Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    СТЯГНЕНЯ АЛІМЕНТІВ ТА ЗМІНА ЇХ РОЗМІРУ НА УТРИМАННЯ НЕПОВНОЛІТНЬОЇ ДИТИНИ

    Питання виконання батьками обов’язку щодо утримання своїх дітей не втрачає актуальності. Проблема забезпечення належної виплати аліментів сьогодні торкається багатьох сімей. На сьогоднішній день стягнути аліменти значно простіше, оскільки законодавчо передбачено можливість стягнення аліментів не лише у порядку позовного провадження, а й в порядку наказного провадження, що суттєво спрощує порядок стягнення аліментів, виключає затягування процесу.

    Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    Аліменти на утримання дитини та зміна їх розміру можуть стягуватися за різними способами врегулювання питання: позасудовому (за угодою сторін) чи судовому (на підставі рішення суду).

    У разі вирішення питання за угодою сторін, батьками добровільно та самостійно визначається порядок сплати аліментів на дитину. Такий договір може посвідчуватися нотаріально. При цьому умови договору про сплату аліментів на дитину, такі як розмір аліментів, строки їх виплати, не повинні порушувати її права.

    Так, розмір аліментів не може бути меншим 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, відповідно до ч. 2 ст. 182 СК України.

    На жаль досить часто досягти взаємної згоди між батьками щодо сплати аліментів на дитину не вдається. В такому разі той з батьків, з ким проживає дитина, вправі звернутися до суду. В такому випадку аліменти на утримання дитини стягуються на підставі рішення суду.

    Позовна заява з вимогою про стягнення аліментів або заява про видачу судового наказу про стягнення аліментів подається в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживанням або перебуванням відповідача (боржника).

    Крім того, позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача, відповідно до ст. 28 Цивільного процесуального кодексу України(далі-ЦПК України).

    За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків, разом з яким проживає дитина.

    Так, ч. 5 ст.183 Сімейного кодексу України (далі-СК України) передбачено, що той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

    До позовної заяви чи до заяви про видачу судового наказу про стягнення аліментів, оформленої відповідно до вимог ЦПК України, обов’язково додаються такі докази:

    -         копія паспорта та ідентифікаційного коду позивача (стягувача);

    -         копія свідоцтва про народження спільної дитини (дітей);

    -         довідка про склад сім’ї;

    -         довідка про стан здоровя дити (дітей);

    -         якщо дитини народжена в шлюбі додається свідоцтво про шлюб, а у випадку розірвання шлюбу - копія рішення суду про розірвання шлюбу або копія свідоцтва про розірвання шлюбу.

    За наявності до позовної заяви додається також довідка про доходи відповідача, копія його паспорта та ідентифікаційного коду.

    При визначенні розміру аліментів суд враховує обставини, визначені ч.1 ст. 182 СК України, а саме: 

    1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини;

    2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів;

    3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

    3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

    3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

    4) інші обставини, що мають істотне значення.

    Нерідко виникає потреба для зміни раніше встановленого розміру чи способу аліментів.

    Так, відповідно до ст. 192 СК України, розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

    Зміни розміру аліментів в добровільному порядку можливі шляхом укладання окремого договору, який оформляюється письмово, підписується сторонами та може посвідчуватися нотаріально.

    Зміна розміру аліменті в судовому порядку можлива лише у порядку позовного провадження, шляхом подання відповідної позовної заяви.

    Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

    До позовної заяви про зміну розміру аліментів, оформленої відповідно до вимог ЦПК України, обов’язково додаються докази, що обґрунтовують позовні вимоги, наприклад:

    -                докази зміни матеріального стану (довідки про доходи батьків, кредитні договори, будь-які інші документи, які можуть бути підтвердженням зміни матеріального становища, його погіршення або покращення);

    -                докази погіршення або поліпшення здоров’я (медичні довідки, висновки лікарів, історії хвороби, рекомендації лікарів щодо необхідності лікування);

    -                докази, що підтверджують зміну сімейного стану (свідоцтво про шлюб, рішення про розірвання шлюб…)

    -                докази наявності іншиш істотних підстав, що дає право на звернення до суду з позвною заявою про зміну розміру (способу) стягнення аліментів.

    Отже, якщо матеріальне становище платника аліментів значно покращилось матір або батько дитини може подати до суду заяву про збільшення розміру аліментів. В той же час, значне погіршення матеріального становища платника аліментів може бути підставою для його вимоги про зменшення розміру аліментів.

    Від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів (ст. 5 Закону України "Про судовий збір").

    У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті чи ваші права порушують, або Ви потребуєте допомоги в судах, і не маєте коштів на адвоката  - звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що працює з понеділка по четверг з 08-00 год. до 17-00 год., в пятницю з 8-00 год. до 15-45 год. за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, моб.+380688163391.

    Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання