Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    З колегії районної державної адміністрації та зборів адміністративно-господарського активу району 24.07.2012

    24 липня 2012 року відбулося  спільне засідання колегії районної державної адміністрації та зборів адміністративно-господарського активу району.

    Питання, винесені на засідання:

    У порядку контролю:

    1. Про хід виконання рішення спільного засідання колегії районної державної адміністрації та зборів адміністративно-господарського активу району  від 27 червня 2012 року  «Про стан дотримання соціальних гарантій у сфері оплати праці на підприємствах, установах та організаціях району, роботи з подолання тіньової зайнятості та легалізації робочих місць,  розрахунки з Пенсійним фондом України»;

    Планові питання:

    2.  Про підсумки соціально-економічного розвитку району за І півріччя 2012 року;

    3. Про підсумки виконання бюджету району   за І півріччя 2012 року;

    4. Про хід збирання ранніх зернових і зернобобових культур в господарствах району та стан формування регіонального запасу продовольчого зерна на 2012-2013 маркетинговий рік;

    5. Про хід підготовки закладів культури району до роботи в осінньо-зимовий період  2012-2013 років;

    6. Про роботу із зверненнями громадян, що надійшли до районної державної адміністрації та виконкомів місцевих рад району у І півріччі 2012 року;

    7. Про виконання Плану заходів щодо попередження корупції за І півріччя 2012 року.

    З першого питання на засідання колегії виступила начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Жижирій Н.В., яка акцентувала на тому, що протягом шести місяців 2012 року здійснена низка профілактично-попереджувальних та адміністративно-організаційних заходів, спрямованих на викорінення з практики підприємств усіх форм власності порушень діючого законодавства щодо рівня оплати праці та ліквідації заборгованості з її виплати.

    На засіданнях тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення) пенсій, стипендій та інших соціальних виплат в присутності прокурора Богодухівського району заслухано 17 звітів керівників підприємств-боржників з виплати заробітної плати та 9 керівників підприємств-боржників по сплаті внесків до Пенсійного фонду.

    Всі керівники підприємства-боржників були попереджені про персональну відповідальність за несвоєчасну виплату працівникам заробітної плати і недотримання вимог чинного законодавства щодо першочерговості здійснення оплати праці.

    Протягом червня 2012 року в районі вжиті додаткові заходи для погашення заборгованості із виплати заробітної плати:

    - керівникам підприємств-боржників надіслані листи-попередження про відповідальність за наявність заборгованості із виплати заробітної плати та з вимогою щодо вжиття заходів, спрямованих на погашення заборгованості до 01 липня 2012 року;

    - вивчені та проаналізовані причини і умови, що стримують погашення заборгованості із виплати заробітної плати по кожному підприємству;

    - скориговані обґрунтовані графіки щодо остаточного погашення боргів перед працівниками.

    В результаті проведеної роботи два підприємства (ТОВ «Богодухівський комбікормовий завод», УВП УТОС) погасили заборгованість із виплати заробітної плати повністю.

    Станом на 01.07.2012 борги зменшилася порівняно з минулим місяцем на 40,5 тис. грн., порівняно з початком року на 22,4 тис. грн. та склали 83,0 тис. грн.

    Борги мають два підприємства:

    - КП «Богодухіввода»                                        – 38 тис. грн.;

    - ТОВ «Богодухівсількомсервіс»                       – 45 тис. грн.;

    За даними щотижневого моніторингу станом на 18.07.2012 КП «Богодухіввода» скоротило борги до 33,2 тис. грн., заборгованість із виплати заробітної плати ТОВ «Богодухівсількомсервіс» залишились незмінні.

    Станом на 01 липня 2012 року загальна сума боргу із сплати внесків до Пенсійного фонду становить 331,7 тис. грн., в т.ч. по страховим внескам – 249,8 тис. грн., по єдиному соціальному внеску – 81,9 тис. грн.

    Борг на економічно-активних підприємствах району до Пенсійного фонду становить 266,1 тис. грн, або 80,2 % від усієї суми боргу.

    Найбільшу заборгованість із сплати внесків до Пенсійного фонду мають КП «Богодухіввода» – 150,8 тис. грн., ТОВ СП «Богодухівський комбікормовий завод» – 48,6 тис. грн.

    Борг зазначеної категорії платників опрацьований в судовому порядку.

    Керівникам підприємств-боржників направлено листи-попередження про вжиття заходів з погашення заборгованості із сплати внесків до Пенсійного фонду України та недопущення її зростання.

    Рівень заробітної плати за січень-березень 2012 року по району склав 1919,0 грн. (по області – 2544,0 грн.), підвищився порівняно з аналогічним періодом минулого року на 18,2 % (по області на 16,4%.). Богодухівський район займає 21 місце серед районів Харківської області за рівнем оплати праці та 18 місце за темпами росту оплати праці.

    За даними управління Пенсійного фонду України, статистики та податкової служби спеціалістами управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації проведено аналіз причин низького рівня заробітної плати на 101 підприємстві району та у 76 фізичних осіб-підприємців, працівники яких отримали заробітну плату меншу за мінімальну.

    Основними причинами низького рівня заробітної плати є застосування до працівників режиму скороченого робочого дня або тижня.

    Також, причинами, які вплинули на зниження рівня заробітної плати є невідпрацьований робітниками повний місяць (прийняті або звільнені у звітному періоді, перебування у відпустках, в тому числі без збереження заробітної плати).

    Керівникам цих підприємств було рекомендовано вжити заходів щодо підвищення розміру заробітної плати працівникам.

    Активізована робота щодо виявлення нелегальних трудових відносин.

    Так, з початку 2012 року членами робочої комісії проведено 44 перевірок використання суб`єктами господарювання робочої сили та дотримання вимог трудового законодавства. В кожній довідці роботодавцю рекомендовано підвищити розмір заробітної плати найманим працівникам.

    Виявлено 6 випадків неформальних трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками. За результатами перевірок з 2 робочих місця легалізовано, 3 робочих місця ліквідовано. 1 випадок виявлених неформальних трудових відносин знаходяться на контролі та готується спільна перевірка робочої комісії з фахівцями прокуратури.

    Богодухівським РВ ГУМВС України в Харківській області та державною податковою інспекцією у Богодухівському районі організовано проведення рейдів з виявлення нелегальних перевізників. Виявлено 1 нелегального перевізника, на якого складено відповідний протокол.

    Проводиться інформаційно-роз`яснювальна робота щодо переваг легальної зайнятості, в тому числі з використанням засобів масової інформації.

    Протягом січня-червня 2012 року проведено 50 зустрічей та 40 семінарів з питань виконання вимог чинного трудового законодавства за участю 511 роботодавців.

    Слід зазначити, що робота з означених в доповіді питань в районі продовжується.

    Підсумовуючи сказане з першого питання, В.М.Бєлий зосередив увагу на тому, що питання є дійсно актуальним. Були дійсно не лише засідання на місцях, ай виїзні засідання сумісно з прокуратурою. На жаль, робота райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування ведеться не на належному рівні. Потрібно працювати так, щоб усі забули про борги по заробітній платі і борги до Пенсійного фонду. Що стосується легалізації робочих місць, то тут явне не доопрацювання Податкової інспекції в Богодухівському районі.

    Друге питання колегії висвітлив перший заступник голови райдержадміністрації О.І.Кириченко. Зокрема, Олександр Іванович зауважив, що підводячи підсумки соціально-економічного розвитку господарського комплексу району за І півріччя 2012 року, слід зазначити, що промислові підприємства району наростили обсяги реалізації продукції, сільгосппідприємства розпочали проведення комплексу робіт по збиранню врожаю 2012 року, підприємства житлово–комунального господарства проводять роботу до опалювального періоду 2012-2013 років. У соціально-гуманітарній інфраструктурі забезпечене стале функціонування.

    Разом з тим, є ряд проблемних питань, над вирішенням яких ми працюємо і до кінця року сподіваємося зменшити їх кількість. Зокрема, незважаючи на збільшення надходжень податків і зборів до бюджету району, загальна незабезпеченість до кінця року складає 12 млн. грн. Зросла заборгованість до бюджету Пенсійного фонду України, спостерігається погіршення окремих показників у сфері матеріального виробництва.

    Промисловими підприємствами району, які входять до кола звітуючих, за І півріччя 2012 року реалізовано товарів, робіт і послуг на суму 81,8 млн. грн., що на 22% більше, ніж за відповідний період минулого року. На 10 млн. грн. зросли у поточному році обсяги реалізації ТОВ «Богодухівський олзавод». Також збільшили обсяги реалізації ПАТ «Первухінський цукрозавод» на 10%, ДП «Гутянське лісове господарство» на 18 % та КП «Богодухіввода» - на 9%.

    За січень-червень 2012 року реалізовано промислової продукції на одну особу в сумі 2033 грн., що на 22,5% більше, ніж торік.

    Середньооблікова чисельність штатних працівників по галузі зросла на 3% за рахунок збільшення кількості працівників на ТОВ «Богодухівський молзавод», ТОВ «Добросмак» та ПАТ «Богодухівський м’ясокомбінат».

    Рівень середньомісячної заробітної плати у промисловості за І півріччя поточного року склав 1561 грн., що на 10% більше, ніж за відповідний період минулого року. Разом з тим він на 19% менший, ніж в середньому по району за І квартал поточного року.

    ВАТ «Первухінський цукрозавод» продовжує кампанію по заключенню угод на поставку сировини з господарствами районів Харківської області та окремими господарствами суміжних областей. Станом на 20 серпня 2012 року законтрактовано угод на поставку 120 тис.тонн цукрових буряків, у тому числі на 4 тис. тонн з 2 господарствами району (СФГ «Гапонцева» та ТОВ АФ «Петропавлівське»), яким надавався кредит. Планується заключити договора з ТОВ «Трайгон Фармінг Харків», ТОВ СП «Родіна» та СФГ «Промінь».

    ВАТ «Богодухівський хлібозавод» утримує відпускну ціну на соціально значущий хліб. У той же час підприємство скорочує обсяги виробництва, чисельність працюючих і рівень заробітної плати на 30% менший, ніж в середньому по галузі.

    УВП УТОС станом на 01 липня поточного року ліквідувало заборгованість з оплати праці, яка виникла більше 2 років тому.

    Боржником з оплати праці, по платежах до бюджету та Пенсійного фонду України залишається КП «Богодухіввода».

    Заборгованість ТОВ Богодухівський молзавод» перед товароздатчиками району за здане молоко складає 1539,4 тис. грн. Затримка платежів в середньому триває 25 днів.

    Тому першочерговим завдання на поточний квартал є вирішення вказаних проблем.

    За І півріччя поточного року машино-тракторний парк сільськогосподарських підприємств поповнився новою високоефективною технікою. Аграріями району було придбано сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного і іноземного виробництва на суму близько 11 млн.грн.

    У 2012 році господарствами району посіяно ранніх зернових та зернобобових культур на площі 33095 га, з яких них станом на 10 липня 2012 року скошено 32%.

    Очікуваний валовий збір названих культур складе 85,9 тис. тонн, що на 22 тис.тонн менше, ніж фактично зібрано торік.

    У порівнянні з початком року загальне утримуване поголів’я ВРХ зменшилось на 258 голів (7%), із них дійна череда - на 104 голови (6%). Скорочення поголів’я відбулося на ТОВ «Богодухівська ферма» та СФГ «Промінь». У той же час, ТОВ СП «Родіна» модернізувало систему доїння корів у молокопровід, що дало змогу отримувати більш якісне молоко.

    Поголів’я свиней у поточному році збільшилося на 507 голів, або 21%. Значний ріст показників свинарської галузі забезпечило ФГ «Шубське».

    Покращується продуктивність сільськогосподарських тварин. Так, середньодобові прирости молодняку великої рогатої худоби зросли на 20%, свиней - на 48% у порівнянні з відповідним періодом 2011 року. Надій молока на середньорічну корову за цей період збільшився на 15% і склав 1832 кг.

    Протягом І півріччя 2012 року виробництво молока зросло на 6% і склало 2936 тонн, м’яса (продукція вирощування) – на 44% (вироблено 316 тонн).

    За І півріччя 2012 року обсяги пасажироперевезень склали 203,6 тис. пасажирів, або 143,4% до відповідного періоду 2011 року.

    Загальний обсяг вантажних перевезень автомобільним транспортом по району склав 56,1 тис.тонн вантажів. Порівняно з відповідним періодом попереднього року обсяги вантажних перевезень зросли на 44,6%.

    Компенсаційні виплати за перевезення пільгової категорії громадян на приміських маршрутах заплановані двом перевізникам, а саме: ТОВ «АВТО-Ові» (220,904 грн) та ФОП Цюпка В.Г. (24,545 грн). Станом на 01.07.2012 року виплачена субвенція з державного бюджету ТОВ «Авто-ОВІ» у сумі 126,454 грн. та ФОП Ц юпка В.Г. в сумі 12,270 грн.

    У поточному році за сприяння райдержадміністрації відкритий приміський автобусний маршрут Богодухів–Лозова, відновлено заїзд автобусу в с.Іванівка на приміському маршруті Богодухів-Корбини Івани, введені щоденні рейси у вечірній час на приміському поїзді сполученням Смородина-Люботин.

    Протягом І півріччя поточного року встановлено 81 основних телефонних апарата, із них по місту - 62, в сільській місцевості – 19 од. Особам пільгових категорій встановлено 5 основних телефонних апарата.

    Станом на 01.07.2012 року у районі та м. Богодухові до мережі Інтернет підключено 1936 клієнтів. Встановлено 5 точок безпроводового доступу до мережі Інтернет (школи). У відділенні «Телекомсервіс» обладнано пункт колективного користування послугою Інтернет, надається послуга факсового зв’язку. Встановлено 2 універсальних таксофони типу «Телепорт-101».

    Рівень розрахунків за спожиту електроенергію за січень-червень 2012 року по району склав 98,8%, що на рівні відповідного періоду минулого року.

    Станом на 1 липня поточного року серед установ, організацій та підприємств району, які фінансуються з бюджетів всіх рівнів боржників не має.

    За січень-червень 2012 року рівень сплати за спожитий газ склав 112%. При цьому розрахунки у червні забезпечені на 234%. Станом на 01 липня 2012 року переплата по району склала 140,8 тис. грн. Разом з тим, 2 сільські ради, а саме: Червононивська та Кленівська мають заборгованість відповідно в сумі 10,904 тис. грн. та 7,045 тис.грн.

    Філією ۥۥБогодухівський райавтодорۥۥ у І півріччі 2012 року виконано робіт власними силами на суму 1888 тис. грн., що на 12% більше , ніж за відповідний період минулого року.

    Продовжувалася газифікація домоволодінь у районі. За січень-червень поточного року їх газифіковано 12. Введено в експлуатацію 5 індивідуальних житлових будинки, за відповідний період минулого року - 1.

    Надане клопотання райдержадміністрації комунальному підприємству «Харківський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» для отримання пільгового кредиту для газифікації домоволодіння відповідно до програми «Власний дім».

    У І півріччі введений в експлуатацію дошкільний виховний заклад в с. Крисине, виконані роботи з виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво підвідного газопроводу високого тиску до с. Івано-Шийчине, . Братениця, на проведення ремонтних робіт у 14 закладах гуманітарної сфери.

    Підприємства житлово-комунального господарства на належному рівні забезпечують надання послуг споживачам району. Станом на 01 липня 2012 року рівень оплати, за виключенням водопостачання, підвищився і склав: - за послуги житлово-комунального господарства - 94 %, в т. ч. населення - 91 % ;

    - за послуги з водопостачання - 96 %, в т.ч. населення - 95 %;

    - за послуги з теплопостачання - 96 %, в т.ч. населення - 250 %.

    Проводяться заходи щодо підготовки галузі до опалювального сезону 2012-2013 років. В середньому рівень підготовки складає 65%.

    Підприємства дорожнього господарства забезпечені протиожеледними матеріалами та реагентами на 68%, паливно-мастильними матеріалами - на 64%.

    Проблемою залишається складний фінансовий стан підприємств житлово-комунального господарства, відсутність джерел фінансування на реконструкцію водопровідних мереж, у першу чергу в сільській місцевості, продовження робіт з будівництва артезіанської свердловини на Північному водозаборі (м. Богодухів) тощо.

    Обсяг обороту роздрібної торгівлі за І квартал 2012 року склав 79,5 млн. грн., що складає 104,4% до відповідного періоду минулого року.За попередніми даними, темпи за І півріччя поточного року будуть збережені.

    Протягом звітного періоду торговельна мережа зросла: відкрито 7 торговельних та 1 підприємство громадського харчування. За цей період закрито 2 торговельних підприємства, одне з яких перепрофільовано під аптеку.

    Продовжується робота щодо моніторингу цін на основні продовольчі товари в районі. Вони суттєво не відрізняються від середньообласних, а по молоку, молочних продуктах, окремих видах овочевої продукції, м’яса свинини – нижчі.

    Контролюючими органами району перевірено 77 суб'єктів підприємницької діяльності в сфері торгівлі та громадського харчування на предмет дотримання правил торгівлі та Закону України "Про захист прав споживачів". У 48 підприємствах виявлені порушення, в результаті чого на порушників накладено адміністративні штрафи у сумі 6,1 тис. грн. Кількість порушників зросла на 23%.

    Суб’єкти малого підприємництва за звітний період сплатили до місцевих бюджетів району 17,4 млн.грн., або 27% від їх загальних надходжень.

     Протягом І півріччя 2012 року 8 безробітних відкрили власну справу за рахунок надання одноразової допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності в сумі 71,3 тис.грн.

     Починаючи з ІІ кварталу поточного року, чисельність зареєстрованих фізичних осіб-підприємців перевищує скасованих. Ця позитивна динаміка привела до збільшення їх кількості за І півріччя 2012 року на 14 осіб. Кількість юридичних осіб залишилася незмінною (98 одиниць).

    Станом на 01 липня 2012 року до зведеного бюджету району надійшло 65,2 млн.грн., або 102,1% до затвержених показників. При цьому, загальний фонд виконано на 99,6 %, спеціальний - на 147,9%, бюджет розвитку - на 156 %.

    Слід відзначити, що майже по всіх податках та зборах (крім державного мита та частини чистого прибутку) спостерігається збільшення надходжень, як до планових показників, так і до фактичних надходжень за відповідний період минулого року.

    План власних та закріплених доходів загального фонду виконано на 104,8%, а до відповідного періоду минулого року перевиконання склало 1627,3 тис.грн., або 15,5%.

    Районний бюджет при фактичному надходженні 6,2 млн.грн. виконаний на 104,7 %.

    Із 24 бюджетів району не забезпечили виконання власних та закріплених доходів 8 рад, а саме: Гутянська селищна (68,5%), Губарівська сільська (88,9%), Кленівська сільська (89,7%), Петропавлівська сільська (94,3%), Сіннянська сільська (98,1%), Сухиниська сільська (94,6%), Ульянівська сільська (62,4%), Червононивська сільська (89,1%).

    Податковий борг до місцевого бюджету за звітний період збільшився на 95,5 тис.грн. і склав 382,3 тис.грн. Найбільшу заборгованість у сумі 70,6 тис.грн. має КП «Богодухіввода».

    Рівень заробітної плати за І квартал 2012 року по району склав 1919 грн., підвищився порівняно з відповідним періодом минулого року на 18,2 % та перевищив розмір встановленого прожиткового мінімуму для працездатної особи на 78,8 %.

    Станом на 01 липня 2012 року заборгованість з оплати праці склала 83 тис.грн., що на 21,3% менше, ніж на початок року. Повністю ліквідувало вказану заборгованість УВП УТОС.

     Борг мають 2 економічно активні підприємства, а саме:

    - КП «Богодухіввода»                                        – 38 тис. грн.;

    - ТОВ «Богодухівсількомсервіс»                       – 45 тис. грн.;

    У сфері зайнятості та соціального захисту населення при завданні створити 292 нових робочих місць, фактично створено - 294.

    У поточному році робочою комісією з подолання тіньової зайнятості та легалізації робочих місць проведено 40 вивчень з питань використання суб’єктами підприємницької діяльності найманої робочої сили. Виявлено 6 випадків неформальних трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками, з яких 1- легалізовано, 3 - ліквідовано, 2 - знаходиться на контролі.

    Протягом І півріччя 2012 року послугами служби зайнятості скористалось 1342 особи, з яких працевлаштовано 734, або 55%. Пройшли професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації 238 осіб, залучено до оплачуваних громадських робіт 373 громадян. Таким чином, активними формами зайнятості було охоплено 45,5 % тих, хто перебував на обліку.

    Рівень безробіття у порівнянні з початком року зменшився на 0,7% і станом на 01 липня 2012 року склав 1,72%.

    Кількість сімей, які користувалися житловою субсидією з початку року склала 1401, або 8,3% від загальної кількості сімей в районі. Сума нарахованих субсидій на житлово-комунальні послуги становить 1472,2 тис. грн., які повністю профінансовано.

    Призначено різного виду державних соціальних допомог на загальну суму 15,7 млн.грн.

    Станом на 01 липня 2012 року на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги перебувало 11417 осіб, з них ветеранів війни – 2188 осіб.

    В районі налагоджено електронний обмін з організаціями-постачальниками комунальних послуг.

    У районі проживає 495 громадян, які користуються пільгами відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». На реалізацію програм, пов‘язаних з соціальним захистом даної категорії громадян використано 47,5 тис. грн., заборгованість на 01липня поточного року становила 45,5 тис. грн.

    Виконані показники по наповненню бюджету Пенсійного фонду України. За І півріччя поточного року надійшло власних надходжень на суму 27,9 млн.грн., що становить 101,1% до запланованих обсягів. Середній розмір пенсійних виплат станом на 01 липня 2012 року по району склав 1180,96 грн., що на 20% більше, ніж на відповідну дату минулого року.

    Актуальним залишається питання по скороченню недоїмки до Пенсійного фонду України. Протягом І півріччя поточного року вона зросла на 7,5 тис. грн. і станом на 01 липня поточного року склала 331,7 тис. грн. Найбільшу заборгованість має КП «Богодухіввода» - 150,8 тис. грн. та ТОВ СП «Богодухівський комбікормовий завод» - 48,6 тис. грн.

    У рамках державної цільової програми “Шкільний автобус” було організовано безперебійне підвезення 684 учнів (21 % від їх загальної кількості) та 102 педагогічних працівників до 14 шкіл району з сільських населених пунктів. Всього для підвезення учнів до місця навчання залучалося 16 одиниць автотранспорту, з яких 7 - на умовах оренди. Залишається нагальним питання придбання 2 автобусів великої місткості.

    Безкоштовним гарячим харчування були забезпечені всі учні 1- 4 класів (1279 дітей, або 100%) та учні пільгового контингенту. Середня вартість харчування склала 6 грн.

     У поточному році за позабюджетні кошти було придбано комп`ютерної техніки та меблів на суму 34,5 тис. грн.

    Завершуються поточні ремонти в закладах освіти району.

     За рахунок коштів НАК «Нафтогаз України» планується проведення ремонтних робіт у 3 загальноосвітніх закладах району, 2 дошкільних навчальних закладах та в центрі дитячої та юнацької творчості на суму 1,2 млн. грн. на які була виготовлена проектно-кошторисна документація.

    Проводиться оздоровлення та відпочинок дітей. У районі працювало 24 пришкільних табори, в яких вже відпочило 1460 дітей.

    Станом на 01 липня 2012 року під особливим контролем знаходиться 48 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. На первинному обліку перебуває 101 дітина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування, з яких 89% - охоплені сімейними формами виховання.

    У районі створений і функціонує один дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 5 дітей-вихованців та дванадцять прийомних сімей, в яких виховується 16 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

    За І півріччя 2012 року ліквідований один дитячий будинок сімейного типу, у зв’язку з усиновленням та створено 4 прийомні сім’ї, до яких влаштовано 6 малолітніх дітей.

     Збережена мережа фізкультурних закладів району. Для покращення фізкультурно-оздоровчої роботи додатково введено 7 посад інструкторів по спорту в сільській місцевості.

    Бюджет галузі складає 76% від мінімальної потреби. Тому діяльність закладів охорони здоров’я була спрямована на ефективне використання наявних фінансових та матеріальних ресурсів та пошуку додаткових ресурсів.

    Протягом І півріччя поточного року залучено позабюджетних коштів на суму 893,1 тис. грн., що 20% більше, ніж за відповідний період минулого року.

    За рахунок коштів обласного бюджету придбано для потреб району кабінет флюорографічний рухомий (1249,5 тис.грн.) та комплекс рентгенологічний діагностичний «Медикс» (2099,7 тис.грн.).

    Показник захворюваності населення знизився на 4,6%. Відмічається зниження на 33% захворюваності на туберкульоз, на 12,3% - на онкопатологію, на 32,4% - первинного виходу на інвалідність дорослого населення.

    Виконано план профілактичних щеплень.

    Хворі на цукровий діабет-інсулінозалежні (195 осіб) у повному обсязі забезпечуються безкоштовно ліками. За звітний період вони отримали інсулін на суму 238,6 тис.грн.

    За І півріччя поточного року підвищили кваліфікацію 37 лікарів та 37 середніх медичних працівників. Атестовано 10 лікарів та 41 середній медичний працівник.

    У медичних закладах району працює 86 лікарів. Рівень укомплектованості фізичними особами погіршав і забезпечений на 76,9%. Невистачає 21 лікаря, у тому числі 11 - сімейних.

    На покращення матеріально-технічної бази закладів культури було використано 49,4 тис.грн. за рахунок різних джерел фінансування, в тому числі: придбано для бібліотек району 802 примірники документів на суму 25,3 тис.грн.

    Протягом І півріччя 2012 року проведено поточні ремонти у 4 закладах культури (21,5 тис.грн.) та розпочато у 3 із різних джерел фінансування.

    Проведені заходи щодо оптимізації видатків дозволять забезпечити фінансування галузі в повному обсязі.

    Народний хор районного будинку культури «Українська пісня» став лауреатом Харківського регіонального фестивалю російської народної творчості Слобідського краю «Талиця», а фольклорний дитячий колектив «Джерельце» Шарівського СБК отримав диплом ІІ ступеня на ХІІ відкритому фестивалі традиційної культури «Кроковеє коло», а хореографічний ансамбль «Надія» районного будинку культури посів 3 місце у Всеукраїнському фестивалі-конкурсі мистецтв «Шукаймо таланти» у м. Полтава.

    Проблемне питання - опалення клубних закладів (із 28 опалюється 10).

    Головним завданням до кінця 2012 року є:

    - закріплення позитивних тенденцій, вирішення проблемних питань в економіці, соціальній сфері, забезпечення фінансової стабілізації в усіх галузях господарства району і підвищення на цій основі життєвого рівня населення. Для цього потрібно:

    - вжити всіх заходів по наповненню доходної частини бюджету;

    - підвищити ефективність використання земельного фонду району;

    - сприяти підвищенню рівня середньої заробітної плати в усіх галузях економіки району;

     - вжити заходів щодо зменшення заборгованості з оплати праці, податкового боргу, скороченню недоїмки по платежах до Пенсійного фонду України тощо.

    В обговоренні другого питання взяли участь заступник голови райдержадміністрації Гурін П.М, заступник голови райдержадміністрації Юрченко О.В., головний лікар КУОЗ Богодухівська центральна районна лікарня Грищенко М.І.

    П.М.Гурін зупинився на тому, що кошти, які виділяються, потрібно обов’язково освоювати.

    Хоча я нещодавно приступив до виконання своїх обов’язків, - акцентував Петро Михайлович, але мене як заступника турбують ряд питань, які негайно потрібно вирішувати: критична ситуація в дорожніх господарствах, вивіз твердих побутових відходів, освітлення, будівництво і введення житла в експлуатацію. Так, проблем багато, але їх можна вирішувати, - завершив на оптимістичній ноті свій виступ Петро Михайлович.

    Грищенко М.І. подякував О.І.Кириченку, що висвітлив у своєму виступі питання медичної галузі. Та все ж, - сказав він, хотілося б зупинитися на проблемних питаннях медичної галузі району.

    У районі не вистачає 21 лікаря, тому що лікарі, які приїздять у сільську місцевість, не забезпечуються житлом. Турбує питання передачі ФАПів та АСМ на баланс ЦРЛ. Хотілося б дуже, щоб не було зриву ремонту в Матвіївській АСМ та Гутянській АСМ. На жаль, у Зарябинці ФАП більше десяти років не виконує свої функціональні обов’язкми, а лише виділяється кімната для прийому хворих. На сьогоднішній день не працює 7 холодильників.

     З питанням про підсумки виконання бюджету за І півріччя 2012 року всіх присутніх ознайомив перший заступник голови райдержадміністрації О.І.Кириченко.

    Проаналізувавши тенденції наповнення доходної частини бюджету, слід відмітити, що майже по всіх податках та зборах (крім державного мита та частини чистого прибутку) спостерігається збільшення надходжень як до планових показників, так і в порівнянні з фактичними надходженнями за відповідний період минулого року. Так, зокрема, збільшилися надходження податку на доходи фізичних осіб, відповідно, на 279,7 тис. грн. та 1243,6 тис. грн.; плата за землю, відповідно, на 142,6 тис. грн. та 338,8 тис. грн.; єдиному податку, відповідно, на 402,7 тис. грн. та 556,3 тис. грн.; продажу земель, відповідно, на 60,5 тис. грн. та 318,6 тис. грн.

    Найбільшу питому вагу доходної частини бюджету складає податок на доходи фізичних осіб – 74,9 % в обсязі власних та закріплених доходів. По цьому джерелу доходів надійшло 9155,1 тис.грн. - це на 1243,6 тис.грн. більше ніж в минулому році за відповідний період, та на 279,7 тис.грн. більше до планових показників.

    Збільшилися надходження по збору за спеціальне використання лісових ресурсів на 46,4 тис. грн., збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності на 31,8 тис. грн., надходження від орендної плати за майно на 26,1 тис. грн.

    Позапланово надійшли кошти від продажу майна – 15,8 тис. грн.

    З метою наповнення доходної частини бюджету, розміщені на депозит тимчасово вільні бюджетні кошти в установах державних банків, в результаті отримано додатково 18,7 тис. грн.

    По Богодухівському району станом на 01 липня 2012 року податковий борг до місцевого бюджету склав – 382,3 тис. грн. і збільшився на 95,5 тис. грн. в порівнянні з початком року. В розрізі підприємств збільшення відбулось по ВАТ «Богодухівський молокозавод» борг на 01 липня 2012 року становить 110,6 тис. грн., заборгованість в розрізі податків визначено по орендній платі за землю – 61,4 тис. грн., податку на доходи фізичних осіб – 28,6 тис. грн., екологічному податку – 6,1 тис. грн., транспортному -9,0 тис. грн. інші - 5,5 тис. грн.

    По КП «Богодухіввода» борг на 01 липня 2012 року становить 70,6 тис. грн., в порівнянні з початком року зменшився на 8,3 тис.грн.

    По земельному податку з фізичних осіб та орендній платі за землю податковий борг станом на 01.01.12 року становив 114,7 тис. грн., протягом шести місяців зменшено борг на 34,6 тис. грн.

    При затвердженні бюджетів на 2012 рік місцеві бюджети повинні були врахувати вимоги ст.77 Бюджетного кодексу України щодо забезпеченя в повному обсязі потреби в асигнуваннях на оплату праці працівників бюджетних установ та проведення розрахунків за енергоносії. Із 24 місцевих бюджетів - 8 мають незабезпеченість: районний, Богодухівський міський, Гутянський селищний, Зарябинський, Куп’єваський, Олександрівський, Вінницькоіванівський та Червононивський сільські.

    Загальна сума незабезпеченості станом на 1 липня 2012 року складає 12 млн. грн.

    Слід відмітити, що розпорядниками районного бюджету: відділом освіти та КУОЗ «Богодухівська центральна районна лікарня» не виконується розпорядження голови райдержадміністрації від 14.02.2012 № 74 «Про організацію виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 10.02.2012 №42 «Про заходи щодо виконання місцевих бюджетів області в 2012 році» та доручення від 25.04.2012 №01-03/1233 за підсумками наради від 23 березня 2012 року в частині виконання заходів щодо оптимізації мережі, штатів і видатків бюджетних установ, що утримуються з районного бюджету.

    Мають місце фінансові порушення, виявлені Богодухівською міжрайонною державною фінансовою інспекцією, що свідчить про те, що стан дотримання чинного законодавства щодо використання бюджетних коштів і комунального майна, існуючих вимог їх ефективного і раціонального витрачання залишається недостатнім.

    Проводиться роз’яснювальна робота з бухгалтерами головних розпорядників коштів та міської, селищних та сільських рад з означених питань.

    Питання про хід збирання ранніх зернових і зернобобових культур в господарствах району та стан формування регіонального запасу продовольчого зерна на 2012-2013 маркетинговий рік було висвітлене заступником голови райдержадміністрації Юрченком О.В.

    У 2012 році господарства всіх форм власності Богодухівського району посіяли ранніх зернових та зернобобових культур на площі 33095 га, з них площа озимої пшениці складає 22517 га, ячменю – 8646 га, гороху – 938 га.

    Станом на 23 липня 2012 року всього ранніх зернових та зернобобових культур обмолочено на площі 27207 га (82% до плану), в 2011 році на відповідний період минулого року було обмолочено 16220 га, або 46% до плану. Валовий збір складає 74434 тонни при урожайності 27,4 ц/га, в минулому році на відповідний період було зібрано 49059 тонн при урожайності 30,2 ц/га.

    Для порівняння, в середньому по районах області зібрано 85% площ ранніх зернових культур урожайність склала 26,9 ц/га.

    У розрізі культур показники району слідуючи:

    - озимої пшениці обмолочено – 20245 га (90% до плану), валовий збір 58737 тонни при урожайності 29,0 ц/га;

    - гороху обмолочено – 901 га (96% до плану), валовий збір 1912 тонни при урожайності 21,2 ц/га;

    - ярого ячменю обмолочено – 5720 га (66% до плану), валовий збір 13078 тонн при урожайності 22,9 ц/га.

    Необхідно сказати, що в поточному році, розроблені прогнозні показники валового виробництва зерна в кількості 85942 тонни співпадають з очікуваним валовим збором зернових і зернобобових культур по господарствах району. Прогноз щодо валового збору озимої пшениці – 63048 тонн, ячменю – 19686 тонн, гороху – 1455 тонн.

    Повністю завершено збирання ранніх зернових культур в СФГ «Промінь» та СТОВ «Колос-АС» та ряді фермерських господарств. Задовільними темпами проводиться збирання ранніх зернових культур в ТОВ «Трайгон Фармінг Харків» – зібрано 93% запланованої площі ранніх зернових, ТОВ «Нікос-Агро» – 89%, Богодухівський УКК – 94%, СВК ім. Каразіна – 93%.

    Сповільнені темпи збирання ранніх зернових в СФГ Гапонцева В.Б., ТОВ «Агрофірма «Петропавлівка», СТОВ «ім.Ватутіна», АТ АПК “Спектр”. В цих господарствах зібрано 23-66% площі.

    Найкращі показники по урожайності в ФГ «Шубське» – 42,7 ц/га, ТОВ «Трайгон Фармінг Харків» – 35,4 ц/га, СТОВ «Братеницьке» – 37,8 ц/га.

    Нижче районного показника урожайності отримали в АТ «АПК Спектр» – 15,6 ц/га, ПСП «Світанок» – 18,8 ц/га, СФГ «Муравський шлях» – 20,7 ц/га, СФГ Гапонцева В.Б. – 21,3 ц/га .

    Погодні умови останніх днів дещо уповільнили темпи збирання ранніх зернових культур.

    Населення Богодухівського району в основному забезпечують хлібом та хлібобулочними виробами ВАТ «Богодухівський хлібзавод», ТОВ «Хлібокомбінат Кулиничівський», ВАТ «Салтівський хлібзавод» та інші.

    На території району населення забезпечують мукою ЗАО ВК «Світло шахтаря» та ФОП «Рокитянський». Придбання зерна проводиться як в господарствах району, так і в населення.

    Отриманий валовий збір зерна надасть можливість в повній мірі забезпечити потреби підприємств району та наповнення регіонального запасу продовольчого зерна.

    Станом на 23 липня 2012 року за даними господарств у програмі державних форвардних закупівель прийматимуть участь 3 господарства району: СВК ім. В.Н. Каразіна, СТОВ «Вперед», СТОВ ім. Ватутіна.

    Проводиться робота по взаєморозрахунках з Аграрним фондом. Для цього є наявні ресурси зерна.

    У господарствах після збирання урожаю проводиться підготовка ґрунту під посів озимих культур урожаю 2013 року. Також проходить підготовка насіння озимих культур та доведення його до посівних кондицій для посіву під урожай наступного року.

    Три інші питання колегії були розглянуті протокольно.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання