2013 році.

    Рівень середньомісячної заробітної плати по галузі зріс на 14% і склав 2398,02 грн.

    Торік нараховано та виплачено орендної плати по договорах оренди землі з громадянами в сумі 41041,3 тис. грн., що становить 3,7% від грошової оцінки орендованих земельних паїв. Показник нарахувань за 1 гектар орендованої землі зріс на 5% і становить 901 грн. (у 2013 році - 856 грн.).

    Рослинництво

    Валове виробництво продукції сільського господарства (у порівняльних цінах 2010 року) склало 618,8 млн.грн. і зросло на 9,7%. Приріст показника забезпечила галузь рослинництва. Зокрема, сільгосппідприємствами району зібрано більше, ніж у попередньому році:

    - зернових культур - на 7,9%;

    - цукрових буряків - на 16,9 тис.т (у 2013 році не вирощували);

    - сої - на 54%.

    Виробництво соняшника скоротилося на 5,8%, а овочів - на 50% до прогнозних показників.

    Вирощено плодів і ягід в кількості 1,1 тис.т, що на рівні 2013 року.

    Тваринництво

    У сільгосппідприємствах району відбулося скорочення загального поголів’я великої рогатої худоби на 3% (97 голів), в тому числі корів основного стада - на 21% (237 голів), свиней - на 12% (339 голів). Значно скоротилась дійна череда у: СВК ім. Каразіна - на 63%, СТОВ ім. Ватутіна - на 29%, СФГ «Промінь» - на 28%, ПСП ім. Шевченка взагалі ліквідувало тваринницьку галузь.

    Як наслідок, валове виробництво молока зменшилося на 14%, обсяги реалізації худоби і птиці на забій - на 10%.

    При цьому, підвищилася продуктивність галузі тваринництва. Так, надій молока на середньорічну корову зріс на 157 кг (4%) і склав 4485 кг, середньодобові прирости свиней - на 46% і становлять 358 гр.

     Завдання галузі на поточний рік:

     - збільшення виплат за оренду земельних ділянок (паїв) та доведення їх рівня до 5% від загальної вартості земельних ділянок;

    - координація діяльності щодо проведення робіт в рослинництві з метою запровадження інтенсивних технологій вирощування сільськогосподарських культур для отримання максимально можливого врожаю;

    - спрямувати роботу керівників сільгосппідприємств на підвищенні рівня продуктивності сільгосптварин.

    Траспорт і зв'язок

    Обсяги пасажироперевезень за 2014 рік склали 335,7 тис.пас., або 90,3% до рівня попереднього року, обсяги вантажоперевезень - 91,4%. Зменшення показників відбулося через складну суспільно-політичну ситуацію, підвищення цін на проїзд та на паливно-мастильні матеріали.

    Компенсаційні виплати за перевезення пільгової категорії громадян на приміських та міських маршрутах 3 автоперевізники отримали в повному обсязі і склали 259,7 тис.грн.

    Всього на території району діє 5 міських, 13 приміських та 4 - міжміські автобусні маршрути.

    Збережена мережа поштового та електрозв’язку.

    Завдання до кінця року - забезпечити організацію проведення конкурсів по визначенню перевізників на приміських автобусних маршрутах, що не виходять за межі території району, підвищувати якість надання послуг зв’язку.

    Розрахунки за енергоресурси

    Реалізовувалася Програма підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів по Богодухівському району на 2010-2014 роки. Установи та організації району, які фінансуються з місцевих бюджетів за електроенергію та природний газ розрахувалися повністю.

    Установи та організації району, які фінансуються з місцевих бюджетів за електроенергію та природний газ розрахувалися повністю.

    Завдання на поточний рік - спрямувати зусилля на впровадження ресурсо-та енергозберігаючих заходів у господарський комплекс району.

    Будівництво

    Філією «Богодухівський райавтодор» дочірнього підприємства “Харківоблавтодор” ВАТ ДАК “Автомобільні дороги України” у 2014 році власними силами виконано робіт на суму 1,9 млн.грн., що становить 53% до обсягів виконання за 2013 рік.

    На ремонт комунальних автодоріг району у минулому році надійшла субвенція з державного та обласного бюджетів у сумі 1 877,1 тис.грн., з яких використано 596,4 тис.грн. (32%).

    Залишки субвенції 2013 року в місцевому бюджеті на вказані цілі складали 507,8 тис.грн., з яких використано - 269,7 тис.грн. (53%).

    Торік введено в експлуатацію 9 житлових будинків загальною площею 893,6 кв. м. (74% від планових показників).

    У зв’язку з відсутністю фінансування не проводилися роботи щодо газифікації запланованих населених пунктів району. Разом з тим, торік у районі газифіковано 31 домоволодіння.

    Продовжувався благоустрій існуючих дитячих ігрових майданчиків та встановлено 6 нових.

    Тривала робота щодо відновлення вуличного освітлення. Торік воно відновлено у 9 населених пунктах.

    Продовжувалася робота щодо створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). У минулому році їх створено 1. Всього в районі налічується 11 ОСББ, які обслуговують 12 житлових будинків.

    Основні завдання на поточний рік:

    - забезпечити освоєння в повному обсязі коштів, які виділяються району на проведення будівельних та ремонтних робіт;

    - продовжити роботу щодо покращення благоустрою населених пунктів району.

    Житлово-комунальне господарство

    Місцевими радами укладено 10 договорів із КП «Богодухівжитло» та 1 - із КП «Вільшанське» (Крисинська сільська рада) на захоронення твердих побутових відходів.

    Розпочата робота щодо розроблення схем санітарної очистки населених пунктів району. На сьогодні вона виготовлена та розроблена для м.Богодухова.

    Рівень розрахунків споживачів по оплаті послуг з:

    - водопостачання та водовідведення склав 101%, у тому числі населення - 105%;

    - утримання житла - 86%, в тому числі населення - 97%;

    - теплопостачання - 92% (з урахуванням боргів минулих років).

    Населення послугами централізованого теплопостачання не користується. Заборгованість мали установи, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету у сумі 35 тис.грн. та з місцевого бюджету - 130,1 тис.грн.

     Завдання до кінця року - підвищити рівень розрахунків споживачів за житлово-комунальні послуги.

    Споживчий ринок

    У 2014 році зросла мережа підприємств роздрібної торгівлі. Станом на 01 січня 2015 року потреби споживачів району задовольняли 241 магазин (в тому числі 2 супермаркети), 24 підприємства ресторанного господарства, 112 кіосків. Протягом минулого року мережа торговельних підприємств зросла на 6 одиниць (відкрито 8 магазинів, закрито - 2).

    Цінова ситуація на споживчому ринку району у 2014 році значною мірою залежала від коливання курсу гривні. Основною причиною подорожчання продовольчих товарів є негативний вплив на собівартість товарів і послуг, перш за все, девальвації гривні, що мала місце у І-му кварталі та у серпні 2014 року, суттєве подорожчання нафтопродуктів, дизельного пального, газу та інших енергоносіїв.

    Ціни на основні продовольчі товари в районі, у тому числі і на соціальні сорти хліба, протягом 2014 року зросли в середньому на 20-25%. Найбільш подорожчали борошно, яйця курячі, крупи гречана та рис, макаронні вироби.

    Завдання до кінця року - забезпечити постійний контроль за ціновою ситуацією на споживчому ринку району, з метою недопущення необґрунтованого підвищення цін.

    Мале підприємництво

    Станом на 01 січня 2014 року (статистична звітність річна) в районі здійснювали діяльність 189 малих підприємства, що складає 94,5% від загальної кількості підприємств району.

    Протягом 2014 року кількість малих підприємств зросла на 3 одиниці.

    Кількість підприємців - фізичних осіб району зменшилась на 253 особи і станом на 01 січня 2015 року склала 1086 осіб.

    Торік 34 особи відкрили власну справу за рахунок надання одноразової допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності в сумі 360,8 тис.грн., за попередній рік на вказані цілі було використано 389,5 тис.грн., допомогу отримали 35 осіб.

    У жовтні 2014 року розпочав діяльність Центр по наданню адміністративних послуг Богодухівської районної державної адміністрації.

    Завдання на поточний рік – забезпечити сприятливі умови для започаткування та ефективного провадження підприємницької діяльності та інформаційну підтримку суб’єктів малого бізнесу.

    Бюджет

    У 2014 році до зведеного бюджету району з урахуванням трансфертів з державного бюджету, надійшло 156,9 млн. грн., що склало 102,5% до затверджених показників. Порівняно з попереднім роком надходження збільшились на 1,7 млн. грн., або на 1%. Доходи місцевих бюджетів (без трансфертів з державного бюджету) перевиконані на 1,4% і склали 35,6 млн.грн.

    До загального фонду бюджету району зараховано 144,6 млн.грн., з них :

    2014 бюджетний рік був напруженим для району. Основною проблемою, як і в попередні роки, була незабезпеченість видатків на заробітну плату працівникам бюджетних установ району та на оплату енергоносіїв. Дефіцит бюджету на початок року перевищував 16 млн.грн.

    За рахунок оптимізації видатків, додаткової дотації на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів із державного бюджету, перевиконання доходної частини бюджету, залучення субвенцій органів місцевого самоврядування району питання виконання статті 77 Бюджетного кодексу України в частині забезпеченості працівників бюджетних установ заробітною платою з нарахуваннями та проплаті за спожиті бюджетною сферою енергоносії було вирішено повністю.

    Станом на 01 січня 2015 року податковий борг до місцевих бюджетів району склав 684,8 тис.грн., що на 397,9 тис.грн. більше, ніж на початок минулого року. Зростання заборгованості, в основному, відбулося за рахунок податку по сплаті за землю та орендної плати за землю.

    У 2015 році бюджетна політика має передбачати забезпечення повноти та своєчасності збору платежів до державного і місцевого бюджетів та виконання бюджетних призначень на поточний рік у повному обсязі.

    Заробітна плата

    Рівень заробітної плати за 2014 рік по району склав 2324 грн., підвищився порівняно з попереднім роком на 2,7% та перевищив розмір встановленого прожиткового мінімуму для працездатної особи на 90,8%.

    Заборгованість із виплати заробітної плати в районі погашена повністю.

    Завдання до кінця року - посилити в межах повноважень контроль за додержанням роботодавцями законодавства про працю, дотриманням мінімальних державних гарантій в оплаті праці, своєчасністю виплати поточної заробітної плати.

    Ринок праці

    Протягом 2014 року послугами служби зайнятості скористалося 2136 осіб (прогнозний показник - 2180 осіб), з яких 1310 - працевлаштовано (річне завдання перевиконано на 15%). Пройшли професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації 361 особа (виконання планових показників складає 105,8%), було залучено до оплачуваних громадських робіт 463 безробітних при завданні - 447, отримали ваучери для підвищення своєї конкуренто-спроможності на ринку праці 25 чоловік, виплачена компенсація єдиного соціального внеску 20 роботодавцям за 27 працевлаштованих безробітних.

    За рахунок усіх джерел фінансування торік у районі створено 701 нове робоче місце при річному завданні - 476, показник перевиконано на 47%. Кількість новостворених робочих місць в 1,9 разів перевищує кількість ліквідованих (370).

    Рівень економічного безробіття (у% до чисельності економічно активного населення віком 15-70 років) у 2014 році зріс до 2,17%.

    Навантаження на одне вільне робоче місце на 01 січня 2015 року склало 15 осіб, на відповідну дату минулого року - 14.

    Завдання на рік – сприяти створенню нових робочих місць, удосконалювати організацію професійного навчання безробітних, в тому числі під замовлення роботодавців.

    Соціальний захист

    Суттєвим механізмом підтримки найбільш нужденних верств населення є надання різного виду державної соціальної допомоги, яку в районі одержували 6886 сімей. Сума витрат на вказані цілі за 2014 рік склала 41,8 млн. грн., що на 8,5% більше, ніж за 2013 рік. Соціальні допомоги профінансовані в повному обсязі.

    Торік 3328 сімей, або кожна 18 сім’я району, отримали субсидії на житлово-комунальні послуги та придбання твердого палива. Нарахування по субсидіях зросло на 0,4 млн.грн. і склало 2,8 млн.грн.

    Крім того, з метою посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги призначено компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг населенню в сумі 4,1 млн.грн.

    Соціальне обслуговування громадян, яким державою законодавчо гарантовано право на соціальний захист та підтримку у районі здійснювався через територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), в якому на обліку перебуває 2953 громадян похилого віку та інвалідів.

    Станом на 01 січня 2015 року на обліку в районі перебувало 10 913 громадян пільгових категорій, що на 246 осіб, або 2,3% більше, ніж на відповідну дату минулого року.

    Протягом 2014 року на підприємствах району випадків виробничого травматизму не було. Жодного виду професійних захворювань в районі не зареєстровано.

    Постійне завдання - забезпечення прав соціально незахищених категорій громадян на отримання пільг, компенсацій, соціальних виплат та соціальних послуг.

    Пенсії

    Станом на 01 січня 2015 року в районі проживало 12,2 тис. осіб пенсіонерів, з яких отримують військову пенсію - 56 осіб.

    Фінансування пенсійних виплат здійснювалося своєчасно та в законодавчо встановлений термін. Загальний обсяг видатків на виплату пенсій та грошової допомоги за 2014 рік склав 192,1 млн.грн., що на 10,1 млн.грн. більше, ніж за попередній рік.

    Середній розмір пенсійної виплати по району склав 1331,20 грн. і зріс на 4,3% до рівня попереднього року.

    Недоїмка по страхових внесках до Пенсійного фонду України станом на 01 січня 2015 року склала 9,3 тис. грн.

    У той же час, на 489 тис.грн. зросла заборгованість по Єдиному соціальному внеску і на кінець звітного року становила 1431 тис.грн. Найбільшу заборгованість мають фізичні особи-підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування. Борг по них становить 89,5% від обсягу загальної недоїмки. Передано на виконання 345 вимог до Богодухівського відділу державної виконавчої служби щодо стягнення недоїмки на суму 1546,1 тис. грн.. в тому числі 33 по юридичним особам на суму 302,6 тис. грн..

    Завдання на поточний рік – забезпечити своєчасне та в повному обсязі фінансування пенсійних виплат.

    Освіта

    Мережа загальноосвітніх закладів району на 2014/2015 навчальний рік, включає 26 навчальних закладів, в яких сформовано 238 класів відповідно до нормативних вимог.

    Продовжувалася робота щодо удосконалення мережі освітніх закладів району. У минулому році ліквідовано 1 навчальний заклад (Киянівську ЗОШ І-ІІ ступенів) та створено навчально-виховний комплекс шляхом злиття Кленівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та Мерлянської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів.

    На покращення матеріально-технічної бази галузі залучалися, в основному, позабюджетні кошти. Проведено поточні ремонти всіх навчальних закладів у ході підготовки до нового навчального року, топкові були вчасно підготовлені до опалювального сезону, проведена часткова заміна вікон на енергозберігаючі у 8 загальноосвітніх закладах району.

    Відновлюється та розширюється мережа дошкільних навчальних закладів відповідно до потреб населення. У 2014 році на базі Кленівського навчально-виховного комплексу відкрито 1 різновікову групу дітей віком від 3 до 6 (7) років, в якій здобуває дошкільну освіту 16 дітей.

    Станом на 01 січня 2015 року в районі функціонує 14 дошкільних навчальних закладів та 5 дошкільних підрозділів у складі навчально-виховних комплексів, в яких виховується 943 дитини.

    Розпочата реконструкція частини Петропавлівської ЗОШ І-ІІ ступенів під дошкільний навчальний заклад.

    Системне виконання програмних заходів із дошкільної освіти дало можливість покращити показники оцінки результатів діяльності, а саме: «Охоплення дітей дошкільного віку (від трьох до шести (семи) років) усіма формами дошкільної освіти, відсотків» (Харківська область - 98%, район - 99%), «Охоплення дітей старшого дошкільного віку (п’ять років) усіма формами дошкільної освіти, відсотків» (область і район - 100%).

    Для підвезення 546 учнів до загальнонавчальних закладів району задіяно 12 одиниць автотранспорту.

    Забезпечена потреба у твердому паливі навчальних закладів району.

    Загальноосвітні навчальні заклади забезпечені 279 сучасними комп’ютерами, підключені до мережі Інтернет. Охоплення дітей позашкільною освітою в Богодухівському центрі дитячої та юнацької творчості зросло із 22% до 23%, в ньому працювало 39 гуртків

    Завдання на поточний рік - забезпечення подальшого вдосконалення мережі та розвитку матеріально-технічної бази навчальних закладів району.

    Сім’я та молодь, фізкультура і спорт

    Протягом літньої оздоровчої кампанії 2014 року оздоровленням та відпочинком було охоплено 3481 дитину, або 100% від запланованої кількості дітей шкільного віку (від 7 до 17 років).

    На фінансування літньої оздоровчої кампанії 2014 року використано 203,3 тис. грн. загального фонду бюджету району (за 2013 рік - 169,9 тис.грн.).

    Завдяки комплексному підходу до вирішення питання соціально-правового захисту дітей, підтримки сімей з дітьми, кількість дітей, що залишилися без батьківського піклування, в районі поступово зменшується.

    Із 87 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають на первинному обліку, 63 - виховувалося під опікою (піклуванням), 17 дітей - у 10 прийомних сім’ях та 6 - у дитячому будинку сімейного типу, 1 дитина виховується в інтернатному закладі. Рівень охоплення сімейними формами виховання названої категорії дітей становить 98,9%.

    Із первинного обліку усиновлено 7 дітей із збереженням пріоритету українського усиновлення.

    Збережена існуюча мережа фізкультурно-оздоровчої інфраструктури. У 2014 році на фінансування галузі фізична культура і спорт з районного бюджету профінансовано 492,3 тис.грн. (2013 рік - 553,9 тис. грн.).

     У чотирьох відділеннях спорту ДЮСШ працює 27 груп, які відвідує 410 юних спортсменів.

    Вихованці легкої атлетики брали участь в обласних та республіканських змаганнях, де ставали призерами та переможцями. 16 березня 2014 року на базі ДЮСШ проведено ХУІІ Всеукраїнські змагання зі стрибків у висоту на приз «Богодухівський стрибунець». Футбольні команди в трьох вікових групах брали участь у Чемпіонаті Харківської області з футболу.

    Серед дорослого населення проведені змагання з шахів, шашок, міні-футболу, волейболу, баскетболу, настільного тенісу, важкої атлетики.

    Проведені ігри Першості Богодухівського району з футболу, в яких взяли участь 14 команд, Кубки «Відкриття футбольного сезону», «Героя Терезова», пам’яті воїнів-афганців В. Трохимчика та В. Зміївського.

    Завдання на поточний рік:

    - забезпечити стовідсоткове оздоровлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

    - проводити на належному рівні спортивно-масові заходи для всіх верств населення району;

    - продовжити роботу щодо поширення сімейних форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

    Медична галузь

    Торік вживалися заходи щодо забезпечення стабільної роботи галузі охорони здоров'я. Вдосконалювався вторинний рівень надання медичної допомоги. КЗОЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги Богодухівського району» у серпні 2014 року отримав ліцензію на проведення медичної практики. При районній поліклініці працювали виїзні бригади для надання медичної допомоги хворим, які не потребують екстреної медичної допомоги.

    На постійному контролі знаходилося питання щодо реалізації пілотного проекту по частковому відшкодуванню вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. В 2014 році із державного бюджету надійшли кошти в сумі 157,8 тис.грн., які повністю використано.

    Забезпечувався гарантований державою обсяг безоплатної медичної допомоги соціально-незахищеним верствам населення в межах фінансових можливостей. На пільговий контингент у 2014 році виділені кошти в сумі 128,4 тис.грн., які повністю використані.

    На 100% забезпечені ліками інсулінозалежні хворі, хворі на туберкульоз, фенілкетолургію та гемофілію.

    Показник захворюваності населення зріс на 4,8%.

    У медичну галузь залучено позабюджетних коштів на суму 2,4 млн.грн., що у розрахунку на 1 мешканця на 3% більше, ніж за попередній рік.

    Вживалися заходи щодо покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я. Зокрема, за рахунок позабюджетних коштів проведено заміну 10 віконних блоків в поліклінічному відділенні КУОЗ Богодухівська центральна районна лікарня; відремонтовано покрівлі на фельдшерсько-акушерських пунктах (далі - ФАП) в селах Леськівка, Матвіївка та Карлівка; відремонтовано систему вентиляції та димових труб на ФАП в с.Горького та Первухінка, проведено ремонт приміщення ФАП в с.Таверівка.

    Завдання на рік: скерувати діяльність галузі на забезпечення доступності медичних послуг, профілактику та раннє виявлення захворювань, особливо у жителів сільської місцевості.

    Культура

    Збережена існуюча мережа закладів культури, яка включає 66 закладів.

    Виходячи із фінансових можливостей, вживалися заходи щодо зміцнення матеріально-технічної бази галузі. Протягом 2014 року у закладах культури району було проведено 15 поточних ремонтів на суму 188,6 тис. грн., з яких: 182,7 тис.грн. - кошти місцевих бюджетів району, 5,9 тис.грн. - позабюджетні кошти. За рахунок спонсорської допомоги у сумі 6 тис. грн. встановлено опалення у приміщені актового залу Крисинського СБК.

    Крім того, на покращення матеріально-технічної бази закладів культури за рахунок різних джерел фінансування використано 144,6 тис. грн., з яких 66,3 тис.грн. - на придбання літератури та проведення підписки на періодичні видання.

    Головне завдання, яке стоїть у галузі - зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури району.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Липень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930311234

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання