Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    ЗАСАДИ СТВОРЕННЯ ОРГАНУ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ

    Відповідно до ст. 2 Закону України «Про органи самоорганізації населення» (далі-Закон)органи самоорганізації населення - представницькі органи, що створюються жителями, які на законних підставах проживають на території села, селища, міста або їх частин, для вирішення завдань, передбачених цим Законом.

    Основними завданнями органу самоорганізації населення (далі-ОСН) є:

    - Створення умов для участі жителів у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і законів України;

    - Задоволення соціальних, культурних, побутових та інших потреб жителів шляхом сприяння у наданні їм відповідних послуг;

    - Участь у реалізації соціально-економічного, культурного розвитку відповідної території, інших місцевих програм.

    ОСН створюється за територіальною ознакою, на підставі рішення відповідної ради, яка і надає дозвіл на створення ОСН:

    1)     Сільського, селищного комітету- у разі якщо орган створюється в межах території села, селища, а його межі не співпадають з межами діяльності сільської, селищної ради;

    2)     вуличного, квартального комітету- в межах території кварталу, кількох, однієї або частини вулиці з прилеглими провулками в місцях індивідуальної забудови;

    3)     комітету мікрорайону- в межах території окремого мікрорайону, житлово-експлуатаційної організації в містах;

    4)     будинкового комітету- в межах будинку (кількох будинків) в державному і громадському житловому фонді та фонді житлово-будівельних кооперативів;

    5)     комітету району в місті- в межах одного або кількох районів у місті, якщо його межі не співпадають з межами діяльності районної у місті ради.

    Відповідно до ст. 7 Закону зазначений перелік ОСН є виключним, що дозволяє чітко відокремити від них органи громадської самодіяльності населення, що функціонують за галузевою ознакою і являють собою форму об'єднання жителів з метою покращання рівня громадських послуг, які їм надаються в системі місцевого самоврядування, наприклад батьківські комітети в школах та дитячих садках.

    Ініціювання створення органу самоорганізації населення виглядає таким чином:

    1)            Провести засідання ініціативної групи та скласти план її дій.

    Організувати та провести засідання ініціативної групи, на якому необхідно запропонувати створити ОСН та визначити його орієнтовну територію в межах певного будинку (або кількох будинків). Також слід пояснити основні завдання, які відповідно до ст. 14 Закону України «Про органи самоорганізації населення» покладені на ОСН. На цьому засіданні має бути прийнято рішення про необхідність створення ОСН та окреслено основні завдання, які необхідно виконати ініціативній групі:

    • з'ясувати скільки мешканців, які мають право голосу, проживають на території майбутнього ОСН (будинок або декілька будинків) - необхідно взяти інформацію про кількість населення в ЖЕУ, або в іншій обслуговуючій організації;
    • придумати назву майбутнього ОСН;
    • провести збори мешканців за місцем проживання по ініціюванню створення ОСН.

    2)            Організувати проведення зборів мешканців за місцем проживання (не менше половини жителів відповідної території, які мають право голосу), на яких приймається рішення про створення ОСН (більшістю голосів учасників) та обирається ініціативна група.

    Для цього необхідно підготувати проект протоколу з порядком денним (у цьому може допомогти відповідний зразок, затверджений рішенням Київської міської ради від 26.09.02 №10/170 «Про органи самоорганізації населення в місті Києві»). Після чого провести збори мешканців за місцем проживання по ініціюванню створення ОСН.

    Збори повинні ухвалити рішення про необхідність створення ОСН, визначити його територію, назву, основні напрями діяльності.

    3)            Наступним кроком буде звернення ініціативної групи до відповідної ради з необхідними документами: 

    1.   заява про надання дозволу на створення ОСН;

    2.   протокол зборів (конференції) жителів за місцем проживання про ініціювання створення ОСН із зазначенням основних напрямів діяльності;

    3.   список учасників зборів (конференції) жителів за місцем проживання із зазначенням прізвища, імені, по батькові, року народження, серії і номера паспорта громадянина України або паспортних документів іноземця та домашньої адреси кожного учасника зборів (конференції) жителів.

    4)             Відповідною радою питання про надання дозволу на створення ОСН (прийняття рішення про надання дозволу на створення ОСН або про відмову в його наданні) розглядається на найближчому засіданні відповідної ради за участю членів ініціативної групи зборів (конференції) жителів за місцем проживання.

    У рішенні ради про надання дозволу на створення ОСН мають бути обов’язково визначені його назва, основні напрями діяльності, повноваження та умови їх здійсненнятериторія, в межах якої має діяти ОСН. Рішення сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради про надання дозволу на створення ОСН доводиться до відома жителів у встановленому порядку.

    5)            Ініціативній групі по створенню органу самоорганізації населення видається копія рішення відповідної ради.

    Після чого здійснюється проведення установчих зборів (конференції) ОСН,на яких учасники обирають шляхом таємного голосування склад ОСН (керівника, заступника (заступників), секретаря та членів ОСН), а також затверджують положення про ОСН.

    Зверніть увагу, що під час зборів обов'язково має бути розглянуто питання про те, на якій основі буде працювати керівник ОСН: на громадських засадах чи на постійній основі з оплатою праці. Відповідно до ст. 21 Закону за рішенням зборів (конференції) жителів за місцем проживання керівник і секретар цього органу можуть працювати в ньому на постійній основі з оплатою їх праці за рахунок коштів, переданих ОСН.

    При цьому члени ОСН виконують свої обов’язки на громадських засадах.

     

    6)             Останнім етапом є обов'язкова легалізація ОСН шляхом:

     

    üписьмового повідомлення відповідного виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, або

    üреєстрації (набуття статусу юридичної особи).

    Для реєстрації ОСН уповноважені зборами (конференцією) жителів за місцем проживання, їх представники подають до виконавчого комітету відповідної ради:

    1.   заяву про реєстрацію ОСН;

    2.   копію рішення відповідної ради про надання дозволу на створення органу самоорганізації населення;

    3.   протокол зборів (конференції) жителів за місцем проживання з рішеннями про обрання членів органу самоорганізації населення та його персональний склад, про затвердження положення, про обрання уповноважених представників для проведення реєстрації органу самоорганізації населення;

    4.   положення, затверджене зборами (конференцією) жителів за місцем проживання (у двох примірниках);

    5.   персональний склад членів органу самоорганізації населення із зазначенням прізвищ, імені та по батькові, року народження, місця проживання (стаття 13 Закону).

    Заява розглядається в місячний термін з дня подання документів.

    7)             Отримавши копію розпорядження відповідної ради про реєстрацію ОСН – необхідно звернутися до відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців в районній державній адміністрації та зареєструватися.

     

    ОСН обирається терміном на строк повноважень відповідної ради, якщо інше не передбачено рішенням ради чи положенням про ОСН.

    В подальшому ОСН не рідше одного разу на рік повинен звітувати про свою діяльність на зборах (конференції) жителів за місцем проживання.
    ОСН має інформувати населення про своє місцезнаходження, час роботи і години прийому громадян

     

    Повноваження ОСН можуть бути достроково припинені:

    1.   за рішенням відповідної сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, яка дала дозвіл на його створення;

    2.   за рішенням зборів (конференції) мешканців за місцем проживання;

    3.   за рішенням суду (стаття 25 Закону).

    ОСН припиняє свої повноваження також у разі перебудови або реорганізації будинків, вулиць, кварталів, мікрорайонів, районів у містах, сіл, селищ, у межах яких вони діють, якщо така перебудова, реорганізація пов’язана з відселенням (переселенням) мешканців, які брали участь у зборах (конференції), що заснували цей орган.

    Дострокове припинення повноважень ОСН означає також припинення діяльності цього органу.

    Діяльність ОСН припиняється відповідно до Закону та його положення. У разі припинення діяльності ОСН фінансові ресурси та майно повертаються відповідній сільській, селищній, міській, районній у місті (у разі її створення) раді, що дала згоду на утворення зазначеного ОСН.

     

    У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті чи ваші права порушують, або Ви потребуєте допомоги в судах, і не маєте коштів на адвоката  - звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що працює з понеділка по четверг з 08-00 год. до 17-00 год., в пятницю з 8-00 год. до 15-45год. за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, моб.+380688163391.

    Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання